ijsland

Winterreis naar IJsland

posted in Reizen

Winterreis naar IJsland

Mijn bezoek aan IJsland in februari had een korte en ontspannende vakantie moeten worden. Even ontsnappen aan de dagelijkse sleur, de files en de 9-to-5 cubicle job. Dat was het plan op het moment dat de reis in september vorig jaar is geboekt. Een aantal omstandigheden hebben er voor gezorgd dat ik er niet helemaal van heb kunnen genieten.

Begin november is mijn moeder onverwachts overleden. Ze was al langdurig ziek, maar de weken voor haar overlijden was ze aan de beterhand. Er was duidelijk beterschap in zicht. Toen ze toch plots is heengegaan, was dat een zware klap die tot op vandaag nog steeds nazindert. Het immense verdriet is een ondraaglijke last die al maanden op mijn schouders weegt. Ik ben sindsdien dikwijls futloos en neerslachtig. Mijn enthousiasme heeft een flinke knauw gekregen. Ik voel me radeloos omdat ik met mijn emoties geen blijf weet.

De week voor het vertrek voelde ik me ook niet zo lekker. Enkele collega’s op kantoor liepen ziek rond. Ik heb hoogstwaarschijnlijk van hen iets overgenomen want in IJsland hebben de microben besloten om volop uit te breken. Mijn dagelijkse dosis pillen bestond uit Dafalgan om de koorts te onderdrukken, Nurofen Fastcaps tegen de hoofdpijn, en antibiotica om te voorkomen dat een sluimerende luchtwegeninfectie me helemaal lam zou leggen. Belabberd en half verdoofd van de medicatie strompelde ik elke morgen uit bed. Overdag voelde ik me zo slap als een vod. ‘s Nachts huilde ik in het donker.

Gedurende vier dagen zat ik elders met mijn gedachten. Er ging geen moment voorbij dat ik niet aan mijn moeder dacht. Het besef dat ik haar nooit meer kon spreken, maakte me ontzettend droevig. Ik stuurde haar tijdens mijn reizen ook elke dag sms’jes met nieuws. Dat was vanaf nu ook niet langer mogelijk. Ik betrapte mezelf er vaak op dat ik toch regelmatig mijn gsm controleerde. Het scherm van mijn smartphone bleef genadeloos zwart. Even donker als de winternachten op IJsland.

Stilletjesaan krabbel ik overeind, weliswaar moeizaam. In de verte bespeur ik een straaltje licht aan het einde van de tunnel, maar het zal tijd en kracht vergen om daar te geraken…

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

ijsland

Tijdens deze reis gebruikte ik een Fuji X-T1 systeemcamera met de Fujinon XF16-55mm F2.8 R LM WR lens. Heel veel dank aan Fujifilm Belgium om me dit materiaal uit te lenen!

error: