Microsoft Surface Pro 2 Tablet Computer

Review Microsoft Surface Pro 2

posted in Recensies

Review Microsoft Surface Pro 2

Als fotograaf en reiziger ben ik op zoek naar een uiterst draagbare computer die tevens dienst doet als kopie van mijn desktop. Een toestel waar ik mijn huidige software kan op installeren zoals Adobe Lightroom, Photoshop, InDesign, Word, Dropbox, Evernote, elektronische woordenboeken, enzovoorts. Dit toestel moet bovendien redelijk vlot overweg kunnen met Lightroom en Photoshop, twee programma’s waarvoor je toch graag wat meer power achter de hand hebt. Ik sleur ook niet graag met zware en hoekige laptops. Ik geef de voorkeur aan een pluimgewicht, indien mogelijk met een verwijderbaar toetsenbord. Meer nog, sommige van de tools die ik nu gebruik zijn enkel beschikbaar op Windows. Het is niet mijn bedoeling om te prutsen met Apple’s Bootcamp of VMWare enkel en alleen om deze tools te kunnen gebruiken: dat is te tijdrovend en te omslachtig. Het systeem moet eenvoudig blijven. Vermits ik mijn huidige configuratie niet gauw zal wijzigen (lees: overschakelen naar Apple), gaat mijn voorkeur voor deze laptop uit naar het Windows-platform.

Kan ik twee toestellen combineren in slechts één apparaat is dat een enorm pluspunt. Vandaar lijkt de tabletcomputer, of hoe je het ook wilt noemen, een perfect match for my needs.
Microsoft Surface Pro 2 Tablet Computer

Windows

Ik moet wel even vermelden dat ik reeds lang een Windows-gebruiker ben. Sinds mijn eerste computer in 1991 ben ik steeds op Windows blijven werken. Vanaf mijn tweede pc enkele jaren later is elk van deze machines zelf gemonteerd geweest, met andere woorden: ik heb sinds die tweede aankoop nooit meer een kant-en-klare pc gekocht. In het middelbaar onderwijs werkten we in de computerklas op Macintosh Classics. Destijds had Apple lang niet de naambekendheid die het vandaag geniet. Niemand die ik kende, werkte op een Mac en dus had ik ook nooit de reflex om deze toestellen te overwegen bij de aankoop van mijn eerste computer.

In de jaren negentig werd Microsoft geteisterd door middelmatige besturingsystemen, een periode die wat mij betreft min of meer tot een einde kwam met de komst van Windows XP Service Pack 3. Sinds ik bijna vier jaar geleden Windows 7 heb geïnstalleerd, heb ik nog geen noemenswaardige problemen vastgesteld (hout vasthouden). Vanwege mijn interesse en nieuwsgierigheid, kocht ik in de loop van 2009 dan toch een MacBook Pro die ik drie jaar laten opnieuw verkocht heb. Overigens, een pracht van een toestel met uitstekende prestaties en dito besturingssysteem.

Microsoft Surface Pro 2

Ondertussen verschenen steeds meer hybride toestellen, de zogenaamde tabletcomputers, met specificaties die nog niet helemaal in de buurt kwamen van echte laptops, maar het was alvast een begin. Toen Microsoft in juni 2012 met de Surface Pro een tabletcomputer in eigen beheer op de markt bracht, was mijn aandacht onmiddellijk getrokken. Op dit toestel draait zowel de volledige versie van Windows 8 als de tabletomgeving (met de Metro Interface).

Microsoft Surface Pro 2 Tablet Computer

Critici dreven de spot met Microsoft vanwege een toestel waar niemand op zat te wachten. In de strijd met de concurrenten Apple en Google kwamen ze schromelijk te laat. In deze kritiek schuilt zeker een waarheid, wat niet wegneemt dat dit toestel zeker de moeite waard is om onder de loep te nemen. Vermits Microsoft niet gekend staat als een hardwarefabrikant, met uitzondering van de X-Box, rezen twijfels over hun competentie in een sector waar iOS en Android reeds jaren de plak zwaaien. Huidige gebruikers van deze toestellen zullen veeleer oplossingen zoeken binnen het platform waarmee ze vertrouwd zijn in plaats van elders te gaan zoeken, d.w.z. een overschakeling naar het Windows-platform.

Microsoft BeLux was zo vriendelijk om me gedurende 2 weken de nieuwste Surface Pro 2 in bruikleen te geven, een toestel dat vorig jaar in september is aangekondigd. Onnodig te vertellen dat ik behoorlijk enthousiast was toen ik het toestel op het hoofdkwartier in Zaventem mocht ophalen.

De Microsoft Surface Pro 2 die ik kon testen, heeft de volgende specificaties:
– Intel Core i5-4200U CPU @ 1,6GHz (Haswell 4e generatie processor)
– 4GB RAM geheugen
– 64GB SSD harde schijf
– 10,6″ ClearType touchscreen display, Full HD 1920 x 1080
– 1x USB 3.0 port, Mini DisplayPort, microSDXC card reader, headphone jack
– Gewicht: 0,907 kg
– Windows 8.1 Pro 64-bit
– Type Cover 2 (0,255 kg)
– Surface Pen

Microsoft Surface Pro 2 Tablet Computer

Pluspunten

– Zeer stevige bouwkwaliteit
– Snelle ‘koude’ opstart dankzij verbeterde programmatie in Windows 8
– Snelle solid state drive
– Schitterend scherm
– Makkelijk en gebruiksvriendelijk te hanteren. Mogelijk ben ik wel enigszins bevoordeeld omdat ik al meer dan 20 jaar met Windows werk.
– Onmiddellijke en snelle respons met aanraakscherm. Werkt erg vlot.
– Ik ben geen gamesfreak meer zoals in de jaren negentig, maar grafisch veeleisende spelletjes als Asphalt 8 Airborne en Halo Spartan Assault draaien zeer vlot.
– Echte multitasking waarbij je twee of drie apps naast elkaar kan weergeven op het scherm.
– De tablet wordt slechts miniem warm, zelfs wanneer je de processor zwaar belast zoals openen van meerlagige PSD-bestanden in Photoshop of opbouwen van 1:1 previews in Lightroom. De koeler/ventilator is haast niet hoorbaar.
– De Type Cover 2 past perfect als volwaardig toetsenbord (behalve de touchpad, zie lager). Op deze nieuwe versie zijn de toetsen verlicht zodat je makkelijk kan typen bij minder licht of zelfs in het donker.
– Microsoft heeft de originele “kickstand” verbeterd waardoor je nu kan kiezen tussen twee posities.
– De tablet presteert zoals een gelijkaardige Ultrabook laptop
– Combinatie van zowel de volledige versie van Windows 8.1 desktop als tabletomgeving laat je toe om je dagelijkse programma’s te installeren.

Microsoft Surface Pro 2 Tablet Computer

Minpunten

– Iets te dik en te zwaar om louter als tablet te gebruiken. Ligt minder aangenaam in de hand dan pakweg een iPad Mini.
– Slechts één USB 3.0 poort. Het optionele dockingstation verhelpt dit probleem, maar neem je niet mee onderweg.
– Geen volwaardig SD card slot
– Windows 8.1 desktop is nog niet helemaal geoptimaliseerd voor gebruik in touchscreen modus. Het kost redelijk wat moeite om in de menu’s de aanraking met de vinger precies te laten verlopen. Met de Surface Pen of een muis los je dat probleem op, maar in de zetel is het gebruik daarvan dan weer onpraktisch.
– Geen 3G/4G verbinding.
– In Microsoft’s webshop kan je krachtigere modellen aankopen met upgrades naar 8GB RAM, en harde schijven van 256GB of 512GB. Opgelet, deze configuraties zorgen dat het prijskaartje fors oploopt. Voor je het weet, zit je boven de €1000. Dat is dan ook nog eens zonder de optionele Bluetooth muis of toetsenbord gerekend.
– Vanwege het 10,6″ scherm met een resolutie van 1920 x 1080 is het lettertype niet altijd even goed leesbaar in desktopmodus. De fontgrootte verhogen tot 150% verhielp het probleem niet; enkel de resolutie verlagen naar 1366×768 of 1280×720 resulteerde in een meer aangename leeservaring.
– De Windows Store loopt serieus achter in vergelijking met Google Play en iTunes App Store. Er is me wel meegedeeld dat Microsoft en third-party ontwikkelaars veel moeite doen om nieuwe apps op de markt te brengen.
– Desondanks Intel’s nieuwste Haswell 4e generatie processor die een verbeterde batterijduur garandeert, kon ik met de opgeladen batterij ongeveer gedurende 4 à 5 uren werken. Je houdt best rekening dat de batterij van een normale laptop ook groter en krachtiger is, en dan valt de batterijduur van de Surface Pro 2 in vergelijking nog redelijk goed mee.
– Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen Windowstoetsenbord gevonden waarvan het touchpad me kon bekoren. Hetzelfde geldt voor de Type Cover 2. Het blijft stroef in gebruik. Het lijkt alsof enkel Apple er in slaagt om uitstekende touchpads te ontwikkelen.
– Het optionele toetsenbord heeft rondom geen magnetische rand waardoor het niet perfect gesloten blijft wanneer je het toestel wegstopt in je tas.

Microsoft Surface Pro 2 Tablet Computer

Overige opmerkingen

Een harde schijf van slechts 64GB geeft je niet bijster veel speelruimte. Op de meeste laptops wordt naast het besturingsysteem ook third-party software geïnstalleerd waardoor je vrije schijfruimte sterk afneemt. Veel van deze extra tools zijn nutteloos en vertragen op termijn het systeem. Dat is meteen ook één van de belangrijkste redenen waarom ik mijn pc’s zelf samenstel en installeer. Vermits de Surface Pro 2 rechtstreeks van Microsoft komt, krijg je enkel programma’s van Microsoft.

Besluit

Geef toe: je moet Microsoft toejuichen voor het lef dat ze aan de dag leggen om een uiterst moeilijk en competitief marktsegment te infiltreren waar iOS en Android de plak zwaaien. Wat mij betreft, is de Surface Pro 2 een blijver. Het is een geweldig product, erg nuttig en veelzijdig, terwijl er uiteraard nog marge is voor verbetering. Vanwege de hoge concurrentie is het geen makkelijke opdracht, zeker niet wanneer ze hun huidige prijszetting blijven behouden. Laat ons vooral niet vergeten dat dit toestel niet enkel een tablet is, maar evengoed een kleine laptop met een performantie gelijkwaardig aan een Ultrabook. Niettegenstaande mocht een toetsenbord aan die prijs inbegrepen zijn.

Plan je de aankoop van een Microsoft Surface Pro 2 om Lightroom of Photoshop te gebruiken? Dan kan ik je een upgrade naar 8GB RAM en 256GB SSD aanraden. Prijzen starten vanaf 879 euro in Microsoft’s webshop. Het Type Cover 2 kost 129,99 euro.

error: