NIK Silver Efex Pro

Foto omzetten naar zwart wit met NIK Silver Efex Pro

posted in Opleiding

Foto omzetten naar zwart wit met NIK Silver Efex Pro

Tijdens mijn jaren aan de academie heb ik in de donkere kamer veel tijd gespendeerd aan het afdrukken van zwart-wit foto’s. Het was een periode waarin ik mijn reportages hoofdzakelijk in zwart-wit fotografeerde.

Het simuleren van een zwart-wit look and feel op een digitale kleurenfoto was al heel wat minder makkelijk vanwege de beperkingen in de software. Je kan in Photoshop uiteraard de gebruikelijke technieken hanteren zoals Hue/Saturation, Black & White, Channel Mixer en het desactiveren van het a en b kanaal wanneer je foto naar Lab Color is omgezet. Werk je uitsluitend in Lightroom kan je in de Develop Module via de schuifregelaars in het Black & White Mix paneel een beeld naar zwart-wit converteren en verder in detail afstellen. Elk van deze tools heeft vanzelfsprekend voor- en nadelen. Het grootste nadeel is dat je als gebruiker weinig controle hebt vermits de aanpassingen doorgaans gelijkmatig op de hele foto worden toegepast. Je kan nergens aanduiden op welke delen van de foto je meer of minder van het effect wilt toepassen, tenzij je met laagmaskers werkt, waarmee je uiteraard het gewenste eindresultaat zal bekomen, maar het is wel tijdrovend als je meerdere lagen en laagmaskers toevoegt. Mijn zwart-wit beelden heb ik in het verleden via dergelijke technieken bekomen, al dan niet aangevuld met één of meerdere bijkomende presets in Lightroom of Photoshop.

NIK Silver Efex Pro

NIK Software verhelpt dit probleem dankzij Silver Efex Pro 2 (beschikbaar als plugin voor Photoshop en Lightroom) waarmee je heel makkelijk en intuïtief je foto’s naar zwart-wit kan omzetten. Silver Efex bevat een heleboel presets en instellingen die je elk afzonderlijk kan bijsturen. Zo kan je de helderheid en de structuur afzonderlijk wijzigen voor zowel hoge lichten, middentonen als schaduwen. Deze versie van Silver Efex bevat bovendien een schuifregelaar waarmee je de dynamische helderheid kan aanpassen waarbij rekening wordt gehouden met de tonaliteiten in de hele foto zodat het effect in bepaalde delen sterker zal zijn en dus niet gewoon gelijkmatig over de hele foto wordt toegepast, zoals ik hierboven vermeld heb. Dit geldt uiteraard ook voor de controlepunten die ik in de volgende paragraaf toelicht.

NIK Silver Efex Pro 2 maakt gebruik van de zogenaamde U-Point Technology dat enkele jaren geleden reeds in Nikon Capture NX werd geïntroduceerd. Deze techniek laat je toe om één of meerdere controlepunten aan de foto toe te voegen waarmee je dan heel gericht binnen de door jou gemaakte selectie de gewenste aanpassingen kan aanbrengen. Aan de hand van jouw selectie gaat de software zelf berekenen welke pixels onderhevig zijn aan deze aanpassingen, welke pixels minder en welke helemaal niet. Met een controlepunt kan je het volgende aanpassen: Brightness, Contrast, Structure, Amplify Whites, Amplify Blacks, Fine Structure, Selective Colorization.

NIK Silver Efex Pro Control Point

NIK heeft Silver Efex Pro duidelijk ontworpen met de analoge zwart-wit fotograaf in het achterhoofd. Naast een keuzelijst met analoge filmpresets, verschillende toningen, artistieke filmkaders, vignetteringsopties, verdonkeren van de randen en het toevoegen en versterken van de filmkorrel, bevat de software tevens het Ansel Adams’ zonesysteem. Klik met de pipet op een zone en Silver Efex Pro toont je welke delen van de foto met die zone overeenkomen!

Silver Efex Pro 2 is vanaf heden in mijn workflow geïntegreerd en vervangt al de voorgaande technieken die ik aan het begin van het artikel heb vermeld.

Smart object

Om af te ronden wil ik jullie nog meegeven dat ik mijn foto’s in Photoshop open of converteer als Smart Object. Dit heeft als voordeel dat je nadien de bewerking opnieuw kunt openen in Silver Efex Pro en de aanpassingen kunt wijzigen. Onderstaande screenshots tonen hoe je in Photoshop en Lightroom zo’n Smart Object kunt aanmaken.

Lightroom Open as Smart Object

Photoshop Smart Object

Waar te koop?

Op de website van Google kan je een demoversie van Silver Efex Pro 2 en de andere plugins in de NIK-collectie downloaden. De volledige NIK-bundel kost €119.

NIK USA en NIK Europa organiseren regelmatig Engelstalige webinars waarin hun producten worden voorgesteld. Je kan ook deelnemen aan Nederlandstalige webinars gepresenteerd door fotograaf/auteur/lesgever Piet Van den Eynde. Tijdens de webinars krijgen de deelnemers doorgaans een promotiecode waarmee de software met een korting kan worden aangekocht.

4 comments

 1. Zeer duidelijke bespreking, Serge. En goed dat je de Lightroom – Photoshop – Smart Object workflow vermeldt. Die gebruik ik ook. Zeer flexibel.
  Voor de geïnteresseerden: ik geef 19 mei terug een webinar in het Nederlands.

 2. Serge,
  Is het niet veel eenvoudiger om analoog te fotograferen dan al dat gedoe voor de pc. Wat een tijdverlies zeg!
  En steeds problemen oplossen (die zogezegd niet bestonden) met een nieuwe software.
  En dan die domme plug-ins… je wil toch je beelden niet devalueren tot een ikea product?

  IMHO.
  Vriendelijke groet
  Fred

 3. De software (NIK) is mij helaas niet bekend… ik heb er wel al van gehoord… maar wat is de meerwaarde? Of anders gezegd wat kan NIK meer dan LR , dat is mij niet helemaal duidelijk. Alvast bedankt voor uw ervaringen .
  vriendelijke groet.

  LAMP

 4. Pingback:Nikon D3200, review fotocamera - Fotografieblog

Comments are closed.

error: