Charlie Parker Kansas City

Fine Jazz & Kentucky Bourbon in Kansas City

posted in Muziek

Fine Jazz & Kentucky Bourbon in Kansas City

Kansas City. Voor u zich hier Stetsons, boots en O-benige cowboys bij voorstelt, think again.

Ondanks de naar het Wilde Westen en bizonmusk geurende naam is Kansas City een dynamische, eigentijdse stad met art deco wolkenkrabbers, brede lanen, hippe loft-buurten, enkele fantastische musea én meer dan 200 fonteinen. Dat laatste maakt trouwens dat de inwoners graag beweren dat ze na Rome het meeste fonteinen ter wereld hebben.

Kansas City

Wanneer ik uit mijn hotel op 14th Street stap, lijkt het wel alsof God met een gigantische haardroger in de stad zit te blazen. De temperatuur klimt boven de dertig graden en de combinatie met de wind doen mij onwillekeurig de 70-ies tegelplakker en begrafenisevergreen Dust in Wind van de groep Kansas neuriën. Een mens doet rare dingen als hij in eenzaamheid reist. De band Kansas was overigens afkomstig uit Topeka in de staat Kansas. Het Kansas City waar ik nu rondloop ligt in Missouri, terwijl het andere deel van de stad in Kansas ligt.

Het valt me weer op hoe weinig mensen er rondlopen in de stad. Dat was eerder ook al zo in St. Louis en als ik even later in een nabijgelegen bar ontbijt begrijp ik ook waarom. Mijn serveerster, Valesca, komt uit Bulgarije en woont hier ondertussen zo’n vijf jaar. “It’s boring out here in the Midwest”, vertrouwt ze me toe. Ze vertelt dat downtown Kansas City eigenlijk vooral leeft op conferenties en zaken en er buiten het weekend en de vakanties maar weinig te beleven valt. Wanneer ze me vraagt wat mij in Kansas City brengt en ik haar uitleg dat mijn einddoel Californië is, springt ze bijna in mijn armen. “Please take me with you, I wanna go to California!”, grapt ze, maar ik voel dat ze het eigenlijk meent. Onder de indruk van zoveel emotionele ontboezeming, grap ik mee, maar betaal ik toch snel de rekening om mijn weg te vervolgen.

Arabia Steamboot Museum

Aan de River Market, waar de kleurrijke winkeltjes en farmersmarket er vandaag wat verlaten bij liggen, bezoek ik het interessante Arabia Steamboot Museum. De Arabia was een beroemde stoomboot uit het glorieuze raderbotentijdperk die in 1856 met zijn kostbare lading zonk in de Missouri rivier, even buiten Kansas City. Een team van amateurarcheologen, een vader, zijn twee zonen en enkele vrienden, groeven de boot in 1988 uit een korenveld op, omdat de bedding van de Missouri doorheen de geschiedenis voortdurend verschoof.

Wat het museum zo uniek maakt, is de passie en toewijding waarmee de de toenmalige vinders de gevonden lading van het schip hebben opgegraven, schoongemaakt en tentoongesteld in hun eigen museum dat ze hiervoor speciaal hebben opgericht. Omdat de Arabia vooral gloednieuw koopwaar voor de pioniers aan de Western Frontier vervoerde, is de verzameling ronduit indrukwekkend. Gereedschap, wapens, medicijnen, honderden complete fijn porseleinen serviezen, glaswerk, wel 250 hoeden, lederen boots, kledij, instrumentaria voor dokters, tandartsen en kappers. Het lijkt wel een 19e eeuwse uitgave van Wallmart, maar dan fraaier. Omdat authenticiteit ook in Amerika onbetaalbare marketing is, komt één van de zonen die de boot mee heeft opgegraven even kennis met me maken. Wanneer ik vertel dat ik uit België kom, neemt hij me mee naar een stukje Chinees antiek waar het label Ghent, Belgium op staat. Ik probeer me even Chinees antiek en het 19e eeuwse Gent bij elkaar voor te stellen, maar ben te veel onder de indruk van zoveel roots en feliciteer de man met zijn levenswerk.

Charlie Parker geboren in Kansas City

Ik ben op weg naar nog een grote held in mijn leven. Kansas City doet u misschien spontaan aan country & western denken, maar niets is minder waar. Samen met New Orleans, Chicago en New York City (Harlem) is Kansas City één van de belangrijkste cradles of jazz, een geboorteplek van de jazz. Toen in de jaren dertig een groot deel van Amerika vanwege de drooglegging zonder alcohol door het leven moest, werd er in Kansas City lustig door geschonken en gedronken. Er ontstond een zeer levende nightscene, met clubs, en live-muziek die via de grote rivieren uit New Orleans en St. Louis over kwam gewaaid.

Charlie Parker werd in 1920 in Kansas City geboren en begon op zijn 11e saxofoon te spelen. Hij speelde eerst in allerlei big bands, en werd al vroeg als tiener verslaafd aan heroïne, iets wat de rest van zijn leven zou blijven bepalen. Door zijn zin voor improvisatie lag hij aan de basis van de bebop-stijl, wat dan weer aan de basis lag van de moderne jazz. In 1939 verhuisde Parker naar New York, waar hij nooit meer zou vertrekken. Hij stierf er in 1955 en had bij testament geregeld dat hij in New York en niet in Kansas City zou begraven worden. Het moet hier nog altijd als landverraad voelen.

American Jazz Museum

In 1994 waren mijn vrouw en ik in New Orleans en kwamen we thuis met wel twintig jazz cd’s. Sindsdien zijn we late night jazz addicts. Een passie die overigens ontzettend goed samengaat met bourbon & single malt. Ik voel dus een zekere opwinding als ik in het 18th and Vine Historic Jazz district aankom, de buurt waar Charlie opgroeide. In de buurt is nu het uitstekende American Jazz Museum, waar uitgebreid gefocust wordt op jazz legendes als Charlie Parker, Dizzy Gillepsie, Duke Ellington, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Je kan in het museum ook plaats nemen achter het mengpaneel van een opnamestudio en je eigen mix maken van een bekende jazzplaat en er is een uitstekend bewaard filmarchief over jazzoptredens. Twee lookalikes van Snoop Dog & Ice-T lopen met tranen in de ogen door het museum. Ze nemen voor elke foto of gouden plaat selfies en vinden alles amazing. Ze vertellen me dat ze uit Los Angeles komen en speciaal naar dit museum zijn gekomen om hun muzikale roots te ontdekken.

Kentucky Bourbon

Wanneer ik ‘s avonds in de bar van het hotel nog een Knob Kentucky Bourbon drink, speelt er een lokale jazzband. Het zijn stuk voor stuk jonge muzikanten, hipsters met tattoo’s en baarden, maar ik voel hoe de oude geest van Charlie ‘Bird’ Parker hier in Kansas City waakt over wat goed is.

error: