Fotosafari's in Kruger National Park

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 1

posted in Reizen

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 1

Dit artikel is een gastblog van Jochen Van de Perre. Hij woont en werkt al enkele jaren in Zuid-Afrika. Hij is er actief als natuurfotograaf, Lodge Manager en FGASA-gecertificeerd natuurgids in het Kruger National Park. Via zijn firma The Africa Bug is hij buitenlands agent van twee Zuid-Afrikaanse reisagentschappen gespecialiseerd in safari’s in héél zuidelijk Afrika. In deze gastblog geeft hij een overzicht van Kruger en omstreken.

Een niet te missen reeks artikels voor fotografen en liefhebbers van safari’s in Afrika, door de ogen van een insider.

Kruger is méér, veel meer dan Kruger National Park alleen. Ik zie veel mensen nog steeds een sprong in het diepe wagen. Voor hen is het genoeg te weten “dat ze naar Kruger gaan”. Maar of ze te zien krijgen wat ze willen te zien krijgen, dat is nog maar zeer de vraag. Want waar komen ze terecht? Afhankelijk van waar je terecht komt zijn er dingen mogelijk, of juist onmogelijk. Zijn er dieren te zien, of net niet te zien. Zijn er dingen te beleven, of net niet te beleven. Als je dan toch al zoveel betaalt voor een verre reis, is het dan niet beter eerst je huiswerk te maken en je goed te informeren wat de mogelijkheden zijn? Ik hoop dat deze reeks artikels jou een beetje wegwijs kan maken.

Fotosafari's in Kruger National Park

Chavaluthu, letterlijk vertaald “bang van niets”, is het dominante mannetje op de farm van Mohlabetsi lodge in Balule. Hier steekt hij de weg over tussen mijn voertuig en dat van een concullega.

Kruger, the layout of the land

Laat ons beginnen met een grove schets van de volledige streek. De map hieronder kan daarbij helpen:

– Helemaal rechts, het grote witte vlak, dat is Kruger National Park. Het loopt nog verder door naar het noorden, maar dat stuk laat ik even buiten beschouwing. Er is daar weinig te beleven (bijna volledig “mopane” vegetatie, wat de biodiversiteit niet ten goede komt), met uitzondering van de noordergrens (de Pafuririvier), maar dat ligt ver van alles af.
– De gekleurde vlakken, links van Kruger NP, zijn private parken.
– De witte lijn is de R40, de geasfalteerde hoofdweg tussen Nelspruit en het mijnstadje Phalaborwa.
– Links van de R40 zie je de bergflanken en hun groene valleien.
– Uiterst links op de map zie je een stukje “highveld”, de landerijen bovenop het plateau.

Lokaal spreken de mensen niet alleen van “highveld”, maar ook van “lowveld”. Het gaat niet alleen om het verschil in hoogte, maar ook om een verschil in vegetatie, regenval en temperatuur. Alle actie speelt zich af in de lowveld. Het is er heter en droger. De highvelders noemen het gebied vaak gekscherend “the slowveld”, omdat alles er omwille van de warmte trager gaat.

Fotosafari Kruger National Park

De “Greater Kruger Area” is een lappendeken waar je je weg in moet kennen. Zowel in het echte leven als virtueel, want marketingspecialisten hebben er een mooi boeltje van gemaakt waar niets is wat het lijkt. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

In de volgende artikels bespreek ik elke deelstreek apart. Merk op dat ik in deze hoofdstukken geen oordeel vel over accommodatie noch over kwaliteit van de activiteiten. Dat doe ik (min of meer) pas in het laatste deel, als alles duidelijk is geschetst. Ik ga echter wel aanzienlijk in detail, omdat dat uiteindelijk zeer belangrijk is met betrekking tot de keuze van je verblijfplaats. Spendeer a.u.b. voldoende tijd aan de verschillende hoofdstukken. Het zal leiden tot betere keuzes wat betreft lodges, maar het zal er ook toe leiden dat je een beter reistraject samenstelt. En op zijn beurt betekent dat een betere safaribeleving (zowel wat betreft algemene ervaring als fotografische resultaten). Vel zelf ook nog geen oordeel (ook niet over wat ik neerpen) vooraleer je alles hebt gelezen.

Lees ook de andere artikels in deze reeks

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 2: accomodatie in Kruger National Park
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 3: grote privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 4: reservaten
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 5: kleine privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 6: Drakensbergen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 7: uitzonderingen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 8: nuttige tips

error: