Foto's ophangen zonder boren

Hoe foto’s ophangen zonder boren

posted in Inspiratie

Hoe foto’s ophangen zonder boren

Iedereen kent het wel: de stress die opduikt wanneer je een fotokader aan de muur wilt hangen. Ben je niet zo handig met de boormachine, dan is het gaatje al gauw te groot en heb je net niet de juiste plug in huis om die gapende opening te vullen. En je wilt je pas bepleisterde en geverfde muren met je geklungel niet beschadigen. Foto’s ophangen zonder te boren is in dat geval een handige oplossing. Er bestaan hiervoor verschillende technieken. In dit artikel bespreek ik een eenvoudige methode die ik onlangs zelf heb toegepast en bovendien weinig geld kost.

Materiaal

Wil je foto’s ophangen zonder te boren, dan komen zelfklevende (velcro)strips en kleefbare kaderhaken in aanmerking, de zogenaamde ‘powerstrips’. Ze bestaan in diverse groottes en hebben ook telkens een andere draagkracht. Je gebruikt ze om een kleine fotokader aan de muur te hangen. Zware en grote kaders hang je er best niet mee op.

Ik heb enkele kleine foto’s (formaten 13x19cm en 20x30cm) op een zelfklevend zuurvrij karton (0,8mm dikte) gekleefd en met dubbelzijdige zuurvrije kleefband van Henzo tegen de muur geplakt. Deze tape is in principe bedoeld om foto’s in een album te kleven. Maar omdat de foto op karton haast niets weegt, kan je de tape ook wel hiervoor gebruiken.

Zelfklevend karton vind je bij de meeste kunstenaarswinkels. Ik heb mijn materiaal bij Fotolijsten.nl gekocht.

Foto's ophangen zonder boren

Voorbereiding

Ga voorzichtig te werk wanneer je de foto op het karton kleeft. Heb je een foutje gemaakt, dan kan je de foto haast niet meer loskrijgen zonder die te beschadigen. Neem daarom een zelfklevend karton dat net iets groter is dan de foto zodat je marge hebt om fouten te maken. Heb je de foto niet helemaal recht gekleefd, is dat geen ramp. Nadien snij je de overtollige randen van het karton.

Kleef de tape tegen de buitenrand zodat de foto netjes tegen de muur kleeft. Op de achterzijde kan je desgewenst meerdere stukken kleefband aanbrengen. De kleefband van Henzo heeft een beschermstrook die je nadien kan lostrekken. Deze beschermstrook is breder dan de kleefbare strook. Wanneer je de beschermstrook op de foto hieronder wegtrekt, zal je merken dat de kleefbare strook toch enkele millimeters van de rand verwijderd is. Nu goed, dit was slechts een testfoto, maar hou er zeker rekening mee.

Draag ook witte stoffen (fotografie)handschoenen zodat je op de foto geen vlekken maakt of vingerafdrukken achterlaat.

Foto's ophangen zonder boren

Foto’s ophangen

Welke invloed de omgevingstemperatuur heeft op de kleefband blijft voorlopig koffiedik kijken. Blijft de foto tegen de muur kleven of komt die na een tijd toch los? Dat valt af te wachten. Dat geldt trouwens voor alle soorten kleefstrips met lijm.

Wil je een foto van de muur losmaken, dan ga je best voorzichtig te werk. De foto of het opkleefkarton kan je makkelijk beschadigen. De kans bestaat dat er ook verf loskomt, maar dat kan je snel overschilderen.

Deze ophangmethode laat je toe om foto’s erg dicht tegen de muur te kleven. Het zorgt daarbij voor een andere uitstraling dan een fotokader. Je kan kleine reeksen bij elkaar hangen, een ideetje dat ik onder andere bij Artifact Uprising heb opgepikt. De foto hieronder illustreert deze presentatietechniek (die zich hier nog in een testfase bevindt). Het heeft misschien niet hetzelfde cachet als een fotokader, maar het zorgt wel voor een leuke afwisseling in presentatie.

Foto's ophangen zonder boren

Inspiratie

YouTube en Pinterest puilen uit met idee├źn en technieken over dit onderwerp. Voor je het goed en wel beseft, is de dag om en ben je nog steeds bezig met leuke ideetjes te ‘pinnen’. Mijn Pinterestboard Wall Hanging Ideas and Tools bevat ondertussen meer dan 100 links waar je ongetwijfeld voldoende andere nuttige en bruikbare tips kan terugvinden.

Graag hoor ik van jou hoe jij foto’s aan de muur bevestigt? Gebruik je andere technieken die je met succes hebt toegepast? Deel gerust jouw ervaring via de commentaren.

2 comments

Comments are closed.

error: