Google Maps geïntegreerd in Lightroom 4

Ik heb onlangs genoten van een vierweekse reis door China en Tibet, met als eindbestemming Kathmandu in Nepal. Vermits dit een georganiseerde groepsreis was, heb ik mijn fotomateriaal bewust heel beperkt gehouden. In een volgend artikel kom ik hier zeker op terug.

Mijn Nikon GPS GP-1 zat alvast in de tas. Zit je ergens hoog in de bergen of een andere desolate uithoek is het nadien altijd leuk om via de GPS-coördinaten makkelijk de locatie terug te vinden. Adobe Lightroom 3 herkent deze gegevens en opent de locatie in Google Maps. Lightroom 4 bevat zelfs een volledige kaartmodule die deze coördinaten perfect uitleest. Met andere woorden, je hoeft de software niet te verlaten om de locatie op een wereldmap te bekijken of aan te duiden. Deze nieuwe module biedt bovendien nog een aantal andere voordelen en opties die Piet Van den Eynde in de onderstaande video toelicht. Deze video is afkomstig van een dvd met Lightroom tutorials die meegeleverd wordt bij zijn boek Lightroom 4 Ontmaskerd.

Hieronder enkele voorbeelden uit mijn persoonlijke Lightroom-catalogus. De eerste afbeelding (Map Style: Road Map) toont een locatie ten noorden van Peking (de Chinese Muur) waar de acht geselecteerde foto’s genomen zijn. De tweede afbeelding (Map Style: Hybrid) is bijna volledig ingezoomd en toont de locatie meer in detail. Je herkent duidelijk de kronkelende constructie van de muur middenin de groene heuvels.

Adobe Lightroom 4 Google Maps kaartmodule

Adobe Lightroom 4 Google Maps kaartmodule

error: