Aanmaken en beheren catalogus in Adobe Lightroom

Ik heb geen idee of het mogelijk is in gelijkaardige programma’s, maar in Adobe Lightroom kan je verschillende catalogi aanmaken en beheren. Een erg interessante optie om, in mijn geval, foto’s van persoonlijk werk en voor klanten gescheiden te houden. Niet enkel staan deze bestanden op de harde schijf in aparte folders met de nodige subfolders, dankzij twee aparte catalogi heb ik in de Lightroom Library zelf ook geen mengeling van persoonlijk werk en werk voor klanten. Je kan wel collecties aanmaken per doelgroep of per onderwerp om zo je foto’s overzichtelijk weer te geven, en die heb ik ook wel, maar ik geef in mijn geval toch ook de voorkeur om voor klanten een aparte catalogus te gebruiken.

Hoe je precies een catalogus aanmaakt en beheert, kan je hieronder lezen.

1. Start Lightroom. Ga naar “File – New Catalog”, selecteer een folder waar je de catalogus wilt bewaren en typ een naam voor je catalogus. Het bestand (met extensie *.lrcat) wordt nu aangemaakt in deze folder. Vervolgens kan je aan deze catalogus foto’s gaan toevoegen.

Adobe Lightroom aanmaak catalogus

2. Heb je meerdere catalogi, kan je opteren om Lightroom te starten met de meest recent geopende catalogus of je kan instellen dat je bij het opstarten van Lightroom zelf een keuze wilt maken. In dat geval ga je naar “Edit -> Preferences -> General” en selecteer je in het pull-down menu “Default catalog” de optie “Prompt me when starting Lightroom”. Wil je dit niet, laat je de standaard optie “Load most recent catalog” aangevinkt.

Adobe Lightroom preferences

3. Kies je ervoor om zelf een catalogus te selecteren bij het opstarten van Lightroom, krijg je onderstaand scherm waar je een catalogus uit de lijst kan selecteren.

Adobe Lightroom selecteer catalogus

4. Eenmaal Lightroom opgestart, kan je uiteraard ook een andere catalogus selecteren. Ga hiervoor naar “File -> Open Catalog” en selecteer het LRCAT-bestand op je harde schijf. Een kortere weg is via “File -> Open Recent” waar de laatst geopende catalogi in de lijst staan.

Adobe Lightroom selecteer catalogus file

8 comments

  1. Interessant artikel. Ik moet ook dringend eens werk maken van een deftige cataloog opzet. Want nu staat het zowat allemaal door elkaar bij me.

  2. Zo langzamerhand begin ik Lightroom te doorgronden en ontdek daardoor steeds meer mogelijkheden. Het is echt een fantastisch programma dat ik iedereen, met een beetje serieuze bedoelingen in de fotografie, kan aanraden. Het is ook dat, sinds ik Lightroom gebruik, niet één JPEG meer heb geschoten…

  3. Bedankt. Deze week ben ik ook met Lightroom begonnen daar ik vanaf vandaag ook RAW’s kan schieten. Lijkt me een superprog.

  4. @ Jurgen: Ook de “appeltjes” worden niet vergeten. Ik ben op weg aperture 2 te leren kennen en denk, (ik heb lightroom ook), dat het elkaar niet veel ontloopt. @René, met dat RAW fotograferen heb ik dezelfde ervaring.

  5. Bedankt voor deze info Serge. Op mijn computer heb ik 2 harde schijven, op C komen de persoonlijke foto’s op D die van het werk, ze blijven daar maar een tijdje staan nadien gaan ze op een externe harde schijf. Zo doe ik dat al jaren, nu ga ik eens kijken of ik in LR inderdaad niet beter met die catalogi werk.

  6. Sorry Jürgen, ik heb geen Mac, maar uitgezonderd van de eerste printscreen zal de rest wel identiek zijn veronderstel ik?

Comments are closed.

error: