Lightroom Guided Upright - origineel

Lijnen rechtzetten met Lightroom Guided Upright

posted in Opleiding

Lijnen rechtzetten met Lightroom Guided Upright

Deze foto van het Italiaanse stadje Lucca in Toscane is gemaakt door Sofie Couwenbergh, de drijvende kracht achter de reis- en belevingsblog Wonderful Wanderings. Ik kreeg toestemming om haar foto te testen met de Guided Upright. Met deze nieuwe functie die Adobe in Lightroom CC 2015.6 heeft toegevoegd, kan je scheve lijnen in je foto laten rechtzetten.

Wat kan je doen met Guided Upright?

Met Guided Upright sleep je minstens twee tot maximaal vier horizontale en/of vertikale lijnen over de foto. De algoritmes in Lightroom gaan hiermee aan de slag en proberen de lijnen in het beeld zo goed mogelijk recht te trekken. Vanaf de laatste versie Lightroom CC 2015.7 kan je de Alt-toets ingedrukt houden zodat je de lijnen met meer precisie kan aanpassen. Biedt de voorgestelde output nog niet helemaal het gewenste resultaat, dan kan je het via de manuele schuifregelaars nog verder bijsturen.

Is Guided Upright altijd de meest aangewezen optie om lijnen recht te trekken? Soms wel, soms niet. In het geval van deze foto krijg je met de Auto Upright naar mijn gevoel een even aanvaardbaar resultaat. Je let er best op dat je de correctie niet te ver doordrijft. Dit legt meteen het grootste nadeel van de Upright-functies bloot: je kan er gebouwen mee uitrekken of samendrukken. Deze ‘tekortkoming’ kan je wel wat camoufleren met de schuifregelaar Aspect (Verhouding), maar het resultaat zal niet helemaal natuurlijk ogen. Ondanks de manuele schuifregelaars blijven de mogelijkheden in Lightroom beperkt, en dat merk je wel een beetje op onderstaande foto’s. Je krijgt het gebouw nooit 100% perfect recht. Wil je dat wel, dan zoek je best je toevlucht tot een gespecialiseerde tilt- en shift lens dat voor dit soort beelden onmisbaar is.

Sinds de komst van deze Guided Upright is het volledige Upright-paneel van het tabblad Lens Corrections (Lenscorrecties) naar Transform (Transformatie) verhuisd. Op die manier staan alle perspectiefcorrecties netjes bij elkaar.

Correctie met Guided Upright

In de foto van Sofie is een horizontale hulplijn op het eerste zicht niet nodig omdat het perspectief hierdoor volledig wijzigt. Vermits je niet loodrecht voor het gebouw staat, zou je denken dat je de horizontale lijnen in deze foto niet hoeft recht te zetten. En toch heb ik onderaan de foto een horizontaal lijntje toegevoegd zodat de foto meer recht komt te staan. Met enkel vertikale hulplijnen krijg je hier geen geslaagd resultaat. Ik heb via de manuele schuifregelaars wel nog enkele kleine correcties toegevoegd. Klik op de foto om een grotere versie te bekijken.

Lightroom Guided Upright

Correctie met Auto Upright

Met de Auto-functie berekenen de algoritmes in Lightroom een compromis. In een aantal situaties volstaat deze optie. Ik ben alvast redelijk tevreden met het resultaat in dit onderstaande voorbeeld. Ik heb ook hier via de manuele schuifregelaars nog enkele kleine correcties toegevoegd.

Lightroom Guided Upright

Correctie via Photoshop Distort

Ik was wel eens benieuwd wat Photoshop me zou opleveren. Via Edit-Transform-Distort kom ik tot het onderstaande eindresultaat. Klik op de foto’s om een grotere versie te bekijken.

Photoshop transform distort

Photoshop transform distort

Vervolgens ga je de foto verder bewerken (witbalans, contrast, exposure, kleur, enz.), wat voor dit artikel niet gebeurd is.

Wil je Lightroom volledig onder de knie krijgen? Dan kan ik het boek Lightroom 6/CC Ontmaskerd van Piet Van den Eynde ten zeerste aanbevelen.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vindt. Heb je vragen over deze tutorial of gebruik je andere technieken, laat het me gerust weten via de commentaren.

error: