Medical Post in Kerr Sering, Gambia

Medical Post in Kerr Sering (Gambia)

posted in Reportage

Medical Post in Kerr Sering (Gambia)

Het is sommigen onder jullie allicht niet ontgaan dat de meeste kinderen in Kerr Sering aan voeten en benen verwondingen hebben. Zoals te zien in een vorig artikel zijn deze verwondingen verzorgd.

De inwoners kunnen daarvoor terecht in de medische hulppost die enkele jaren geleden door een liefdadigheidsorganisatie op poten werd gezet. Jammer genoeg werd deze hulppost een beetje verwaarloosd en heeft Picca vzw beslist om een deel van hun tijd en budget ter beschikking te stellen voor het onderhoud van het gebouw, de aankoop van medisch materiaal en een opleiding voor de verantwoordelijke ter plaatse zodat die persoon de eerste hulp kan toedienen.

Wanneer een Belgische verpleegster gedurende twee weken de Medical Post zal versterken, doet het nieuws snel de ronde en binnen de kortste keren staan de patiënten aan de poort in de wachtrij. Het is blijkbaar pas in deze periode dat voornamelijk kinderen hun wonden laten verzorgen ondanks het feit dat de Medical Post het hele jaar door geopend is en het nodige materiaal ter beschikking heeft.

Vrijwilligster Rita heeft thuis een hele koffer met medisch materiaal volgestouwd dat in de medische hulppost dagelijks van pas komt. Bij de plaatselijke apotheek (weliswaar gelegen in het toeristische gedeelte) die behoorlijk goed is uitgerust, koopt ze geregeld nieuw materiaal zoals ontsmettingsmiddel en steriel gaas.

Je kan je niet voorstellen met welke verwondingen de kinderen komen aanzetten: open vleeswonden aan benen en voeten, ontstekingen aan oren en ogen. Lijkt dit voor ons niet zo indrukwekkend, is het hier schering en inslag en kan het zonder de juiste verzorging en medicatie zelfs levensbedreigend zijn of blijvende letsels veroorzaken. De afspraak is dat de patiënten dagelijks terugkeren zodat hun wonden elke keer opnieuw kunnen verzorgd worden. Zo ook de jongen op de volgende foto. Hij is doofstom en kan niet lezen of schrijven. Begin dan maar eens te communiceren! Hij wordt gelukkig begeleid door een oudere broer die aan de hand van gebarentaal de communicatie tussen Rita en de jongen enigszins mogelijk maakt. Toen ik één van de eerste dagen zijn wonde te zien kreeg, kon ik mijn ogen niet geloven: een gapende vleeswonde die stilaan geïnfecteerd raakte met verhardingen en verkleuringen op de huid rondom. Na twee weken is er een duidelijke verbetering zichtbaar. Mits de nodige dagelijkse verzorging zal zijn wonde na Rita’s vertrek verder blijven genezen.

error: