Orbis Ringflash

Ik had tot en met vandaag geen ervaring met ringflitsers, niet omdat ik het licht niet mooi vind, maar enkel en alleen omdat die dingen erg duur zijn. Elinchrom heeft een ringflitser die zonder accessoires om en bij de 1400 euro kost. Ook Falcon Eyes verkoopt een kit met ringflits, accu en draagkoffer voor ongeveer 780 euro. Er zijn gelukkig betaalbare oplossingen zoals de Ray-Flash en de recent verkrijgbare Orbis die je voor zo’n 150 euro kan aankopen. Om één of andere reden is de Orbis bij zijn release redelijk gehypet geweest en ben ik vorige week uiteindelijk ook overstag gegaan. Op hun website vinden jullie alle nodige uitleg en voorbeeldfoto’s, bijgevolg ga ik jullie de technische uitleg besparen. In het kort: je schuift de Orbis over de flitskop van je flitser en de lens steek je door de opening in de Orbis. Ik moet wel bekennen dat het erg lastig werken is met de ringflitser in je linkerhand en je fototoestel in je rechterhand. Ik had eerst de Nikon SB-900 op een statief gezet maar dat werkt helemaal niet flexibel. Ik hoop dat ze bij Orbis ooit eens met een bracket uitkomen.

Ik heb slechts een vijftal minuten gefotografeerd en de foto hieronder is alvast één van de resultaten. Het is nog wat zoeken naar de effecten die je verkrijgt wanneer je dichter of verder van je model staat. In de komende weken ga ik deze ringflits nog verder aan de tand voelen. Stay tuned!

Orbis Ringflash

Nikon D3, 85mm f/1.8 op f/2.8, 1/60s, iso200, SB-900 manueel op 1/8 -0.3EV

9 comments

 1. je zit er hier wel heel dicht op heb ik het idee.
  wat is de beste werkafstand voor zo’n ringflits ?

 2. Ruud, ik denk niet dat er een beste werkafstand bestaat, het zal afhangen van het resultaat dat je wilt, dat is voor mij nog wat zoeken. Op de website van Orbis zie je foto’s staan van dichtbij maar ook van verder genomen.

 3. Fraai.
  En nu maar hopen dat ze je weer komt bedanken als je iets nieuws hebt aangeschaft.
  Ze is geschikt voor “het vak”

 4. Serge,

  Naast het wachten op een goeie bracket (denk dat deze zelf ook in elkaar geknutseld kan worden) denk ik dat het misschien wachten is op een goeie ringflits die naast betaalbaar ook handig monteerbaar is. Denk dan zeker aan de ringflash die in de goeie richting gaat. Een stevige beauty-dish geeft hetzelfde resultaat volgens mij, niet…?

 5. Joeri, ik ben niet zo’n knutselaar 🙁
  En ik heb nog geen ervaring met een beauty dish dus ik kan niet direct vergelijken.

 6. Het portret is voor mij althans een geslaagde opname.. Hoewel intimiteit en deze leeftijd niet samengaan weet je als fotograaf het intieme door korte afstand wel te brengen en dat is mooi. Kwetsbaar enerzijds maar ook secured.
  Ook mooie kleurzetting en contrast.

Comments are closed.

error: