Online fotokaarten maken bij Vistaprint, MOO, Artifact Uprising

Online fotokaarten maken bij Vistaprint, MOO en Artifact Uprising

posted in Recensies

Online fotokaarten maken bij Vistaprint, MOO en Artifact Uprising

Fotokaarten als communicatiemiddel

Wil je klanten, fotoredacteuren en art directors niet constant bombarderen met de zoveelste e-mail of nieuwsbrief? Dan kan je fotokaarten maken bij online winkels zoals Vistaprint, MOO of Artifact Uprising.

Je kan een fotokaart (postkaart, ansichtkaart) inzetten als communicatiemiddel om jouw portfolio te presenteren. Het betekent een eerste persoonlijke kennismaking met jouw werk. Ik heb het idee in 2010 bij de Zwitserse fotograaf Oliver Rust opgepikt en heb toen zelf fotokaarten laten ontwerpen. Ik stuurde ze met een begeleidend briefje naar fotoredacteuren van kranten en magazines en communicatieverantwoordelijken van ngo’s. Deze aanpak werd gesmaakt. De contactpersoon ontvangt fysieke post waardoor de communicatie persoonlijker aanvoelt. Je post valt op, in tegenstelling tot de honderden e-mails die redacties elke week ontvangen. Een e-mail is de zoveelste in de wachtrij. Een brief belandt niet onmiddellijk in de prullenmand.

Ik bestelde bij elk van deze drie leveranciers een setje kaarten en deel hieronder mijn ervaringen.

Online fotokaarten maken

Bij een echte drukker kan je niet terecht voor een kleine oplage of wanneer je budget beperkt is. Wil je visitekaartjes en fotokaarten maken, dan vind je tegenwoordig tal van online aanbieders. Vistaprint, MOO en Artifact Uprising zijn slechts een greep uit dat overweldigende aanbod. Met een grafisch vormgever en drukker kan je dan weer samenzitten om jouw project te bespreken. Je kan een testafdruk vragen en bijsturen waar nodig. Bij een online winkel kan dat niet.

VISTAPRINT

Vistaprint is een allesaanbieder. Je kan er niet enkel terecht voor visitekaartjes en fotokaarten, maar ook voor allerhande mailing- en promotieartikelen. Hun agressieve verkooptechnieken en een rommelige, onoverzichtelijke website maken het de klant niet makkelijk om een bestelling te plaatsen. Tijdens het bestelproces krijg je talloze aanbiedingen om extra producten aan te kopen waarop jouw foto kan worden gedrukt. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het: muismatjes, notitieboekjes, sleutelhangers, koffiebekers, draagtassen, stickers, t-shirts, magneten, balpennen, enveloppen, enzovoorts. Online winkelen bij Vistaprint is geen ontspannende ervaring.

Fotokaarten maken bij Vistaprint

Je moet bovendien erg goed opletten dat je tijdens dat bestelproces niet per ongeluk een optie aanvinkt. Het is gebeurd voor je het weet. Zo kan je zelfs een volledige website of Facebookpagina voor bedrijven bestellen. Vink je per ongeluk toch zo’n optie aan, moet je nadien veel moeite doen om de maandelijkse betalingen stop te zetten, aldus enkele getuigenissen op onafhankelijke klantenforums. Dergelijke verhalen wekken geen vertrouwen.

Een pakje van tien kaarten 10x15cm dubbelzijdig bedrukt kost ongeveer €14 inclusief de goedkoopste verzendoptie. Wanneer je afrekent, kan je nog bijkomende opties aanvinken zoals een betere papiersoort (Premium glans 350 g/m²) wat €8,49 extra betekent.

Fotokaarten maken bij Vistaprint

Bij elke bestelling krijg je een kortingscode die je bij een volgend aankoop kan invullen. Bij geen enkele van mijn voorgaande bestellingen was de prijs identiek. Niet enkel vanwege de korting, maar ook omdat de basisprijs van de kaarten en de opties regelmatig wijzigt. Voor een terugkerende consument is dit heel verwarrend.

De kwaliteit van de kaart is tamelijk goed. Het papier is zeker voldoende stevig, zoals bij een normale postkaart. De kleuren zijn niet eens zo slecht en situeren zich met gemak boven de middelmaat. De foto is duidelijk in een lagere resolutie geprint terwijl ik een hi-res beeld heb gebruikt. Het raster is bij sommige bestellingen meer zichtbaar dan bij andere. Verwacht geen kwaliteit zoals bij een echte drukker want dan kom je bedrogen uit.

Fotokaarten maken bij Vistaprint

Pro

– Kleuren redelijk goed
– Goede papierkwaliteit
– Photoshop, Illustrator templates
– Snelle verzending
– Geen logo op kaart

Contra

– Drukke website
– Opdringerige verkooptechnieken
– Weinig info over kleurprofiel
– Printkwaliteit
– Geen InDesign template

MOO

Van MOO hoor ik al jaren positieve reacties. Veel professionals bestellen er nog steeds hun visitekaartjes. In een ver verleden deed ik dat ook en maakte er dankbaar gebruik van de Printfinity-optie: wanneer je 50 visitekaartjes bestelt en vijf foto’s uploadt, dan krijg je van elke foto tien kaartjes. De achterkant blijft identiek. Een hele leuke feature die voor een visuele afwisseling zorgt. Deze optie is eveneens mogelijk bij fotokaarten.

Fotokaarten maken bij MOO

MOO levert voor elk product de nodige templates voor Photoshop, Illustrator en InDesign. De FAQ bevat bovendien alle nodige informatie om aan de slag te gaan met je eigen ontwerp. Ben je niet zo creatief ingesteld of mag het wat sneller gaan, dan kan je uiteraard ook een van hun 200 voorgedefinieerde templates gebruiken.

MOO voorziet geen downloadbaar kleurprofiel om te softproofen, maar geeft wel uitleg over het CMYK-profiel dat zij bij het drukproces inschakelen. Het gaat hier om een standaardprofiel dat je in Photoshop terugvindt.

De opties zijn beperkt: je kan kiezen tussen mat en blinkend papier. En daarmee is de kous af. Een pakje van tien kaarten 10x15cm dubbelzijdig bedrukt kost €8,39 exclusief verzendkosten. Net als bij Vistaprint biedt MOO verschillende tarieven voor verzending aan. Met het goedkoopste tarief kost mijn bestelling €11,48.

In tegenstelling tot Vistaprint en Artifact Uprising kan je bij MOO wel een Sample Pack bestellen dat staaltjes bevat van (mini)visitekaartjes, foto- en bedankkaart, en de luxueuzere uitvoering van de fotokaart.

Fotokaarten maken bij MOO

Over de postkaarten van MOO heb ik gemengde gevoelens. De print- en papierkwaliteit is zeker goed, de prijs is onklopbaar, de service verdient ook een duim omhoog, maar de kleuraccuraatheid is niet altijd consistent. Vanwege een foutieve bestelling had ik een herdruk gevraagd. Wat bleek? De kleuraccuraatheid van de eerste druk was beter dan van de tweede bestelling. Daar sta je dan met je wekelijks gecalibreerde Eizomonitor waarop je steeds in dezelfde lichtomstandigheden je foto’s bewerkt. Er zullen natuurlijk wel altijd verschillen optreden, want een foto op jouw computerscherm ziet er anders uit dan op CMYK drukwerk.

Pro

– Goede papierkwaliteit
– Printkwaliteit goed
– Prijs
– Photoshop/InDesign/Illustrator templates
– Uitleg over kleurprofiel
– Erg volledige FAQ
– Geen logo op kaart

Contra

– Kleuraccuraatheid niet consistent
– Weinig opties

ARTIFACT UPRISING

Artifact Uprising focust op fotografen als doelgroep en biedt bewust een beperkt gamma fotoproducten aan. De website ziet er ook stijlvol en strak uit. Het design straalt klasse uit en geeft je een aangenaam gevoel tijdens het winkelen.

Ze bieden geen templates aan voor Photoshop of InDesign, maar geven wel de nodige uitleg zodat je je eigen ontwerp als JPG kan aanleveren. Start je liever met één van hun voorgedefinieerde ontwerpen? Dat kan uiteraard ook.

Je ontwerpt je fotokaart via een online designer. Je kan via jouw persoonlijke login bovendien meerdere projecten bewaren. De foto’s kan je vanaf je computer rechtstreeks in een project inladen of je kan ze eerst bewaren in een fotogalerij die aan jouw profiel gekoppeld is. Je kan zelfs een account bij Instagram, Dropbox of VSCO met het project verbinden.

Op de website vond ik nergens informatie over het kleurprofiel of softproofen. Pas in de online designer is er sprake van JPG’s die je met een sRGB-kleurprofiel moet inladen.

Fotokaarten maken bij Artifact Uprising

Artifact Uprising gebruikt slechts één soort papier: Premium Quality 100% Recycled Paper Mohawk Loop Eco White in Vellum finish. Een hele mondvol. Dit matte papier is niet zo geschikt als je de kleuren van een foto er wilt laten uitspringen. Het is wel aangenamer om naar te kijken omdat de kleuren ‘gedempt’ zijn. Het heeft zijn charmes. Je hebt wel geen storende reflecties zoals bij blinkend papier. De kleuren zijn wel accuraat.

Het papier is minder stevig en minder dik dan bij Vistaprint of MOO waardoor de kaart meer onderhevig zal zijn aan beschadigingen wanneer je ze via de post verstuurt. Dat is mogelijk ook de reden waarom Artifact Uprising enveloppen meestuurt.

De kaarten zijn enkel als 13x18cm verkrijgbaar, dus geen klassiek 10x15cm formaat. Je kan ook geen set van tien kaarten bestellen, het minimum aantal bedraagt 25. Dit geeft een vertekend beeld omdat je dan niet helemaal kan vergelijken met Vistaprint en MOO. Bestel je een set van 25 kost een fotokaart €1,70 per stuk. Zonder verzending loopt het prijskaartje op tot €42,50.

Pro

– Kleuren zijn goed
– Overzichtelijke website
– Gebruiksvriendelijke online designer
– Geen logo op kaart

Contra

– Duurder dan concurrentie
– Dunner papier
– Geen InDesign/Photoshop templates
– Weinig uitleg over kleurprofiel

Besluit

Er gaat niets boven het vakmanschap van een drukwerkleverancier. Laat dit duidelijk zijn. Het zou niet fair zijn om een online aanbieder met de drukker om de hoek te vergelijken. Heb je het budget om bij een grafische vormgever en drukker langs te gaan? Dan zou ik zeker niet aarzelen. Zijn jouw financiën beperkt of heb je toch liever een kleinere oplage? Dan kan je gerust bij een online winkel terecht. De kwaliteit kan wel niet tippen aan de kaarten die de drukker print.

Van deze drie leveranciers die ik heb getest, biedt MOO de beste prijs/kwaliteit al is het jammer dat hun kleuraccuraatheid niet altijd even consistent is. Artifact Uprising levert ook een mooi eindproduct, al ligt het prijskaartje wel hoger. De fotokaarten van Vistaprint zijn zeker niet slecht, al valt het te betreuren dat hun website weinig professionaliteit uitstraalt.

Graag hoor ik jouw ervaringen met Vistaprint, MOO of Artifact Uprising. Heb je al elders post- of fotokaarten laten printen? Dan mag je dat ook via de commentaren laten weten.

Edit 19/12/2015: aanpassing na nieuwe ervaringen met MOO. De kleuraccuraatheid blijkt niet altijd even consistent te zijn.

3 comments

    • Smartphoto kende ik nog niet. Ik ben even gaan kijken op hun website. Die ziet er alvast overzichtelijker uit dan die van Vistaprint. Bedankt voor de tip. Ik ga er bij gelegenheid eens wat fotokaarten bestellen.

  1. Pingback:8 ideeën wat je kan doen met jouw vakantiefoto's - Fotografieblog

Comments are closed.

error: