Hoe fotografeer je de melkweg? Astrofotografie voor beginners

Hoe fotografeer je de Melkweg? Astrofotografie voor beginners

posted in Recensies

Hoe fotografeer je de Melkweg? Astrofotografie voor beginners

Heb je altijd al willen weten hoe je de Melkweg fotografeert? Het lijkt moeilijk en complex, maar met relatief eenvoudig fotomateriaal én de nodige voorbereiding kan je echt wel mooie foto’s maken. De Finse fotograaf Mikko Lagerstedt is een expert in dit domein. Zijn Instagramaccount staat vol met waanzinnig knappe beelden. In het Engelstalige eBook Star Photography Masterclass deelt hij zijn jarenlange ervaring over dit onderwerp. Hij verkoopt ook presets voor Lightroom die een (noodzakelijke) aanvulling bij het eBook vormen.

Hoe fotografeer je de melkweg? Astrofotografie voor beginners

Inhoud eBook

Googel maar eens op trefwoorden als Melkweg (Milky Way) of astrofotografie (astrophotography) en je komt ogen tekort om alle zoekresultaten te verwerken. Er zijn duizenden handleidingen en boeken over dit onderwerp verschenen. En op YouTube verdrink je in een onoverzichtelijk kluwen aan instructievideo’s. Wil je je in deze materie verdiepen, dan vind je (gratis) lesmateriaal in overvloed. Waarom zou je dan dit eBook kopen?

Het eBook Star Photography Masterclass telt (slechts) 71 pagina’s en legt uit hoe je de sterren en de Melkweg fotografeert. De auteur bespreekt welk fotomateriaal je best gebruikt, geeft nuttige tips over de voorbereiding en toont aan de hand van drie voorbeelden hoe hij zijn foto’s bewerkt.

Het is een geruststelling te lezen dat je voor mooie foto’s geen peperduur materiaal nodig hebt. Mikko vermeldt bij elke foto welk materiaal hij gebruikt heeft: een Nikon D90, D7000 en D800 met lenzen van Nikon, Tokina en Samyang. Heb je een beperkt budget, dan nog kan je foto’s maken zoals hij dat doet.

De nadruk in het eBook ligt grotendeels op hoe je je foto’s bewerkt. Uit zijn voorbeelden blijkt dat een foto rechtstreeks uit de camera onbruikbaar is. Een nabewerking is noodzakelijk. De informatie die Mikko Lagerstedt hierover deelt, is nuttig en leerrijk. Hij toont onder meer hoe hij lichtvervuiling aanpakt en hoe hij twee foto’s samenvoegt. Met behulp van de presets kan je zijn post-processing analyseren en aanpassen aan je eigen noden.

Professionele astrofotografen hebben een heel arsenaal aan tools ter beschikking waarvan de auteur er in deze uitgave slechts enkele beknopt ter sprake brengt. Hij vermeldt wel een aantal websites en specifieke iOS en Android apps die voor astrofotografie onmisbaar zijn, maar vertelt er weinig over. Wanneer je op zoek gaat naar informatie over dit genre binnen de fotografie, bots je op factoren die ook een rol spelen en in het eBook nauwelijks of helemaal niet aan bod komen: speciale filters voor astrofotografie, werkelijke grootte van het diafragma (clear aperture size), ISO invariantie, enzovoorts. Het is bovendien jammer dat een aantal links in het eBook verwijzen naar blogartikels die niet meer bestaan.

Hoe fotografeer je de melkweg? Astrofotografie voor beginners

Bundels + prijs

Het eBook en de presets voor Lightroom kan je apart of in een bundel kopen. De bundels zijn zoals verwacht billijker geprijsd. En dat is maar goed ook want de prijs per product is niet mals. Het eBook kost €39,70. Voor een set presets mag je tussen €34,90 en €47,90 op tafel leggen. Koop je elk onderdeel apart, betaal je al gauw €200. Dat is een bom geld voor een eBook en wat presets. Gelukkig zijn er de bundels. Je kan kiezen uit de volgende formules:

Star Photography Masterclass: enkel het eBook voor €39,70
Saga Preset Collection (Lightroom) voor €39,90
Phase Preset Collection (Lightroom of Camera Raw) voor €47,90
Fine Art Preset Collection (Lightroom of Camera Raw) voor €37,90
Photoshop Actions voor €34,90
The Full Lightroom Preset Bundle: drie Lightroom Preset Collections voor €89,90
The Complete Photography Bundle: eBook + drie Preset Collections + Photoshop Actions voor €99,90

Opgelet: hij verkoopt het eBook ook via een tweede website voor €34,55. Waar het prijsverschil vandaan komt, is onduidelijk.

Hoe fotografeer je de melkweg? Astrofotografie voor beginners

Besluit

Als leek in deze materie blijf ik deels op mijn honger zitten. De auteur heeft het onderwerp naar mijn gevoel niet overal voldoende uitgediept. Een aantal onderdelen heeft hij niet of slechts vluchtig behandeld. Van een masterclass verwacht je dat je alles – of toch zo veel mogelijk – over het onderwerp te weten komt. Een masterclass zou ik dit eBook dan ook niet durven noemen, daarvoor is de inhoud niet compleet.

In tijden waarin we gewend zijn geraakt aan eBooks van $5 of $10, is het wel slikken wanneer je de prijzen voor dit eBook en de presets te zien krijgt. Als bundel wordt het al interessanter, maar dan nog valt het prijskaartje redelijk fors uit. Het blijft een dubbeltje op zijn kant. Een losse aankoop van het eBook kan uiteraard, maar dan beschik je niet over de presets om op je eigen foto’s toe te passen. De Lightroom Presets Collections zijn erg uitgebreid en zeker de moeite waard om in huis te halen. En je zal ongetwijfeld heel wat opsteken over de manier waarop hij zijn foto’s bewerkt. De drie voorbeeldfoto’s die hij in dit eBook toont, zijn zonder enige twijfel erg informatief.

Voor beginners die graag kennis maken met dit genre, zijn dit eBook en presets een prima vertrekpunt. Wil je je professioneel in astrofotografie verdiepen, dan zijn er behoorlijk wat internetfora en gespecialiseerde websites waar je alles over dit onderwerp te weten komt.

Het eBook Star Photography Masterclass en de Lightroom presets zijn te koop via de website van Mikko Lagerstedt.

Nando Harmsen

De Nederlandse fotograaf Nando Harmsen heeft op zijn blog een aantal zeer informatieve en leerrijke artikels over dit onderwerp gepubliceerd. Mikko Lagerstedt had dergelijke informatie ook in zijn eBook moeten opnemen.

Sterrensporen fotograferen (deel 1)
Sterrensporen fotograferen (deel 2)
Sterrenfotografie zonder ruis
Sterren en geen sterrensporen: de regel van 600
De Melkweg en lichtvervuiling

Hoe fotografeer je de melkweg? Astrofotografie voor beginners

error: