Portret Karim Abraheem

Karim Abraheem: Irakees, Belg, fotograaf

posted in Reportage

Karim Abraheem: Irakees, Belg, fotograaf

Onlangs had ik een afspraak met Karim Abraheem (59), een Irakees die sinds 1980 in België woont en werkt. Ik heb hem leren kennen tijdens mijn opleiding Fotokunst (2003-2007) aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. Sinds 1994 heeft hij de Belgische nationaliteit.

Karim is geboren in Amarah in het zuiden van Irak en behaalde een licentiaat in de politieke wetenschappen. Aanhangers van het linkse gedachtengoed waren niet de beste maatjes met het regime van Saddam Hoessein. Hun linkse ideeën en sympathieën stonden lijnrecht tegenover datzelfde regime en dat zorgde voor de nodige problemen en spanningen. Karim zag maar één uitweg en ontvluchtte zijn land. In die periode was Irak redelijk goed bevriend met het Westen en stond het land op het punt om een oorlog met Iran aan te vatten, wat zijn vlucht uit het land er niet makkelijker op maakte.

In België behaalt Karim een diploma Ontwikkelingssamenwerking aan de Université Libre de Bruxelles en in 2005 verlaat hij de academie met een diploma fotografie op zak. Na de val van Saddam Hoessein keert hij in 2004 en 2005 na meer dan twintig jaar terug naar zijn geboorteland om zijn familie te bezoeken en een politieke en sociale stand van zaken op te meten. Hij fotografeert dagelijkse taferelen waarin de gewone man in de straat centraal staat. Eind 2006 publiceert uitgeverij EPO deze foto’s in het fotoboek Irak Vandaag.

Portret Karim Abraheem

Karim woont ondertussen al 17 jaar in een bescheiden appartementje in Sint-Gillis waar hij me na een wandeling door Brussel hartelijk ontvangt. We praten uren over zijn leven en familie, de vlucht naar België en de moeizame integratie in een vreemd land, de huidige toestand in Irak en de teleurstelling dat de verkiezingen geen verbetering hebben gebracht, en uiteraard ook over fotografie. “Brussel is een goed voorbeeld van een multiculturele stad”, zegt hij. “Ik woon er graag, kan uren rondwandelen en de sfeer opsnuiven, en neem dikwijls mijn fotomateriaal mee. Multiculturaliteit en sociale thema’s vormen een belangrijk onderwerp in mijn fotografie”. Hij werkt bewust met een heel eenvoudige kit: een Canon EOS-1V en twee objectieven, een 35mm f/2 en 50mm f/1.8. Hij gebruikt geen statief, geen flits. Hij fotografeert hoofdzakelijk zwart-wit en ontwikkelt zijn films nog steeds zelf.

Portret Karim Abraheem

3 comments

Comments are closed.

error: