Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Praktijkvoorbeeld: hoe bewerk je foto’s met Alien Skin Exposure X2

posted in Opleiding

Praktijkvoorbeeld: hoe bewerk je foto’s met Alien Skin Exposure X2

Foto’s bewerken in Alien Skin Exposure X2 werkt eenvoudig en snel. In dit artikel toon ik stap voor stap welke bewerkingen ik op de onderstaande foto heb uitgevoerd en welke presets ik hierbij gebruikt heb. Ik heb over deze fotosoftware onlangs een uitgebreid artikel geschreven.

Dit is de originele en onbewerkte foto met daaronder de lichtopstelling.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Uit mijn fotoarchief. Nikon D3 + 24-70mm f2.8. ISO200, F11, 1/125. Elinchrom RX600. Chimera Octaplus 7.

Stap 1. Vooraleer ik de foto bewerk, maak ik eerst een nieuwe uitsnede (croppen) met een beeldverhouding van 4:5 omdat dit visueel beter aansluit bij hoe ik de foto zag tijdens de opname.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding en aantekeningen gemaakt met Snagit.

Stap 2. De kracht van Alien Skin Exposure X2 zit in de filmpresets. Ik wil de foto naar zwart-wit omzetten en kies voor de preset Fuji Neopan 1600. Via een rechtermuisklik voeg ik deze filmpreset als een aparte laag toe. Op die manier kan je met het penseel over de foto schilderen om het effect door te drukken of tegen te houden. Nadien kan je desgewenst de intensiteit van de laag verminderen.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding en aantekeningen gemaakt met Snagit.

De meeste van de meegeleverde analoge filmpresets voegen ook filmkorrel aan de foto toe. Ik heb de standaardinstellingen voor deze foto niet gewijzigd. Net als bij de andere bewerkingspanelen kan je ook hier nog een apart preset met diverse soorten filmkorrel selecteren.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Stap 3. Wanneer ik foto’s bewerk, hanteer ik meestal geen vaste volgorde. Voor deze foto heb ik in het Basic Panel met de schuifregelaars van witbalans en tint gespeeld. Verder heb ik het contrast versterkt, de hooglichten teruggeschroefd en de schaduwen iets opgelicht.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Stap 4. Bij Tone Curve vertrek ik van de preset Crush Blacks waarna ik met de verschillende schuifregelaars aan de slag ga om de preset volgens mijn smaak af te werken. Ik verhoog het contrast, de schaduwen en de middentonen met respectievelijk 30, 15 en 20. Ik verlaag de hooglichten met 20.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Stap 5. Een filmrandje is bij een zwart-wit foto meestal een prima keuze, maar dan best enkel wanneer het wel degelijk een toegevoegde waarde biedt. Via het paneel Overlays kan je kaders, krassen en lichtvlekken over je foto te leggen. Je kan zelfs eigen templates importeren. Ik kies voor een grunge border wat wel past bij de sfeer van deze foto.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding gemaakt met Snagit.

Stap 6. Bepaalde delen van de foto wil ik tegenhouden (dodge) en doordrukken (burn). Ik voeg hiervoor telkens een aparte laag toe waarna ik de intensiteit verlaag zodat het effect van het penseel subtieler overvloeit in de foto. Je kan stap vijf en zes omwisselen, dat zou achteraf gezien logischer zijn geweest, maar het eindresultaat is wel hetzelfde.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Stap 7. Ik exporteer de foto naar Photoshop en converteer naar Lab Color. Via een nieuwe aanpassingslaag voeg ik een minieme S-curve toe die de foto net iets meer pit geeft. De dekking verlaag ik naar 75% en de overvloeimodus (Blending Mode) zet ik op Luminosity. Ik verwijder ook enkele striemen op het bovenbeen van het model. In principe kan je dit laatste ook in Exposure X2, maar de meeste van dergelijke (huid)correcties werken nu eenmaal een pak vlotter in Photoshop.

Foto's bewerken met Alien Skin Exposure X2

Hieronder kan je de originele en de bewerkte foto met elkaar vergelijken:

Alien Skin Exposure X2 kost $149 (€139) voor een volledige versie. Een testversie (trial) is beschikbaar voor Windows en Mac.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vindt. Heb je vragen over deze tutorial of gebruik je andere technieken, laat het gerust weten via de commentaren.

error: