Post-processing foto Hallerbos

Post-processing foto Hallerbos

posted in Opleiding

Post-processing foto Hallerbos

Elk jaar in de maand april overspoelen massa’s wandelaars het Hallerbos. Zij komen de mooie blauwe boshyacinten bewonderen. De bloeiperiode duurt hooguit twee tot drie weken. Vooral tijdens de weekends is het superdruk. Het Hallerbos wint trouwens elk jaar aan populariteit. Foto’s en blogartikels over de boshyacinten duiken werkelijk overal op, wat de bezoekersaantallen alleen maar doet toenemen.

Ik ga niet uitsluitend voor de boshyacinten, maar gewoon om wat te wandelen en me te ontspannen. Met een bevriend fotografe en haar hondje Louise liep ik er tijdens de bloeiperiode enkele uren rond.

In dit artikel toon ik stap voor stap welke bewerkingen ik op de onderstaande foto in Lightroom en Photoshop heb uitgevoerd. Klik op de screenshots voor een grotere weergave.

Stap 1. Ik importeer mijn foto’s in Lightroom met een preset die de standaard verscherping uitschakelt en de chromatische aberraties vermindert.

Stap 2. Dit is het originele RAW-bestand: de foto is flets, de horizon staat niet recht en Louise is ook wat te donker.

Post-processing foto Hallerbos

Stap 3. In de Develop Module selecteer ik bij Camera Calibration het cameraprofiel voor de combinatie Fuji X-Pro2 en XF23mm. Dit (daglicht)profiel heb ik met X-Rite ColourChecker Passport Photo gecreëerd en zorgt voor accurate en consistente kleuren. In principe is een dergelijk profiel nuttiger bij studiofotografie of een commerciële shoot. Omdat ik bij de standaardprofielen niet altijd mijn gading vind, vertrek ik liever van zo’n zelfgemaakt cameraprofiel.

Post-processing foto Hallerbos

Stap 4. Ik zet de foto recht (Lens Corrections: Rotate +2,1) en maak ook een nieuwe uitsnede (croppen) met een beeldverhouding 3:2.

Stap 5. Tijdens de post-processing hanteer ik geen vaste volgorde. In de Develop Module overloop ik een aantal instellingen en keer geregeld terug. Voor deze foto heb ik in het Basic Panel, Tone Curve Panel en Color Panel de volgende wijzigingen ingesteld: Exposure 0.00, Contrast +10, Highlights -25, Shadows +50, Whites +10, Blacks +70, Vibrance +10, Saturation -10, Point Curve Medium Contrast, Lights +5, Darks -5, Shadows +20, Saturation (Red -10, Orange -10, Yellow -20).

Deze aanpassingen zorgen voor het onderstaande resultaat. Zoals je merkt, is de foto al frisser en kleurrijker.

Post-processing foto Hallerbos

Stap 6. In de volgende stap ga ik de achtergrond en Louise heel subtiel tegenhouden en doordrukken (Dodge en Burn), een techniek afkomstig uit de donkere kamer. Op die manier verschuift de aandacht in de foto meer naar Louise. Hiervoor gebruik ik drie Radial Filters: eentje voor de achtergrond, en twee voor Louise.

Post-processing foto Hallerbos

Post-processing foto Hallerbos

Post-processing foto Hallerbos

Stap 7. Aansluitend bij de vorige bewerking, leg ik een Graduated Filter over de achtergrond (bomen en lucht) met een Exposure van -0,40.

Post-processing foto Hallerbos

De bewerkingen in punt 6 en 7 kan je uiteraard ook perfect in Photoshop uitvoeren, wat trouwens een pak vlotter verloopt.

Stap 8. Als laatste stap open ik de foto in Photoshop met bestandsnaam PSD en kleurruimte Adobe RGB. Vervolgens converteer ik naar Lab Color. Een minieme S-curve via een Curves Adjustment Layer met een dekking van 75% maakt de foto wat pittiger. Met een tweede laag en een dekking van 25% ga ik de omgeving rondom Louise nog iets doordrukken.

Post-processing foto Hallerbos

Hieronder nog even de originele en bewerkte foto onder elkaar:

 

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. Heb je vragen over deze bewerking of gebruik je andere technieken en methodes, dan kan je dat gerust laten weten via de commentaren onderaan dit artikel.

error: