Nikon fotomateriaal op reis (2009)

posted in Fotomateriaal

Nikon fotomateriaal op reis (2009)

Met een nieuwe reisbestemming in het vooruitzicht heb ik de voorbije weken de hersenen “gepijnigd” over het fotomateriaal dat ik zou meenemen. Het wordt geen reis waar ik portretten zal maken, om die reden vallen de 85mm en 105mm buiten de selectie. Een 14-24mm f/2.8 en 24-70mm f/2.8 zijn het meest aangewezen om de beelden te maken die ik voor ogen heb. Op de lijst staat bovendien geen backupbody. In tegenstelling tot mijn reizen naar Egypte en Jordanië heb ik D300 thuis gelaten. Riskant hoor ik jullie al zeggen? Misschien wel. Ik mag hopen dat mijn D3 niet de geest geeft. Anderzijds heb je dan opnieuw extra gewicht door een tweede body, tweede batterijlader en batterijen vermits de lader en batterijen in dit geval niet onderling compatibel zijn. Deze reis valt trouwens niet binnen het kader van een professionele opdracht anders zou ik uiteraard wel een backupbody meenemen. Mijn statief neem ik ook niet mee wegens te groot en te zwaar.

Welke materiaal zit er in de handbagage?
Als handbagage neem ik mijn Think Tank Streetwalker Harddrive mee. In deze fototas zit het materiaal dat ik nooit als hoofdbagage zou inchecken vermits dit het materiaal is (een paar items uitgezonderd) dat ik echt wel nodig heb om te kunnen fotograferen, foto’s te bewerken en backups te maken. Stel dat de hoofdbagage verloren raakt of later op de bestemming toekomt, kan ik wel nog fotograferen. Dat ik dan enkele dagen dezelfde kledij moet dragen, is op zo’n moment bijzaak.

 • Nikon D3
 • 14-24mm f/2.8G ED AF-S
 • 24-70mm f/2.8G ED AF-S
 • Nikon SB-900 flitser
 • Think Tank Pixel Pocket Rocket met CF kaartjes (2x 8GB, 2x 4GB, 2x 2GB, 2x 1GB)
 • Nikon GP-1 GPS Module
 • Extra AA batterijen voor de flitser
 • Extra batterij voor D3
 • Canon Ixus 75
 • Apple MacBook Pro 13″
 • Western Digital My Passport 320GB externe harde schijf
 • Sandisk Extreme Firewire kaartlezer
 • Reinigingsdoekjes voor body en objectieven
 • Hoodman HoodLoupe
 • Moleskine Pocket Sized Ruled Notebook
 • iPod met omgevingsgeluiddempende oortjes van Sony
 • TomTom GO 930 (met kaarten van Noord-Amerika)

De iPod en TomTom GO 930 heb ik in feite niet nodig om te kunnen fotograferen. De iPod dient als ontspanning en de TomTom kost iets te veel om met de hoofdbagage mee te sturen. Je weet maar nooit dat er tijdens een extra inspectie van de hoofdbagage iemand met losse handjes rondloopt.

Items in de handbagage die niet op de foto afgebeeld staan:

 • Stroomadapter laptop (met Amerikaanse stekker)
 • Firewire 800 en GP-1 kabel
 • TomTom autolader
 • USB-kabel voor iPod en iPhone
 • Boek

(Foto)materiaal in de hoofdbagage.
Om mijn handbagage niet nodeloos vol te stouwen, plaats ik materiaal dat ik niet onmiddellijk nodig heb om te kunnen fotograferen in de hoofdbagage. De batterijlader voor de D3 zou in principe mee moeten in de handbagage, maar dat ding is nogal groot. Met twee batterijen bij de hand kan ik wel enkele dagen plaatjes schieten, tenzij ik de batterijverslindende Nikon GP-1 GPS module continu zou gebruiken. In geval van nood kan ik ter plaatse een oplader kopen. Reis ik naar een niet-Westers land, neem ik de lader voor alle zekerheid in de handbagage mee.

 • Laders voor batterijen
 • Universele stroomadapter
 • Muis
 • Handleiding en installatiedvd voor OS X Leopard
 • Nikon SC-28 TTL synchronisatiekabel

Alternatieven.
Er zijn momenten dat ik wel eens denk: “Welke andere (minder zware) combinatie van body en lens zou me in staat stellen om tijdens een reis de beelden te maken binnen het concept dat ik voor ogen heb, indien mogelijk zonder van lens te moeten wisselen?” Alternatieve combinaties die me persoonlijk aanspreken zijn:

 • Nikon D300/D300s/D90 met 16-85mm f/3.5-5.6 ED VR AF-S DX
 • Nikon D700 met 24-70mm f/2.8
 • Canon 5D MarkII met 24-105mm f/4.0

Wil je tijdens je vakantie echt compact fotograferen, lijken een Canon G9/G10/G11 of een Olympus E-P1 Pen me evenzeer interessante keuzes.

19 comments

 1. Waarom niet gewoon een 50mm vaste brandpuntafstand? Weegt niet veel en je moet meer stappen zetten voor een goed kader (beter voor de conditie ;)). Ik ben net naar Canada geweest met de 50mm en Canon 5D MkII. Heb een tele net geteld éénmaal gemist, voor een stel walvissen, maar daar zijn onnoemelijk veel veel beter foto’s van getrokken.

  ‘t is een aanpassing, maar ‘t loont

 2. Je zal toch wel weer serieus geladen zijn.
  Ik ben eigenlijk veel te bang om dergelijk duur materiaal op reis mee te nemen.
  Heb je voor je materiaal een aparte verzekering?

 3. @ SadRebel: een 35 en 50mm heb ik zeker overwogen maar pastte mijn insziens niet helemaal voor de beelden die ik wou maken. De landschappen zijn hier fantastisch mooi en ik heb bijgevolg mijn 14-24mm al veel gebruikt. Het effect van die lens verkrijg je niet met een 50. Maar het idee om voor reportage opnieuw met primes te werken, komt de laatste tijd terug aan de oppervlak drijven.

  @ Steven: de fototas weegt inderdaad weer ettelijke kilo’s. Het materiaal dat ik nu meeneem, is inderdaad verzekerd, wereldwijd zelfs.

 4. Ik heb onlangs een kata dr-467 gekocht en heb al een paar korte trips gemaakt met al mijn fotomateriaal erin;
  -D90 met 18-105mm
  -70-300mm Tamron
  -50mm f1.8
  -135mm f2.8
  -sb-400
  -Metz 48 af-1 (flits)
  -allerhande batterijen voor flits en D90, oplader en allerhande accessoires.
  En ik moet zeggen erg comfortable en er kunnen nog genoeg persoonlijke spullen in, dus ik zie mijzelf bij een reis dat zeker als handbagage meenemen.
  Ik heb ook nog een klein maar goed statiefje van Manfrotto dat ik zou meenemen maar in de normale bagage.

 5. ha serge, je hebt me net de knoop helpen doorhakken.

  normaal neem ik enkel mijn 2derangs materiaal mee (een oude body, een kit lens , etc..)
  dit jaar wou ik echter eens wat kwalitatiever meenemen maar heb schrik voor verlies/diefstal.

  ik heb nu een verzekering genomen

  ik ga op reis en neem mee : 40D – een 16-35mm – een 50mm. en daar stopt het 🙂

 6. Ik los het gebrek aan wide angle op door een aantal foto’s trekken in portrait en deze dan met de panorama tool van photoshop te combineren (vanuit lightroom), meestal heb ik al een bepaalde crop in mijn hoofd en dan trek ik een aantal foto’s die deze crop overschrijden.

  Het is wat meer werk, maar de resultaten zijn wel mooi (vind ik) en de panorama tool van CS3 is echt wel heel goed.

  Edoch, ik weet niet wat je van plan bent natuurlijk, je zal zeker en vast een goede reden voor hebben, benieuwd naar de resultaten.

 7. Die 16-85 is inderdaad een prima allrounder. Heel goed voor reportagefotografie. Maar echt breed is zelfs 16 mm op DX niet. Je zou kunnen de nieuwe 10-24 DX proberen, maar als je de 14-24 FF gewoon bent, is het toch wel inleveren.
  Nieuwsgierig naar waarom je een flits meeneemt en geen portretlens?
  En backup-bodies: de dollar staat laag: dus als de D3 in panne valt gewoon ginder iets kopen en hier doorverkopen als je terugbent 🙂

 8. @MoreThanWords, ik heb gedacht aan een portretlens, om bv. details in een landschap te fotograferen. Maar vermits je in de indianenreservaten blijkbaar niet mag fotograferen kan ik dus ook geen portretten maken. Ik had dan geen reden meer om zo’n lens mee te nemen. Ik heb dan besloten om de 85 en 105 thuis te laten. De flits heb ik ondertussen wel al een paar keer kunnen gebruiken.

  @SadRebel, jouw techniek is zeker het overwegen waard al kan ik niet direct inschatten of het effect dat je met een groothoekzoom bereikt identiek zal zijn. De 14-24 is echt wel een zaaaalige lens…

 9. Ik was trouwens bijna mijn Nikon GP-1 GPS module kwijtgespeeld 🙁
  Dat ding vreet batterijen en ik had het 10-pins kabeltje losgemaakt omdat ik het even niet nodig had. De module is bevestigd aan de draagriem van de camera omdat de hotshoe op dat moment door de flitser in gebruik was. Ergens in een winkel is de module op de grond getikt en ik had het niet gemerkt. Na een koel drankje in een lokaal café kwam ik tot de vaststelling dat de module verdwenen was. Na wat zoeken bleek dat de bediende van een ijssalon, waar ik eerder op de dag een ijsje had gekocht, de GPS had gevonden. Oef!

 10. Artur, klopt. Ik had bijna enkele primes meegenomen, maar ik durfde niet goed 🙂 En ik heb geen 14mm groothoek, dat bereik zou ik wel moeten missen. Opgelet, heb je een Nikon 35mm f/2.0 heb je de kans dat die defect kan geraken, en dan sta je daar met bv. enkel een 24mm, wat voor mij iets te breed is voor bv. straatfotografie.

 11. Jammer dat je je statief niet meeneemt, voor de landschappen bij valavond en het ochtendgloren toch wel handig. Maar het gewicht is inderdaad niet aangenaam. Ik neem graag bracketingshots of werk met filters en lange sluitersnelheden maar heb soms ook al gesakkerd omtrent al het gedoe 🙂

 12. Je schrijft dat de batterijen van de D3 en de D300 niet compatibel zijn. De batterijen van de D3 passen echter wel in de MB-D10 Battery Grip van de D300. Met die grip heb je voor de D300 dus geen extra lader en extra accu’s nodig.

 13. Jan-Edward, met schaamrood op de wangen moet ik bekennen dat ik dat als Nikonian niet wist 🙁 Het is ook niet in mij opgekomen om dat op voorhand eens op te zoeken. Bedankt voor de info!

  Kristof, ik heb uitgekeken naar een lichtgewicht reisstatief van Gitzo maar het prijskaartje deed me duizelen. En een plastieken statief van 50 euro of zo biedt volgens mij niet de stabiliteit die ik nodig heb, dus heb ik beslist om geen extra statief te kopen.

 14. Piet, die had ik ook op het oog, al had ik de indruk dat die duurder was dan de prijs die jij vermeld? Of heb je verschillende modellen in die reeks?

 15. Ik heb me vooraleer op reis te vertrekken een Traveller van Gitzo aangeschaft (een 1541T). Het prijskaartje van rond de 500 euro deed me ook duizelen, maar dit statief neem ik tenminste mee: het weegt samen met balhoofd amper 1,3 kilogram en is zeer solide en zeer compact op te vouwen. Ik had voordien al twee andere statieven gekocht, samen toch ook voor meer dan 200 euro, en ik gebruik die nooit (wegens te zwaar, te groot en niet stabiel genoeg)… Dus uiteindelijk heb ik met de Gitzo al veel meer plezier voor mijn geld gehad dan met de andere twee. En een statief ‘demodeert’ ook niet echt, dus ik vind het de investering wel waard.
  En wat de GP-1 betreft: ik betrap mezelf er op dat ik ‘m ook af en toe loskoppel, omdat het ding nogal batterijhongerig is.

 16. Wat die GPS module betreft. Er zijn andere merken (zoals Sony) die een modelletje maken waarvan de batterij een week of langer mee gaat. Je kan dan achteraf in Google Maps je foto’s linken aan de GPS-locaties.

  Energie-gunstiger dus… wel een beetje meer werk.

 17. Geert, er bestaan inderdaad verschillende modelletjes die op de manier werken waarop jij het beschrijft. Had Nikon geen module uitgebracht, had ik wel zo eentje gekocht. Het nadeel bij Nikon: hoge prijs en batterijverslindend. Voordeel: gps-coördinaten zitten in Adobe Lightroom direct aan de foto gekoppeld, dus geen extra werk meer. ‘t Is dus afwegen.

Comments are closed.

error: