Nikon fotomateriaal op reis (2010)

Trouwe bezoekers van mijn fotoblog hebben in het verleden al meermaals mogen vaststellen dat ik graag in het buitenland vertoef. En de fototas gaat sindsdien onafscheidelijk mee als handbagage. De inhoud van die tas is in de loop der jaren bovendien al eens gewijzigd, enerzijds omwille van de technologische ontwikkelingen en nieuwigheden, anderzijds (en dat is voor mij persoonlijk belangrijker) omwille van het feit dat mijn visie hoe een verhaal in beeld te brengen meer vaste vorm heeft gekregen, wat impliceert dat mijn zoektocht naar een gepaste set lenzen ten einde is gelopen.

Het afgelopen jaar heb ik me voornamelijk geconcentreerd op een aantal eigen projecten waaronder mijn reportage over Gambia en een langlopend documentaire project over het leven van mijn grootmoeder waarmee ik in 2008 van start ben gegaan en sinds dit jaar intensiever in beeld heb beginnen brengen. Het lijstje van fotomateriaal dat ik hieronder opsom, is op een paar items na voor al mijn projecten in 2010 van toepassing en niet uitsluitend wanneer ik een buitenlands project afwerk.

De fototas waar ik nog steeds heel erg tevreden van ben en steevast als handbagage meeneem, is mijn Think Tank Streetwalker Harddrive.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren, waarbij ik een groothoek- en standaardzoom heb gebruikt voor reportagewerk (met uitzondering van portret waarbij ik hoofdzakelijk een vaste 50mm en 85mm hanteer), ben ik dit jaar teruggekeerd naar het gebruik van lenzen met uitsluitend een vaste brandpuntafstand. Hieronder een printscreen uit Adobe Lightroom met het aantal foto’s per brandpuntafstand, afkomstig van mijn reportage in Gambia.

 • Nikon D3 + extra batterij
 • Nikon AF 24mm f2.8D
 • Nikon AF 35mm f2D
 • Nikon AF-S 50mm f1.4G
 • Nikon AF 85mm f1.8D
 • Nikon SB-900 speedlight + kleurenfilters
 • Nikon SC-28 TTL synchronisatiekabel
 • Extra sets batterijen voor de flitser
 • Think Tank Pixel Pocket Rocket met Compact Flash kaartjes (2x 8GB, 2x 4GB, 2x 2GB, 2x 1GB)
 • Canon Ixus 75
 • Apple MacBook Pro 13″
 • Western Digital My Passport 320GB externe harde schijf
 • Sandisk Extreme Firewire kaartlezer
 • Reinigingsdoekjes voor body en objectieven
 • Hoodman HoodLoupe
 • Moleskine Pocket Sized Ruled Notebook
 • Sun-Mover Silver/White en Zebra/White

7 comments

 1. Cool met alleen prime’s, ik zou het ook graag doen, maar mijn primes hebben niet eens autofocus xD.
  Trouwens nog van plan om de 30mm f1.4 te kopen ;-)?

 2. denk dat het ook uit maakt wat het doel is van de reis. bij een reportage kan ik me voorstellen dat je een portretlens meeneemt. wsl is ook belangrijk om te weten of je tijdens de reis altijd toegang tot je hele tas wilt/kunt hebben. als het grootste deel van de tijd de tas achterblijft in de auto/hotel of je bent voornamelijk te voet onderweg, zou je voor een enkele 24-70 kunnen kiezen… een lensje met al het bereik. maar jezelf beperken tot 1 prime heeft ook zn voordelen. het kader is al bekend tijdens het kijken zonder camera. zelf 90% van afgelopen jaar zelfde prime op mn camera gehad…

 3. Prima keuze. Misschien mis je soms wel eens een lichte tele in je reportage ? (of een 2x converter voor de 85 mm) Hoe dan ook, altijd moeilijk en veel wikken en wegen
  Ik veronderstel dat het deze keer Cuba wordt, niet?

 4. Koen, ik ken enkel een Sigma 30mm f/1.4 en die koop ik niet 😉

  Ruud, die 24-70 had ik vroeger. Toffe lens, interessant bereik, maar ik fotografeer met de 35mm en 50mm dikwijls op volle opening en dan krijg je niet hetzelfde gevoel in beeld dan met een 24-70 f/2.8.

  Koen, Cuba staat al lang op mijn verlanglijst, maar het zal vermoedelijk een andere bestemming worden. Bedankt voor de tip i.v.m. de 2x converter, kan ik inderdaad overwegen en neemt niet veel plaats in beslag.

 5. Nu je de nieuwe 50mm 1.4 hebt, vloek je dan soms niet op de autofocus van de oudere 24mm en 35mm lenzen? Overweeg je een upgrade of nergens voor nodig? Ik heb zelf de ‘oude’ 85mm 1.4 en vloek weleens op de AF, maar ga daarom niet meteen de nieuwe kopen.

 6. Pieter, het stoort me niet zo heel erg. Er is natuurlijk wel een verschil, maar om enkel om die reden te upgraden is voor mij een beetje overdreven. Mijn oude 85mm f/1.8 is traag en lawaaierig maar als ik de portretten bekijk die ik er mee maak, hoef ik helemaal niet te upgraden. Enkel bij een mankement of een defect zou ik een upgrade overwegen want mijn primes (behalve de 50mm dan) zijn al ettelijke jaren oud en herstellen zal (denk ik) niet meer mogelijk zijn (of is te kostelijk).

 7. ik zie in het plaatje naast de tas dat je er een drager(/ster) bij krijgt… kijk dat verandert de zaak 😉

  beste wensen nog Serge…

Comments are closed.

error: