Grootmoeder

Tot aan haar overlijden in januari 2012 heb ik het dagelijkse leven van mijn grootmoeder in beeld gebracht. Dit was een persoonlijk langetermijnproject waarmee ik in augustus 2008 van start ben gegaan. De afgelopen jaren hebben er zich in de familie enkele sterfgevallen voorgedaan die mijn grootmoeder nooit te boven is gekomen. Sinds 2009 kampte ze bovendien met verlies van haar kortetermijngeheugen. Dit alles maakte dat ze haar greep op de realtiteit steeds meer verloor.

Het grootste deel van haar leven heeft ze samen met mijn grootvader dagelijks vele uren manuele arbeid verricht. Ze kweekten druiven en teelden ook een aantal groentegewassen. De druivenindustrie in België is de laatste twee decennia quasi ingestort en kreeg steeds meer concurrentie van geïmporteerde druiven uit Italië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Ze heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt; drie kinderen opgevoed; afscheid moeten nemen van mijn grootvader (68) in 1983 en haar schoonzoon (52) in 2004. In oktober 2008 heeft haar eigen dochter (59) een zware hartstilstand opgelopen, gevolgd door tien maanden revalidatie. Nadien heeft ze niet enkel een kleinkind (29) verloren, maar eveneens een achterkleinkind (1 dag oud) en haar eigen zus (87). Deze gebeurtenissen hebben op de hele familie een impact gehad en vooral op mijn grootmoeder die dit verlies moest verwerken op bijna 90-jarige leeftijd.

De fotoreportage bekijkt wat de gevolgen zijn van ouderdom en het verlies van kortetermijngeheugen en welke de impact is op haar eigen leven.

    error: