Western Digital My Passport Wireless review

Review My Passport Wireless Western Digital

posted in Recensies

Review My Passport Wireless Western Digital

My Passport Wireless van Western Digital is een draagbare harde schijf waarop je foto’s, video’s en muziek kan bewaren. Het apparaat beschikt over een ingebouwd SD-kaartslot waarmee je makkelijk je geheugenkaartjes kopieert. De inhoud van de schijf kan je raadplegen via de WD My Cloud app op de tablet of smartphone. Ben je dikwijls onderweg voor opdrachten of ga je veel op reis, en beschik je niet over een laptop of heb je geen zin om die mee te sleuren? Dan biedt deze mobiele harde schijf een interessante oplossing om toch een back-up van je foto’s te maken.

Tijdens een reis naar Groenland mocht ik van de fabrikant dit toestel aan de tand voelen. Hieronder lees je mijn bevindingen.

Mobiele opslag

Een product als dat van Western Digital is niet nieuw of origineel. Voor zover ik het me goed herinneren, bestonden er reeds gelijkaardige systemen sinds de early adaptors digitale fotografie omarmden. Tijdens een rondreis door Australië in 2003 gebruikte ik voor het eerst een dergelijk toestel met een kleine ingebouwde harde schijf van 40GB en een CF-kaartslot. Dat apparaat had geen LCD-scherm en je kon de inhoud ervan ook niet controleren, omdat apps en smartphones zoals we die vandaag kennen nog niet bestonden. De jaren nadien verschenen er steeds meer van dat soort toestellen op de markt, ditmaal met scherm en (ook een) SD-kaartslot. Epson Multimedia Viewer en HyperDrive waren in die tijd zowat de meest bekende namen.

Western Digital My Passport Wireless

Kenmerken My Passport Wireless

De technologie heeft sindsdien niet stilgestaan. Het principe blijft identiek, maar de hedendaagse toestellen kunnen heel wat meer dan foto’s kopiëren. Met de My Passport Wireless kun je immers ook muziek en video’s afpelen op een mobiel apparaat zoals je smartphone of tablet (iOS en Android), en zelfs media streamen naar DLNA-compatibele apparaten in je thuisnetwerk of via apps die hiervoor ondersteuning bieden.

Je kan het apparaat beveiligen met een wifiwachtwoord, zodat je bestanden niet toegankelijk zijn van buitenaf. Het is zelfs mogelijk om de toegang tot de harde schijf via USB te vergrendelen. Twee niet onbelangrijke eigenschappen wanneer je echt op veilig wilt spelen.

Dankzij de USB 3.0-aansluiting kan je de inhoud supersnel overzetten van je vaste computer naar de harde schijf. De schermafbeelding hieronder geeft duidelijk het tijdsverschil weer wanneer je kopieert via USB 2.0 en USB 3.0.

Western Digital My Passport Wireless

My Passport Wireless is beschikbaar met een opslagcapaciteit van 500GB, 1TB en 2TB. Het toestel is compatibel met Windows Vista, 7, 8 en Mac OS X. Op Windows 10 werkt het ook zoals het hoort, al staat dit niet expliciet op de verpakking vermeld. De prijs bedraagt zo’n €150 voor het kleinste model en loopt op tot ongeveer €230 voor de grootste variant.

Werking My Passport Wireless

Een beknopte installatiehandleiding toont hoe je het apparaat met een paar simpele handelingen gebruiksklaar maakt: download de iOS of Android app, schakel het toestel in, verbind via wifi en klaar is Kees. Lukt dat niet onmiddellijk, dan kan je het apparaat op elk moment naar de fabrieksinstellingen terugzetten en de procedure herbeginnen. Via een lokale webpagina die je kan bereiken op je desktop of tablet kan je nog een aantal bijkomende opties inschakelen en ook een wifipaswoord toekennen (wat via de app ook mogelijk is). Opgelet: beschikt je computer enkel over een bekabelde internetverbinding, dan kan je de lokale webpagina niet oproepen, dat lukt enkel via een draadloze verbinding.

Western Digital My Passport Wireless localhost

De import van een SD-kaartje kan je op verschillende manieren laten uitvoeren: via een druk op een toets, via de app, of je kan deze functionaliteit zo instellen dat het importeren automatisch van start gaat van zodra je een kaartje in het slot plaatst.

Naar hedendaagse normen verloopt de kopie trouwens behoorlijk traag. De oorzaak hoeven we niet ver te zoeken: een tragere klassieke harde schijf (geen supersnelle solid state drive) en een controle die de kopieersoftware uitvoert om er zeker van te zijn dat de overdracht vlekkeloos gebeurt. Zo’n controle kan je enkel toejuichen, want als fotograaf wil je in eerste instantie een veilige en correcte kopie van de foto’s. Ik deed de test met een Sandisk Pro 64Gb 90mb/s geheugenkaart met daarop meer dan 2000 RAW-bestanden en een handvol JPEG’s, goed voor zo’n 41GB. De kopie duurde zo’n 45 minuten. Tijdens deze test zakte de capaciteit van de batterij trouwens van 92% naar 50%. Zolang de kopie lopende is, knippert er bovenaan een lampje. Het toestel geeft geen geluidsignaal weer wanneer de kopie voltooid is.

Western Digital My Passport Wireless

Het toestel kopieert de inhoud van een SD-kaart trouwens niet volledig als het kaartje ook bestanden van andere cameramerken bevat: de software kopieert enkel de foto’s van één van de camera’s. In de praktijk zal het echter zelden of nooit voorkomen dat je tijdens een opdracht of vakantie een niet-geformatteerde SD-kaart gebruikt in camera’s van verschillende fabrikanten.

Je kan op de schijf een nieuwe folder aanmaken om de inhoud van het geheugenkaartje te kopiëren, maar je kan die inhoud zelf niet selecteren, m.a.w. de kopieerfunctie back-upt het volledige kaartje, met inbegrip van alle folders en subfolders. Wanneer je nadien via Windows Verkenner de inhoud van de schijf overloopt, komt dat nogal onoverzichtelijk over. De schermafbeelding hieronder is hiervan een voorbeeld (klik op de afbeelding voor een grotere versie).

Western Digital My Passport Wireless

Tot mijn grote teleurstelling ontbreekt een RAW-preview, wat betekent dat je enkel JPEG-bestanden kan bekijken. Je kan via de app enkel de folder doorbladeren, maar je krijgt van de RAW’s geen voorvertoning te zien. Fotografeer je in RAW+JPEG, dan heb je wel een controle en kan je indien gewenst foto’s exporteren naar sociale media.

Je hebt trouwens niet de mogelijkheid om een foto rechtstreeks op je smartphone of tablet te bewaren, tenzij je exporteert via een app. Op iPad lukt dit, op Android kan ik enkel via Share naar een fotobewerkingsapp zoals Snapseed of VSCO exporteren. Je kan een bestand wel downloaden, alleen blijft het dan enkel toegankelijk via de app wanneer de harde schijf niet in gebruik is. Het bestand staat dus niet in je Camera Roll of fotogalerij.

Western Digital My Passport Wireless

Wil je het toestel bedienen zonder telkens de app te activeren, dan moet je gebruik maken van de twee toetsen aan de bovenzijde. De bediening daarvan is niet altijd even duidelijk. Je kan de toetsen op verschillende manieren indrukken (tesamen, kort, lang), wat telkens een andere optie activeert. Als je de combinatie niet uit het hoofd kent, dan moet je telkens de handleiding raadplegen.

De My Passport Wireless is met een klassieke harde schijf uitgerust en een dergelijk toestel verdient volgens ons een betere bescherming. Een beschermingshoes is immers niet meegeleverd en dat is jammer, want zo voelt de behuizing wel eerder fragiel aan. Schokbestendig is dit toestel zeker niet, een hardcase is in dit geval dus zeker geen overbodige luxe.

My Passport Wireless: documentatie + ondersteuning

In de doos zit enkel een snelle installatiehandleiding, waarmee je in principe onmiddellijk aan de slag kunt. Een uitgebreidere gebruikershandleiding in meerdere talen waaronder ook het Nederlands, vind je in PDF-formaat terug op de website van Western Digital. Op de harde schijf staan tevens een aantal video’s met uitleg hoe je het toestel kan installeren en gebruiken.

Pro

– Import via SD-kaart
– Snelle USB 3.0
– Klein formaat
– Streamen media
– Multifunctioneel
– App eenvoudig in gebruik

Contra

– Batterijduur kan beter
– Onoverzichtelijke folderstructuur
– Kopie SD-kaart niet bijster snel
– Geen RAW preview
– Geen solid state drive
– Fragiele behuizing
– Bewaren op tablet/smartphone via omweg

Western Digital My Passport Wireless

Besluit

Voor mijn fotografische noden zijn de media- en streamingfuncties niet onmiddellijk van toepassing en bijgevolg heb ik die te weinig gebruikt om er een correct oordeel over te kunnen vellen. Ik heb dit toestel in eerste instantie getest vanwege het SD-kaartslot en de back-upmogelijkheid voor mijn foto’s tijdens een vakantie in Groenland.

Het behoorlijk stevige prijskaartje valt toch enigszins te betreuren omdat het toestel op een aantal punten voor verbetering vatbaar is. Western Digital moet bij een volgende versie zeker sleutelen aan de kopieersnelheid en zorgen voor een stevigere behuizing. De integratie van een RAW-previewfunctie en het gebruik van een betrouwbaardere en snellere solid state drive in plaats van een klassieke harde schijf kunnen voor de kers op de taart zorgen.

Zoek je een draagbare mobiele opslag voor onderweg, dan is deze My Passport Wireless zeker het overwegen waard.

2 comments

  1. Pingback:31% van de Belgen back-upt vakantiefoto’s niet - Fotografieblog

  2. Ik ben een enorme fan van de WD My Passport Wireless Pro. De ultieme hdd die elke fotograaf/reiziger bij zich moeten hebben op reis.

Comments are closed.

error: