Photoshop voor fotografen review

Photoshop voor fotografen

posted in Opleiding

Photoshop voor fotografen

Bij de Canadese uitgeverij Craft & Vision is sinds kort de Engelstalige videocursus Photoshop for Photographers beschikbaar. Auteur en lesgever Piet Van den Eynde maakt je wegwijs in de meest essentiële (basis)technieken van Adobe Camera Raw en Photoshop. Voor elke beginnende en gevorderde gebruiker die met deze software van start wil gaan, vormt deze cursus een uitstekend begin.

De cursus bestaat uit twee delen die je tesamen of afzonderlijk kunt aankopen. Het eerste deel behandelt Adobe Camera Raw en in deel twee schakelt Piet over naar Photoshop. De volledige bundel bevat maar liefst 42 instructievideo’s met een totale speelduur van ongeveer zeven uur. De oefenbestanden kan je downloaden eenmaal de aankoop afgerond is. De video’s kan je bekijken via Vimeo (afgeschermd met paswoord) of ook downloaden.

Als extraatje voegt Piet een verbeterde versie toe van zijn Photoshop Easy Dodge Action Set, een tool die hij enkele jaren geleden ontwikkelde voor Photoshop CS5 en CS6.

Photoshop for Photographers

Inhoud Photoshop voor fotografen

Wil je als fotograaf met Photoshop aan de slag kan je niet om Adobe Camera Raw heen, tenzij je uitsluitend in jpeg werkt. De naam van deze applicatie maakt onmiddellijk duidelijk wat je ermee kan aanvangen: jouw raw bestanden bewerken (en doorsturen naar Photoshop). Onder de motorkap zit dezelfde processor als bij Lightroom met het grote verschil dat je in Camera Raw geen bibliotheek kan aanmaken noch je foto’s kan archiveren aan de hand van trefwoorden. Daarvoor dient Adobe Bridge. In principe kan je met Bridge, Camera Raw en Photoshop een perfecte workflow uitbouwen. Lightroom is niet echt vereist, maar het is wat mij betreft veel prettiger werken, en het biedt tal van functionaliteiten die Bridge niet in huis heeft. In mijn persoonlijke workflow gebruik ik al jaren Lightroom en Photoshop.

Overweeg je om met Camera Raw en Photoshop aan de slag te gaan, zijn de video’s uit het eerste deel niet te missen. In dit scenario is Bridge het vertrekpunt van waaruit je je raw bestanden opent in Camera Raw, daar bewerkt en ze verder doorstuurt richting Photoshop. De opties om je foto’s te archiveren en te bewerken zijn quasi identiek aan deze in Lightroom al staan ze wel anders ingedeeld. In het begin is het even zoeken, maar dankzij de uitleg van Piet raak je stap voor stap vertrouwd met de werking van Bridge en Camera Raw. Dit eerste gedeelte zorgt meteen voor een stevige basis zodat je nadien in Photoshop jouw foto’s volledig kan afwerken.

Dit eerste volume eindigt met een bonusvideo waarin de lesgever in Camera Raw drie foto’s bewerkt. Deze foto’s bevatten snapshots (zie afbeelding hieronder) die je toelaten de verschillende stappen in de bewerking naast elkaar te vergelijken.

Photoshop for Photographers

Vanaf deel twee duiken we Photoshop in. Hierin bespreekt hij technieken die de basiskennis overstijgen. Ik denk hierbij aan lagen toevoegen, acties uitvoeren, een transparant logo of tekst bovenop je foto leggen, de Liquify Filter gebruiken, of je foto’s in Photoshop als Smart Object openen en welke hiervan de voordelen zijn.

Ik was danig onder de indruk van de Adaptive Wide Angle en de Vanishing Tool, twee opties waarvan ik al gehoord had, maar nooit eerder gebruik van heb gemaakt. Zelfs toeristen uit je foto verwijderen behoort met Photoshop CC tot de mogelijkheden (een optie die – als ik het goed heb – eveneens in het duurdere Photoshop Extended aanwezig was).

Bijleren zit uiteraard ook in de kleine dingen. Zo heb ik via de Easy Dodge Acion Set (zie lager) de idee gekregen om mijn eigen lijst met actions duidelijker in te delen. Het is even uitzoeken hoe zijn set is samengesteld waarna je deze indeling toepast op jouw eigen lijst.

Dit tweede volume eindigt met een bonusvideo waarin je met behulp van de plugin NIK Silver Efex het dynamisch bereik van een kleurenfoto verhoogt. Dat klinkt een beetje vreemd aangezien deze plugin bekend is vanwege de zwart-witconversies. Maar dankzij de combinatie van een laag met de juiste overvloeimodus (Blending Mode) bekom je toch het gewenste resultaat.

Photoshop for Photographers

Easy Dodge Action Set

Zoals eerder vermeld, voegt Piet een verbeterde versie toe van zijn Photoshop Easy Dodge Action Set, een tool die hij enkele jaren geleden ontwikkelde voor zijn eBook Dodge & Burn, Leading The Eye With Lightroom And Photoshop. De set was destijds enkel compatibel met de Engelstalige versies van Photoshop CS5 en CS6. De nieuwe versie is overzichtelijker en herwerkt voor Photoshop CC. De acties werken nog steeds in CS6, met uitzondering van de Clarity Selection vermits deze actie een functionaliteit nodig heeft die niet in CS6 beschikbaar is (Filter > Camera Raw Filter). In één van de video’s toont hij hoe je deze actieset aan Photoshop toevoegt en hoe je ze gebruikt.

Photoshop for Photographers

Besluit

De inhoud van deze cursus is erg goed. Wil je als fotograaf een efficiënte workflow op poten zetten met Camera Raw en Photoshop biedt deze training je alle nodige antwoorden. De uitleg is duidelijk, makkelijk te volgen en gedetailleerd. Dankzij de oefenbestanden kan je de proef zelf op de som nemen door de getoonde bewerkingen zelf uit te testen. Zo krijg je de technieken nog beter onder de knie.

De cursus richt zich tot een ruim publiek, van de beginner tot de meer gevorderde gebruiker. Beide doelgroepen halen zonder twijfel het meeste uit deze opleiding. Alle belangrijke en meest essentiële basistechnieken komen ruimschoots aan bod. Daarnaast spendeert Piet voldoende tijd aan technieken die verder gaan dan de basiskennis.

Je kan elk volume afzonderlijk aankopen aan $25 ofwel beide volumes aan $40 (30 euro). Het lijkt me logischer dat je voor de laatste optie kiest en het hele pakket aanschaft. Op die manier krijg je een vollediger inzicht in de werkmethodes die je in deze software kan hanteren.

Photoshop for Photographers is verkrijgbaar in de webshop van Craft & Vision.

Update 01/09/2014

Vandaag heeft Photofacts Academy de Nederlandstalige versie Photoshop voor fotografen gepubliceerd. De inhoud van de cursus is bijna identiek met dat verschil dat Piet de foto’s niet opent van uit Bridge en Camera Raw, maar van uit Lightroom. Klik op de link om meer te weten over het online leerplatform van Photofacts Academy.

3 comments

  1. Bedankt voor deze mooie en volledige review, Serge. Ik had het zelf niet beter gekund 🙂

    Misschien nog even dit over de Nederlandse versie: die is grotendeels gebaseerd op deel 2, dus het eigenlijke Photoshop luik. Zoals je zelf aangeeft vertrek ik in de Nederlandse versie, die enkel beschikbaar is op http://www.photofactsacademy.nl, van uit Lightroom. Dat levert hier en daar wel wat verschillen op in hoe je naar Photoshop gaat en terugkeert, in vergelijking met de Bridge Workflow die ik in de Engelse training hanteer, maar de eigenlijke bewerkingen in Photoshop zelf zijn uiteraard gelijk.

  2. Pingback:Online cursus Lightroom en Photoshop, review - Fotografieblog

Comments are closed.

error: