ONA Leather Prince Street review

Recensie fototas ONA Leather Prince Street Dark Truffle

posted in Fotomateriaal

Recensie fototas ONA Leather Prince Street Dark Truffle

In de zomer van 2010 startte de Amerikaanse Tracy Foster met ONA haar eigen bedrijf met als doel stijlvolle en hoogwaardig afgewerkte fototassen aan de man (en de vrouw) te brengen. De tassen bestaan uitsluitend uit kwaliteitsmaterialen en zijn handmatig vervaardigd, wat zich zoals verwacht in de verkoopprijs weerspiegelt. Dankzij de Europese verdeler kreeg ik de kans om enkele dagen met The Leather Prince Street Dark Truffle op stap te gaan.

In het verleden heb ik op mijn fotoblog al verschillende messenger tassen en rugzakken aan bod laten komen. Denk maar aan de Think Tank Streetwalker Harddrive, Think Tank Retrospective 7 en Retrospective 5, Domke F803 en de Crumpler Shrinkle. Telkens heel degelijke en functionele fototassen (Domke eindigt wel onderaan de rangschikking), maar, en laat ons eerlijk wezen, met weinig uitstraling. Een merk als ONA doorbreekt de traditionele stijl die vele fabrikanten hanteren. Hun assortiment bestaat uit smaakvolle en mooi afgewerkte tassen waarvan zeker de schoudertassen een streling voor het oog zijn.

ONA Berlin

De Prince Street is er gekomen op vraag van gebruikers en potentiële klanten die graag een fototas zagen verschijnen groter dan de Bowery en kleiner dan de Brixton. In samenwerking met Leica verscheen vorig jaar bij ONA de Berlin messenger fototas, een gelimiteerde editie om het honderdjarig bestaan van de Duitse camerafabrikant te vieren. Deze tas, ontworpen voor Leica M, was in een mum van tijd uitverkocht. Niet lang nadien verscheen de opvolger Berlin II. De Prince Street kwam op de markt in de zomer van vorig jaar en vertoont veel gelijkenissen wat betreft grootte en indeling.

ONA Leather Prince Street Dark Truffle met iPad Mini en 5.5" smartphone

ONA Leather Prince Street Dark Truffle met iPad Mini en 5.5″ smartphone


 

Doelgroep

Wanneer je ONA’s website en blog een beetje volgt, zal je merken dat ze zich eerder tot een modebewust doelpubliek richten dat een fototas niet louter als een functioneel item beschouwt: jonge hipsters die voor hun analoge Hasselblad of Leica graag een fototas gebruiken die past bij hun trendy imago en bereid zijn hiervoor een aardige som geld neer te tellen.

Met uitzondering van hun rugzakken en enkele grotere schoudertassen is de Prince Street niet geschikt voor fotografen die tijdens een opdracht veel materiaal nodig hebben. De tas is evenmin bedoeld om grote telelenzen mee te sleuren. Het is wel uitermate praktisch voor (straat)fotografen die weinig materiaal willen meenemen. Voor mijn Fuji X-Pro1 en vier prime lenzen is deze tas ideaal.

Indeling ONA Leather Prince Street

De foto hieronder toont mijn favoriete indeling: de Fuji X-Pro1 ligt bovenop de dividers en is bijgevolg makkelijk in en uit de tas te halen. Je kan het toestel met lens ook liggend wegbergen zoals op de foto daaronder, maar dan verlies je een compartiment. De camera zit op die manier wel steviger in de tas. Voorts kan ik nog meegeven dat mijn indeling je toelaat om lenzen als de XF56mm of XF18-135mm (beiden met zonnekap) op het toestel bevestigd te laten. Met andere woorden, de tas is voldoende diep om deze combinatie op te bergen. Ik heb het niet kunnen testen met de XF50-140 of XF55-200 omdat ik deze lenzen niet in mijn bezit heb. Ik denk echter wel dat je deze lenzen zonder body in één van de compartimenten gewoon rechtopstaand kunt stockeren. Idem voor een reportageflitser zoals de Nikon SB900 die je perfect rechtop kan zetten.

ONA Leather Prince Street Dark Truffle met Fuji X-Pro1 met XF35mm bevestigd, XF56mm, XF23mm, XF14mm

ONA Leather Prince Street Dark Truffle met Fuji X-Pro1 en XF35mm bevestigd, XF56mm, XF23mm, XF14mm


 

Wat ik leuk vind

– De tas is prachtig afgewerkt. De gebruikte materialen en het Italiaanse leder zijn ontegensprekelijk van een uitstekende kwaliteit.

– De stoffen versie straalt minstens even veel elegantie uit als de lederen uitvoering.

– Veelvuldig gebruik maakt het leder met de jaren soepeler en mooier. Gebruikssporen op leder geven de tas een extra cachet wat je bij een stoffen tas niet of veel minder hebt.

– Mijn Fuji materiaal zit lekker strak opgeborgen en ‘zweeft’ niet zoals bij de Retrospective 7 het geval is. De Prince Street komt standaard met drie stevige dividers en vier compartimenten die je kan verplaatsen indien nodig. De tas beschikt over een dikke bodem en ook de zijkanten bieden heel wat bescherming voor je fotomateriaal.

– De Prince Street is bovenaan uitgerust met een handvat waarmee je de tas makkelijk kunt opnemen. Dit handvat is aan beide uiteinden met metalen sluitingen bevestigd en kan je makkelijk losmaken. Sommige andere tassen in het gamma zijn nog uitgerust met een opgenaaid handvat op de achterzijde waardoor de tas bij het optillen schuin hangt. Een aantal klanten heeft hierover hun beklag gemaakt waarop ONA het ontwerp heeft aangepast.

– De verstelbare schouderriem biedt voldoende steun.

– Het opbergvak achteraan sluit haast onzichtbaar af door een ingenaaide magneet. Hierin kan je een notitieboekje of kleine tablet opbergen.

– Onder de voorste flap heb je twee niet-afsluitbare opbergvakken waar je bijvoorbeeld een portefeuille, batterijen, geheugenkaartjes en andere kleine accessoires kwijt kunt. Veel plaats heb je hier wel niet.

– Binnenin heb je een compartiment waar je een tablet of 11″ laptop kan wegbergen. Dit compartiment kan je verwijderen door de divider los te maken. Zo verkrijg je meer ruimte voor je fotomateriaal.

Wat ik minder leuk vind

– De hoge afwerkingsgraad maakt dat de tassen van ONA niet tot de goedkoopste in de markt behoren. Deze lederen Prince Street kost in de winkel maar liefst €429. De stoffen versie met lederen accenten komt op €299.

– De lederen tas weegt meer dan de stoffen versie. Wens je ook een tablet of laptop mee te nemen, zal je het gewicht zeker beginnen voelen. Deze tas laat je gelukkig niet toe om te veel materiaal mee te sleuren en bijgevolg valt het totale gewicht nog redelijk goed mee.

– Met gesloten gespen krijg je niet snel toegang tot de tas, maar ze passen wel in het stijlvolle ontwerp.

– Beperkte verkooppunten in België. Volgens mijn meest actuele informatie is ONA enkel bij Art&Craft en Fotokonijnenberg verkrijgbaar.

– Weinig opbergvakjes binnenin voor kleine accessoires.

ONA Leather Prince Street Dark Truffle met Fuji X-Pro1 en XF18-135 bevestigd, XF56mm, XF23mm

ONA Leather Prince Street Dark Truffle met Fuji X-Pro1 en XF18-135 bevestigd, XF56mm, XF23mm


 

Besluit

Van alle schoudertassen die ik ooit al getest heb, is deze Leather Prince Street Dark Truffle echt wel op maat gesneden voor een systeemcamera, ook al kan je ze gerust met een standaard DSLR gebruiken. De Prince Street mag dan al iets minder functioneel zijn als pakweg mijn Think Tank Retrospective, de hele tas straalt karakter en kwaliteit uit en voelt erg aangenaam in gebruik. Het exorbitante prijskaartje doet je naar adem happen en vormt het enige noemenswaardige minpunt in mijn voorts erg positieve ervaring met deze fototas.

3 comments

  1. Wat een prachtige fototas! Fijn dat je zo’n uitgebreide review hebt geschreven 🙂
    Helaas laat mijn studentenbudget dit niet echt toe en geef ik dat geld liever uit aan mijn vakantie!

    • Hilde, het is zeker en vast een erg mooie fototas. Ik ben zelf ook niet bereid om een dergelijke som geld aan een tas te spenderen.

Comments are closed.

error: