Fotojournalistiek met iPhone Hipstamatic App?

Er is de voorbije dagen redelijk wat discussie ontstaan rond de foto’s van Damon Winter, een Amerikaanse fotograaf die voor The New York Times in Afghanistan een reportage heeft gemaakt. Onlangs heeft deze reeks in de categorie Feature Picture Story bij de Pictures of the Year International een derde plaats in de wacht gesleept. Niet zozeer de foto’s zijn onderwerp van gesprek, maar het is de alomgekende iPhone Hipstamatic App waarmee hij die foto’s gemaakt heeft dat de gemoederen verhit.

De puristen onder de fotojournalisten staan op hun achterste poten. Fotojournalistiek met een mobieltje én bovendien in combinatie met een populaire app? Kom nou! Fotojournalistiek toont hoe het leven zich voor de lens afspeelt zonder enige (software)manipulatie in welke vorm dan ook. Winter zou hiermee de regels van de wedstrijd met de voeten getreden hebben want op de site staat te lezen:“No masks, borders, backgrounds or other artistic effects are allowed.”. Wel vreemd dat de jury hun eigen regels niet toepast en hem toch een derde plaats toekent. De fotograaf kiest volgens mij nog steeds zelf de meest aangewezen tool om een verhaal in een bepaalde stijl te vertellen. Bij Damon Winter bleek dit dan een iPhone te zijn. Hij verwoordt het op deze manier: “I will always stand behind these photographs and am confident in my decision that this was the right tool to tell this particular story.”

Mij zal het eerlijk gezegd worst wezen welk materiaal hij gebruikt heeft. Tegelijkertijd ben ik van oordeel dat het geen spielerei mag worden, geen gimmick waarmee je hoopt snel te scoren. Het gevaar schuilt er in dat dit soort foto’s gauw gaat vervelen, ik heb het jaren geleden bij mezelf vastgesteld toen ik volop met Lomografie experimenteerde, na een jaar was ik het beu gezien.

Dit debat heeft me er wel toe aangezet om uit nieuwsgierigheid mijn onaangeroerde Hipstamatic App eens te gaan gebruiken. Maanden geleden aangekocht en nooit gebruikt. Tot deze week. En ik heb me geamuseerd…

8 comments

 1. Deze reeks boeit me, Serge! Vraag me niet waarom, want normaal gezien loop ik straal voorbij dergelijke experimenten (inderdaad door verveling zoals je zelf zegt)
  Portretje van Lieve is zeer mooi.

 2. Grappig, ik heb net vandaag die App gekocht. Was blijkbaar de enige op de wereld die ‘m nog niet had. Ik heb ‘n dubbel gevoel bij al die dingen, net zoals jij. Enerzijds vind ik de effecten wel cool, anderzijds komt het vervaarlijk dicht in de buurt van de ‘unsuck-filter’, die om het even welke alledaagse foto middels wat vignettering, een funky negatiefrandje, veel meer contrast-dan-goed-voor-je-is en wat digitale cross processing omtovert tot instant-photo-art.
  Op de duur worden dergelijke effecten de smaakversterkers van de fotografie, zoals de glutamaten bij de afhaalchinees. En op de duur duiken die effecten overal op. Ik weet nu al niet meer hoe de politiekers van dit land er uit zien, want in mijn krant verschijnt geen enkele foto meer zonder langs een gedesatureerde-bruin-groene-split-tone-high-clarity Lightroom preset gepasseerd te zijn. Ik ben trouwens de eerste om mee schuldig te pleiten op dat gebied. Gelukkig is er altijd trend en tegentrend: plots worden onbewerkte (of veel minder bewerkte) beelden zoals jouw recente Afrika reeks of een flink pak van de beelden van Lieve Blancquaert plots weer een stuk natureller, eerlijker en contradictorisch genoeg ook pakkender, volgens mij.

 3. Tuurlijk Ruud, maar de toegepaste effecten van deze app heb je niet helemaal zelf in de hand. Je kan wel een combinatie van lens/film/flash kiezen, maar het resultaat daarvan is telkens wat anders, afhankelijk van het aanwezige licht en zo…

 4. jij bent toch juist van het calibreren en natuurgetrouw afregelen van beelden in de nabewerking.
  vind je het niet jammer dat de ‘originelen’ al in de ‘camera’ worden aangepast.
  mocht het beeld (zonder nabewerking) achteraf toch bruikbaar blijken heb je er niets meer aan.

 5. Ruud, voor mijn documentaire werk zal ik niet snel dergelijke bewerkingen hanteren, wat niet wegneemt dat ik de effecten van deze app wel mooi vind. Ik kan de resultaten best smaken. Indien ik de beelden achteraf nog zelf wil aanpassen, had ik deze app niet mogen gebruiken, dat klopt. Kijk anders eens naar de volgende foto gemaakt met een spiegelreflex, een foto die ik wel serieus bewerkt heb, weliswaar had ik het idee al grotendeels in mijn hoofd bij het afdrukken:

 6. ik vind het een boeiende reeks juist omdat het aantoont dat alledaagse banale dingen te fotograferen zijn & tegelijkertijd een verhaal of een vraag doen opwellen. Ik denk ook dat het feit dat je je geamuseerd hebt & niet de gedachte :” ik moet het gebruiken omdat het hip is ” een rol speelt. ( maar dat is misschien wel een zéér subjectieve gedachte van mijnentwege ) . Ik gebruik nog af & toe een Diana-mini ( lomo ) & andere oude analoge toestellen & vind het leuk om ermee te werken vanwege het contrast met de high-tech toestellen ( waar ik overigens van hou ).
  Bedankt voor de mooie boeiende reeks 🙂

Comments are closed.

error: