TAP & DYE LEGACY leder camera polsband

Geen enkele camerafabrikant spendeert (graag) geld aan een degelijke en comfortabele schouderriem. Meestal zijn ze gemaakt met goedkope materialen zonder enige vorm van steun in de nek. Het is zonder twijfel het enige item in de doos waar het minste budget voor uitgetrokken is.

Dit zorgt er automatisch voor dat er een markt ontstaat waar fabrikanten van de betere polsbanden en schouderriemen zich op storten. Die markt is ondertussen serieus groot geworden. Er zijn talloze aanbieders in uiteenlopende prijscategorieën wat maakt dat het erg moeilijk kiezen is. Na lang wikken en wegen is mijn keuze gevallen op een leder camera polsband van de firma Tap & Dye.

Leder camera polsband

De volledige naam van mijn polsband is een hele mondvol: Tap & Dye LEGACY leather camera wrist strap Horween Chromexcel. Kleur bruin met wit stiksel. De prijs bedraagt zo’n 75 euro ($85). Dit is exclusief verzending van 11 euro (12,5$) en eventuele importkosten. Een aanzienlijk bedrag, zeker en vast.

Ik heb een zwak voor ambachtelijke goederen en dan vooral lederwaren waar een jarenlang vakmanschap en passie vanaf straalt. Dat gevoel heb je niet van een product dat uit een fabriek van de lopende band rolt. Neem nu die geur alleen al. Elke keer er handgemaakte leder kaftjes voor mijn Moleskine notitieboekjes in de bus vallen, snuif ik eerst altijd de geur op. Hetzelfde met de leder ONA Prince Street die onlangs op deze blog aan bod is gekomen.

Ook bij Tap & Dye worden de polsbanden en schouderriemen volledig met de hand vervaardigd, en enkel wanneer een klant een bestelling plaatst. Met andere woorden: geen enkele strap is direct uit voorraad leverbaar. De verwerking kan makkelijk drie tot vier weken in beslag nemen. Met de verzending erbij kan de totale wachttijd tot vijf weken oplopen.

Zo’n polsband is volgens mij meer geschikt voor kleinere systeemcamera’s. Daarmee kan je met gemak langere tijd in één hand rondlopen. Op mijn Fuji X-Pro1 zit deze polsband trouwens als gegoten. Camerabody en lens voelen evenwichtig aan. Zelfs vertikaal fotograferen vormt geen probleem. Lenzen wisselen wordt dan wel iets lastiger. Werk je met zwaardere spiegelreflexen of grotere zoomlenzen raad ik eerder een neck strap aan.

Zo’n polsband neemt ook minder plaats in in de tas. Je kan die zelfs makkelijk over de lens schuiven.

Deze LEGACY polsband is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, bruin en olijf. De kleur van het stiksel kan in het wit of rood.

Verpakking

Niet enkel de polsband zuigt alle aandacht naar zich toe, ook de verpakking springt in het oog. Plastic luchtzakjes of bubbeltjesfolie vallen nergens te bespeuren. Het pakje bevat een dunne kartonnen enveloppe met daarin jouw bestelling. Op de enveloppe is met een ouderwetse stempel het logo van Tap & Dye gedrukt. Aan de polsband hangen twee labels: eentje met de datum van productie, een tweede met informatie over de herkomst van het leder. Alles is overduidelijk met zorg samengesteld. Het zijn zo’n details dat het product een extra cachet geven.

Tap & Dye

Tap & Dye werd in 2012 opgericht door Justin Waldinger. Zijn studio is gevestigd in Long Island, New York City. Justin is niet enkel de oprichter en de eigenaar van deze zaak, hij ontwerpt en fabriceert de producten zelf. Een neus voor zaken gecombineerd met een feilloos vakmanschap!

Zijn interesse in fotografie is aangewakkerd door zijn vader wiens uitgebreide verzameling camera’s hem heeft aangezet een eigen collectie samen te stellen. Van uit deze passie is dan de drang ontstaan om een eigen ambachtelijk product voor fotografen op de markt te brengen. Zijn jarenlange ervaring als product designer in de commerciële sector kwam hierbij goed van pas.

Justin maakt gebruik van het kwaliteitsleder Chromexcel, afkomstig van Horween Leather Company, een leerlooierij en tevens familiebedrijf opgericht in 1905, en gevestigd in Chicago, Illinois.

Besluit

Tap & Dye verkoopt tal van pols- en schouderriemen die door menig fotograaf erg goed onthaald worden. Elk product is met hart en ziel en met de hand vervaardigd in het atelier van Justin. Op geen enkel moment is het werk uitbesteed. Het materiaal is bovendien afkomstig uit de Verenigde Staten, niets is geïmporteerd. Deze ambachtelijke en lokale werkwijze zorgt per definitie voor een stevig(er) prijskaartje dan de klassieke neopreen straps. Het is aan jou om te bepalen of je dergelijke bedragen op tafel wenst te leggen. Er zijn voldoende goedkopere alternatieven beschikbaar, maar die zullen het ambachtelijke gevoel en uitstraling niet onmiddellijk evenaren.

Mijn leder camera polsband is een uitstekend product dat met de tijd een specifieke look and feel zal verkrijgen. Ik ben alvast zeer tevreden met mijn aankoop en heb met plezier de originele Fuji neck strap in de doos opgeborgen, want geef toe, het oog wil ook wat.

De LEGACY leather camera wrist strap Horween Chromexcel is enkel verkrijgbaar in de online shop van Tap & Dye en kost 75 euro ($85).

2 comments

    • Hi Chris, I have no experience with Hawkesmill. It seems they offer very good quality as well. But the link you mention shows a strap that looks very familiar to the one I bought from Tap&Dye. To be honest, I think it’s weird that these straps almost look the same…

Comments are closed.

error: