Kill your darlings

Het zal niemand ontgaan zijn dat sinds de komst van digitale fotografie steeds meer foto’s op de computer gestockeerd raken. Harde schijven dalen in prijs, vliegen vlotjes over de toonbank en nadien volgepropt met digitale foto’s.

En daar wringt het schoentje. We zijn misschien niet voldoende kritisch tijdens het verwijderen van minder goede of zelfs ronduit slechte foto’s? Voor je eigen foto’s ga je tijdens de selectie hoogstwaarschijnlijk minder streng te werk. De emotionele band die je met je eigen beelden hebt, kan of durf je niet loslaten. En dat is wat er nu juist wel dient te gebeuren. Durf afstand te nemen van de beelden die niet boven de middelmaat uitspringen. Kill your darlings. Er bevinden zich op je harde schijf zonder twijfel een hele reeks foto’s die je nooit meer zal bekijken of waarvan je zelfs nooit de intentie had om ze te tonen in een fotogalerij of te laten printen. Althans dat is mijn bevinding.

Vandaag heb ik me een aantal uren bezig gehouden mijn externe harde schijf op te ruimen. Dat betekende een groot aantal fotoreeksen opnieuw bekijken en met een strenger oog selecteren. Vanzelfsprekend kijk ik nu met een andere ingesteldheid naar mijn vroeger werk. De vraag waarom ik een bepaald beeld destijds heb behouden, borrelde wel meermaals in me op. Na dit helse karwei was er toch iets meer dan 40 gigabyte van de harde schijf verdwenen. Niet enkel RAW, maar evengoed TIFF en PSD bestanden moesten eraan geloven.

Hoe gaan jullie trouwens te werk bij de selectie van jullie digitale foto’s? Puilt de harde schijf ook uit of zijn jullie van bij de aanvang voldoende streng geweest? Of gebeurt het ook dat jullie achteraf een bepaalde reeks herbekijken en nog beelden verwijderen?

9 comments

 1. Ik volg je helemaal in je redenering Serge.
  Af en toe houd ik eens een grote schoonmaak want ook externe schijven geraken vol. Ik zet er enkel die foto’s op die ik wil bewaren, de andere gaan op een DVD…

 2. je hebt een punt Serge.
  Ik handel hetzelfde als MJ. Veel staat op DVD, voor “je weet maar nooit’, de rest op een externe HD.

 3. een beetje selectief zijn kan zeker geen kwaad, vooral wanneer je een fotoreeks maakt van een onderwerp waar je uiteindelijk maar 1 foto aan je klant moet geven. Anderzijds is het ook zo dat hoe meer foto’s je hebt, hoe meer kans je maakt om ze vroeg of laat nog eens te verkopen, waardoor de kostprijs van het stockeren op externe harde schijven vlot kan teruggewonnen worden

 4. inderdaad, erg moeilijk. Moeilijker nog vind ik een overzicht te houden van al mijn beelden… Ik ben nu alle foto’s aan het ‘taggen’, een wat saai karwei dat me hopenlijk later nog wel wat gaat opleveren 😉

 5. Mijn harddisk zou ook wel eens goed opgeschoond kunnen worden van een heleboel slechte foto’s. Soms zelfs gewoon onscherp of bewogen. Mijn ruim 65.000 foto’s nemen inmiddels 258 Gb in. Daar kunnen er een heleboel van weg, maar weet je hoe lang je dan bezig bent. 🙂

  Het staat nog steeds op de planning om daar eens wat actiever mee aan de slag te gaan, maar een HD van 500 GB kost nog geen 100 euro. Dat is wel zoveel makkelijker.. 😉

 6. Langs de andere kant smijt je als analoog fotograaf je negatieven en contacten ook niet weg, hè. je weet maar nooit dat je een beeld dat je eerst over het hoofd hebt gezien later bij het grasduinen door je archieven alsnog ontdekt. feit is wel dat, als je analoog werkt, je misschien net iets minder opnames maakt…

 7. Brecht, dat bedoel ik ook ergens. Met digitale fotografie heb ik de indruk dat velen erop los klikken en met te veel beelden thuiskomen. In het analoge tijdperk ging men voorzichtiger te werk omdat het aantal filmrolletjes dat je bij je had meestal beperkt was.

 8. ik treed je bij brecht (en serge) – ik begin langzaam aan steeds meer de voorkeur te geven aan middenformaat, dan moet ik nog bewuster bezig zijn. vanzelfsprekend is dit veel minder geschikt voor de point-and-shoot fotografie. ik denk hoe vroeger in het proces je iets aanpakt, hoe beter; en digitale fotografie doet het omgekeerde: schiet er maar op los, achteraf selecteren en achteraf kleuren veranderen en achteraf een vogeltje bij plakken :o))
  alles heb zijn voor en nadeel :o)

Comments are closed.

error: