Nikon Photo Secretary

Nikon Photo Secretary

posted in Fotomateriaal

Nikon Photo Secretary

Gisteren trok een artikel op PetaPixel mijn aandacht: Photographer Notebooks for Conveniently Recording Your Film Photos’ Metadata. Het gaat om een klein notitieboekje voor analoge fotografen, een ideetje van ILOTT Vintage. In dit boekje kan je per filmrolletje de datum noteren, alsook het diafragma, sluitertijd, belichtingscompensatie, ISO enzovoorts.

Nikon Photo Secretary

Het deed me onmiddellijk terugdenken aan de periode dat ik zelf nog analoog fotografeerde. Met mijn Nikon F5 kon je bepaalde EXIF-informatie laten bewaren in één van de vier geheugenbanken. De afbeelding hierboven is afkomstig uit de handleiding van Nikon Photo Secretary. Met behulp van deze software en de Nikon MC 33 PC Connecting Cord (10-pin aansluiting van de camera naar de 9-pin seriële poort op de computer) kon je het geheugen van de camera uitlezen en de data naar de computer kopiëren.

EXIF avant la lettre

Downloaden van de EXIF was slechts één van de vele functies van Photo Secretary. Ik heb deze software nooit gebruikt vanwege te duur voor mijn budget. Bovendien had ik geen nood aan de talrijke opties die het programma te bieden had. Een uitgebreid overzicht van al deze features vind je hier. Na wat zoekwerk op internet kwam ik terecht bij SoftTALK 2000 van Cocoon Creations. Dit tooltje was een pak goedkoper. Je kon er dan ook slechts één operatie mee uitvoeren: de data van de camera naar de computer overbrengen. Dit resulteerde in een tabel zoals je hieronder kunt zien (klik op de foto voor een grotere versie).

Nikon F5 metadata - SoftTalk2000

error: