online cursus lightroom review

Online cursus Lightroom en Photoshop

posted in Opleiding

Online cursus Lightroom en Photoshop

Het online leerplatform Photofacts Academy biedt Nederlandstalige videocursussen aan over Adobe Lightroom en Photoshop. Het is een samenwerking tussen Elja Trum, bezieler achter Photofacts, en auteur en lesgever Piet Van den Eynde wiens boeken en eBooks op deze blog reeds aan bod zijn gekomen. Ondertussen hebben meer lesgevers de rangen vervoegd. Photofacts Academy richt zich hoofdzakelijk op beginners en gevorderden die van plan zijn hun workflow en post-processing te verbeteren en hiervoor Lightroom en Photoshop willen inschakelen.

Online cursus Lightroom en Photoshop

Het platform beschikt over ruim 71u aan cursusmateriaal in meer dan 446 video’s. Een uitgebreide basiscursus voor Lightroom blijft de basis voor iedere fotograaf die met deze software wilt leren werken. Je bent nadien ook uren zoet met video’s die de verschillende modules van Lightroom nog verder uitdiepen zoals de boek-, presentatie-, afdruk- en webmodule.

Leer werken met Lightroom en Photoshop

De lesgevers maken tijdens de lessen gebruik van Lightroom 5/6/CC en Photoshop CC. De meeste handelingen die in de video’s aan bod komen, kan je perfect uitvoeren in Lightroom 4/5 of Photoshop CS5/6. Hier en daar zal je een bepaalde feature niet terugvinden omdat die enkel in de laatste versie aanwezig is. Laat dit je niet weerhouden de cursus te volgen. Om je een voorbeeld te geven: ik heb Photoshop voor fotografen voltooid aan de hand van Photoshop CS6 en op één optie na kon ik alle bewerkingen toepassen.

Je kan de video’s bekijken op je computer, smartphone, tablet of tv. De cursussen kan je ook downloaden op een iPad of Android tablet. Bij de meeste trainingen krijg je oefenbestanden zodat je makkelijk kan volgen en de aangeleerde technieken onmiddellijk kan toepassen.

Photofacts Academy streeft er naar om minimaal tien nieuwe cursussen per jaar aan te bieden. Op de agenda staan onder meer nieuwe trainingen over de Lightroom Bibliotheekmodule (gevorderde workshop) en zwartwit-conversie (met Lightroom, Photoshop en plug-ins). Recent zijn de cursussen Wacom tablets voor fotografen, Nik Software, Lightroom 6 en Macrofotografie toegevoegd. De komende maanden en jaren bouwen ze hun aanbod verder uit waardoor je op termijn in een heuse bibliotheek aan videocursussen kan bladeren. Een erg mooi vooruitzicht.

Mijn algemene indruk over het leerplatform en de inhoud van de cursussen is positief. Het systeem is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Je kan een video aanduiden als favoriet en markeren als reeds bekeken. Deze opties kan je indien gewenst opnieuw uitschakelen. Bij elke video kan je bovendien vragen stellen die dan door de lesgever worden beantwoord: een leuke feature die de laatste jaren steeds meer opduikt in dergelijke online opleidingsystemen. Het verhoogt de interactie tussen student en lesgever. Je hebt niet langer het gevoel slechts de zoveelste abonnee te zijn. Je ontvangt ook een goede service en dat is op zijn minst even belangrijk dan de inhoud.

Leer werken met Lightroom en Photoshop

Alternatieven

Gelijkaardige online systemen bestaan in het buitenland al jaren. Denk maar aan Lynda.com of KelbyTraining die ondertussen een overweldigend aanbod kunnen voorleggen. Zij bieden wel enkel Engelstalige cursussen aan. Maar niet iedereen is de Engelse taal machtig. In dat opzicht is het opzet van Photofacts Academy lovenswaardig. Tijdens de opleiding gebruiken de lesgevers indien mogelijk de Nederlandstalige versie van de software. In ons taalgebied is het volgens mij het eerste initiatief van deze omvang en dat verdient zeker een pluim.

Leer werken met Lightroom en Photoshop

Prijs

Het lidgeld voor nieuwe leden bedraagt 99 euro per jaar, bestaande abonnees genieten een korting. Een heel correcte prijs als je het mij vraagt. Je krijgt hiervoor onbeperkt toegang tot alle video’s in HD kwaliteit. Opgelet: eenmaal je abonnement is stopgezet, heb je geen toegang meer en kan je niet langer video’s afspelen. Een aantal video’s zijn gratis te bekijken, zo krijg je een idee wat je mag verwachten. Het wordt nog interessanter: met een gratis proeflidmaatschap kan je twee weken lang alle cursussen bekijken.

Leer werken met Lightroom en Photoshop

Besluit

Wil je graag leren werken met Lightroom en Photoshop? Dan ben je op Photofacts Academy aan het juiste adres.

error: