Ami Vitale portfolio review

Portfolio review met Ami Vitale

posted in Opleiding

Portfolio review met Ami Vitale

Ami Vitale

In het kader van een continue verbetering van mijn fotowerk, heb ik vorige maand een portfolio review bij fotografe Ami Vitale geboekt. Ze is voornamelijk gekend omwille van haar culturele en documentaire reportages, heeft verschillende publicaties in onder meer National Geographic, Time, Newsweek en The New York Times op haar naam staan, en mag af en toe ook een prijs voor haar werk in ontvangst nemen.

Haar naam duikt de voorbije jaren eveneens op in de top drie van een aantal subcategorieën bij de World Press Photo. Daarnaast leidt ze diverse workshops over fotojournalistiek en multimedia, en wordt ze geregeld als gastspreker uitgenodigd.

Een dergelijke sessie boeken doe je vanzelfsprekend niet enkel en alleen omwille van het palmares. Ik heb haar gekozen enerzijds omdat ze beschikbaar is voor dit soort sessies, anderzijds, en dat is belangrijker, omdat het meeste van haar werk me aanspreekt. Haar reeksen tonen een zekere betrokkenheid bij het onderwerp en de personen die ze fotografeert. Dat kan volgens haar enkel wanneer je voldoende tijd maakt voor je onderwerp. Om die reden verblijft ze doorgaans een langere periode in de stad of regio waar ze fotografeert.

Portfolio review

Een sessie met Ami Vitale kost 189 Amerikaanse dollar waarvoor je gedurende 1 uur kan Skypen en tien beelden met haar bespreekt. Ons gesprek is wat uitgelopen en heeft net geen anderhalf uur geduurd. Voorafgaand hebben we een aantal e-mails uitgewisseld waarbij ze meer achtergrondinformatie heeft gevraagd over mijn leven en werk als fotograaf en welk onderwerpen ik tijdens het gesprek zeker wou behandelen. Vermits mijn reeks over mijn grootmoeder nog steeds een werk-in-uitvoering is, hebben we ons tijdens het gesprek grotendeels hierop geconcentreerd.

Ik had de voorbije weken het gevoel dat ik na meer dan twee jaar voldoende foto’s had gemaakt om mijn verhaal over haar leven te vertellen. En toch bleef ik ergens op mijn honger zitten waardoor ik niet echt geneigd was om deze reeks af te ronden. Ik had nood aan een paar externe ogen die mijn werk zo objectief mogelijk konden beoordelen. Ik ga hier ons hele gesprek niet uit de doeken doen, maar dankzij deze sessie heb ik geleerd om dit verhaal vanuit een andere hoek te bekijken. Of hoe de frisse blik van een buitenstaander tot nieuwe inzichten en ideëen kan leiden waarmee ik opnieuw volop aan de slag kan gaan! De vele bruikbare tips en suggesties die ik aan ons gesprek heb overgehouden, kan ik bovendien ook op andere reeksen gaan toepassen.

Deze ervaring heeft me er alvast toe aangezet om het komende jaar op nog een aantal van dergelijke portfolio reviews en gesprekken in te schrijven. Kennen jullie fotografen (nationaal, internationaal) en/of instellingen die zo’n sessies organiseren? Ik hoor graag jullie reacties in de commentaren!

error: