Lonely Planet Tibet

Lonely Planet Tibet

Wanneer je Tibet binnenkomt via de luchthaven van Lhasa of je steekt met een voertuig de grens over, is de kans groot dat douaniers jouw bagage doorzoeken. Zij kunnen reisgidsen en boeken, zoals Lonely Planet en Footprint, met tekst en foto’s over Tibet en de Dalai Lama in beslag nemen. Nuttige informatie en getuigenissen kan je nalezen op het Lonely Planet Thorn Tree Travel Forum.

Deze zomer nam ik deel aan een vierweekse avontuurlijke tocht door Tibet (TAR: Tibet Autonomous Region), met Kathmandu in Nepal als eindbestemming. Voorafgaand aan mijn vertrek had ik een papieren kaft rond mijn reisgids gewikkeld met als bedoeling de aandacht van de douaniers af te leiden. Bij het verlaten van Tibet, aan de grensovergang in Kodari, werd mijn bagage zoals verwacht gecontroleerd. De reisgids zat verstopt tussen enkele kledingstukken in een Eagle Creek Packing Cube.

De dag voordien verbleven we in een guesthouse in Tingri waar we een grote groep Nederlandse toeristen hebben ontmoet. Zij reisden over land van New Delhi tot Peking. Volgens hen werden bij hun binnenkomst in Tibet van uit Nepal, eveneens in Kodari, enkele reisgidsen in beslag genomen.

Ondanks de controle van onze bagage werd er in onze groep geen enkel boek in beslag genomen. Ik vermoed dat het risico groter is wanneer je Tibet binnenkomt.

Lonely Planet Tibet

Lonely Planet Tibet

Lonely Planet Tibet

error: