Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Layflat fotoalbum van Artifact Uprising

posted in Recensies

Layflat fotoalbum van Artifact Uprising

Na mijn reis door de Scoresby Sund in Groenland ging ik op zoek naar een online leverancier bij wie ik dit onvergetelijke avontuur in een mooi fotoalbum kon gieten. Mijn keuze viel op het Layflat Photo Album van de Amerikaanse firma Artifact Uprising. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met dit product.

Succesvolle start-up gaat internationaal

Artifact Uprising is een kleine start-up uit Denver (Colorado, VS), opgericht in oktober 2012. Ze focust op fotografen als doelgroep en biedt bewust een beperkt gamma fotoproducten aan zoals (ingekaderde) prints, fotoalbums, fotokaarten en kalenders. De getuigenissen van klanten zijn vanaf het begin erg lovend. Het succes gaat sindsdien in stijgende lijn.

Vanaf januari 2015 maken ze deel uit van Visual Supply Co. (VSCO), een belangrijke speler in de markt van fotobewerkingsapps. Hun ambitie bestaat erin om de producten van Artifact Uprising ook buiten Noord-Amerika aan te bieden. Deze strategie lijkt alvast haar vruchten af te werpen want onlangs is er een Europese webshop geopend. Voor Europese klanten is dit zeker interessant: de verzendkosten liggen een pak lager en je betaalt ook geen importkosten. Het aanbod is voorlopig wel beperkt. Het layflat fotoalbum dat in dit artikel aan bod komt, vind je er (nog) niet terug.

Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Welk fotoalbum heb ik besteld?

Type: Layflat Photo Album
Formaat: 25,4 op 25,4cm (10×10″)
Pagina’s: 20 (10 spreads)
Papier: Mohawk ProPhoto Paper Lustre (semi-gloss)
Cover: Linnen Midnight Blue met witte letters
Prijs: $149, omgerekend zo’n €136

Een bijkomende pagina (spread) kost $4 extra, wat maakt dat de totale prijs flink kan oplopen indien je het maximaal aantal pagina’s (70, dus 35 spreads) wilt gebruiken.

De verzendkosten met koerier bedragen $39, omgerekend ongeveer €35,50.

Layflat bindtechniek

Een layflat bindtechniek (platliggend) laat je makkelijker toe om een foto over twee pagina’s te spreiden (ook wel full spread of double truck genoemd). Bij een fotoboek met een traditionele binding moet je goed opletten dat je geen belangrijke informatie in het midden van het boek positioneert. Wanneer je het boek openlegt, komen de pagina’s bolvormig te staan waarbij details van de foto in de binding verloren gaan. Een layflat fotoalbum kan je volledig plat leggen zonder dat er details verdwijnen. Om die reden heb ik ook voor dit type boek gekozen om mijn landschapfoto’s van Groenland het beste tot hun recht te laten komen.

Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Hoe ontwerp je een fotoalbum bij Artifact Uprising?

In tegenstelling tot sommige andere aanbieders beschikt Artifact Uprising niet over een opmaaksoftware die je op de computer installeert. Bij hen ontwerp je je fotoalbum via een online designer. Op de hoofdpagina selecteer je het gewenste boek en duid je de nodige opties aan waarna de designer opent. Je kan via jouw persoonlijke login ook meerdere projecten bewaren. Opgelet: eenmaal besteld, kan je het fotoalbum niet meer wijzigen. Je kan het project wel kopiëren naar een nieuw project dat je dan opnieuw kan aanpassen.

Je laadt de foto’s vanaf je computer rechtstreeks in een project in, of je bewaart ze eerst in een fotogalerij die aan jouw profiel gekoppeld is. Stel dat je meerdere dagen aan een project werkt, hoef je de ongebruikte foto’s niet telkens opnieuw te uploaden. Je selecteert de fotogalerij die je nodig hebt en klaar is Kees. Je kan eveneens een account van Instagram, Dropbox of VSCO met het project verbinden.

Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Net als bij andere leveranciers krijg je ook hier een ruim aanbod aan voorgedefinieerde lay-outs. Deze ontwerpen lijken mij alvast strakker en soberder dan bij sommige concurrenten. Een eenvoudige en minimalistische vormgeving geniet hoe dan ook mijn voorkeur. Hierdoor hou je het geheel overzichtelijk.

Blanco templates voor InDesign zijn niet voorzien, wat bij leveranciers als Blurb en Asukabook wel het geval is. Je kan via InDesign wel een eigen lay-out opmaken, maar dit lijkt mij een beetje riskant omdat je de afmetingen van de pagina manueel moet instellen. Dit kan tot fouten leiden. Vervolgens exporteer je ze als JPG om ze dan te importeren in de online tool.

Wat opvalt: de online designer bevat geen templates met kaders, illustraties en andere tierlantijntjes die je doorgaans wel in de software van de meeste concurrenten aantreft. De achtergrondkleur kan je ook niet kiezen en is overal gewoon wit, tenzij je je eigen lay-out van een andere achtergrondkleur voorziet. Dergelijke opties nemen wat mij betreft de aandacht van de foto weg. Dat hebben ze bij Artifact Uprising alvast goed begrepen. Ben je toch op zoek naar toeters en bellen? Dan ben je bij hen niet aan het juiste adres.

De online designer is ordelijk vormgegeven en makkelijk in gebruik, wat niet betekent dat het niet voor verbetering vatbaar is. Zo kan je de foto niet met één druk op de deleteknop verwijderen. Je sleept een blanco pagina of een andere template erbovenop om de foto te doen verdwijnen. Je kan de pagina’s ook enkel verplaatsen via de optie ‘Rearrange’ onderaan rechts. Er verschijnt een venster waarin je de pagina’s kan verschuiven terwijl je dat evengoed rechtstreeks in de designer zou moeten kunnen. Het is een detail, maar het betekent wel telkens een extra muisklik. De schermafbeelding hieronder toont hiervan een voorbeeld.

Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Wil je de foto binnen een template nog wat verschuiven of centreren? Dan zal je goed moeten mikken want de designer toont geen hulplijnen zoals dat in Photoshop of InDesign wel het geval is.

Hun layflat fotoalbum is enkel verkrijgbaar met een linnen omslag in diverse kleuren. Je kiest een titel voor de cover en de rug die een medewerker er achteraf handmatig opdrukt. De voorafvertoning van jouw ontwerp toont wel niet de kleur van de linnen cover die je aan het begin hebt moeten aanduiden.

Eenmaal de opmaak van jouw fotoalbum voltooid is, stuur je vanuit de designer de bestelling naar het winkelmandje waar je zowel de kleur van de cover als het lettertype nog kan wijzigen.

Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Layflat fotoalbum

Artifact Uprising presenteert het layflat fotoalbum heel netjes en stijlvol in een witte opbergdoos. Er zit nog een witte kartonnen omslag rond met daarop het logo en de slogan van de firma gedrukt. Informatie over de verpakking en presentatie heb ik vreemd genoeg niet op hun website teruggevonden. Ik was bijgevolg aangenaam verrast op het moment dat mijn bestelling in de bus belandde.

Het fotoalbum is van een onberispelijk niveau. De kwaliteit van de materialen is uitstekend. De linnen cover voelt heerlijk aan en zorgt voor een extra luxueuze uitstraling. De binding ziet er heel solide uit.

Het boek bevat voor- en achteraan zwarte schutbladen die niet in de editor getoond worden, en ook nergens op de website vermeld staan. De kleur kan je niet kiezen.

Het Mohawk ProPhoto Paper Lustre is een erg mooi papier om foto’s op te printen. Het heeft een lichte glans zonder dat je last hebt van storende reflecties zoals bij glanzend papier. De pagina’s zijn telkens op elkaar gekleefd zodat je een stevig boek in handen krijgt.

Ze leveren geen profiel aan waarmee je je foto’s in Photoshop kan softproofen. Je voegt de bestanden als JPG in het sRGB kleurprofiel aan de online editor toe. Dan is het afwachten totdat het boek in de bus valt vooraleer je kan nagaan of de kleuren overeenkomen met de weergave op het scherm. Op dat vlak scoren ze erg goed. De kleuren lopen vrijwel gelijk, al zijn de foto’s in het boek iets donkerder geprint in vergelijking met het scherm.

Fotoalbum maken bij Artifact Uprising

Pro

– Topkwaliteit
– Stijlvolle uitstraling
– Kleuren erg nauwkeurig
– Mooi papier
– Online editor gebruiksvriendelijk
– Geen logo op fotoalbum

Contra

– Niet goedkoop
– Geen InDesign templates
– Standaard lettertypes beperkt
– Informatie website niet volledig

Monitor

De foto’s in dit fotoalbum zijn bewerkt op een Eizo ColorEdge CG247 monitor, gecalibreerd met de ingebouwde calibrator op 80 cd/m² en 5000K.

Besluit

Het aanbod en albumformaten van Artifact Uprising zijn niet heel erg uitgebreid, maar volstaan in principe wel voor de meeste gebruikers. De kwaliteit en de presentatie van dit layflat fotoalbum zijn uitmuntend. De prijs zal voor sommigen een hinderpaal betekenen, maar als het een troost kan zijn: je krijgt echt wel waar voor je geld.

Ben je als professioneel fotograaf actief en wil je je klanten een kwalitatief fotoalbum bezorgen? Dan kan ik dit Layflat Photo Album ten zeerste aanbevelen.

Heb jij reeds bij Artifact Uprising een fotoalbum besteld? Of bij een andere leverancier? Dan mag je dat onderaan het artikel gerust laten weten.

2 comments

  1. Voor landschapsfotografie is een lay-flat album inderdaad wel heel fijn! De losse kaarten van AU bevallen mij in ieder geval erg goed dus ik ga me binnenkort ook wagen aan een fotoalbum 😉

    • Zo’n lay-flat album maakt dat het inderdaad erg prettig kijken is naar landschapsfoto’s. Het semi-gloss (lustre) fotopapier is ook heel mooi en zorgt dat de kleuren er toch uitspringen zonder dat je last hebt van de vervelende glans van glossy papier. Ik heb gemerkt dat ze bij hun ander type fotoboek dit papier niet aanbieden, maar eerder een iets dikker en mat papier met textuur.

Comments are closed.

error: