Paper In Fire (John Mellencamp)

In een recente gastblog had Johan Tuyaerts het al over Small Town waarin de Amerikaanse rockmuzikant John Mellencamp de oppervlakkige en kleingeestige mentaliteit van een doordeweekse kleine stad bezingt.

In 1988 kwam ik voor het eerst in aanraking met de muziek van Mellencamp. Op televisie zag ik de videoclip van Paper In Fire, een nummer afkomstig van zijn album The Lonesome Jubilee uit 1987. Als tiener was mijn kennis van het Engels beperkt en ontbrak het mij ook aan context om de betekenis te kunnen plaatsen. En internet zoals we dat vandaag kennen, bestond toen helemaal niet. Even snel googelen om achtergrondinformatie op te zoeken was geen optie. En toch bleef deze song sindsdien in mijn hoofd hangen. Zoals Johan al vertelde, werd John Mellencamp vergeleken met Bruce Springsteen. Thema’s zoals sociale wantoestanden, milieu, economie, maatschappij en vervlogen dromen keren regelmatig terug in hun teksten.

Paper In Fire gaat onder meer over dromen najagen en de desillusie wanneer die in rook opgaan, over de zoektocht naar een menswaardig bestaan en geluk, en over de belasting van het milieu en de aarde door de mens. Beladen onderwerpen die Mellencamp in een paar korte strofes erg gevat weet te verwoorden.

“She had a dream and boy it was a good one
So she chased after her dream with much desire
But when she get too close to her expectations
Well the dream burned up like paper in fire”

Wat ik me nog goed herinner, is dat ik na het bekijken van de videoclip het nummer bij een lokaal radiostation heb aangevraagd. In die periode hadden we thuis nog geen telefoon. Je klopte bij de buren aan of je belde van uit een telefooncel in het centrum van de gemeente. Bij de buren gaf niemand thuis en dus rende ik naar het dorpsplein. Ik holde nadien als een gek terug naar huis. Ik had nog maar pas de voordeur achter mij dichtgetrokken toen ik de presentator het nummer hoorde aankondigen. Ik was net op tijd om de opnametoets op mijn stereoketen in te drukken. Dankzij YouTube en Spotify ligt tegenwoordig bijna alle muziek binnen handbereik. Al had het avontuur destijds zeker zijn charmes… en daar heb ik soms wel eens heimwee naar.

error: