Boek over reisfotografie van Laura Vink

Nu de zomer volop aan de gang is en iedereen in vakantiestemming vertoeft, heeft de Nederlandse fotografe Laura Vink uit haar omvangrijk fotoarchief een heel mooi boek over reisfotografie samengesteld. Na meer dan tien jaar reizen vond ze de tijd rijp om haar kennis over dit onderwerp te delen. In twaalf hoofdstukken vertelt ze je alles wat je moet weten over fotograferen op reis zodat je bij jouw volgende vakantie gegarandeerd met betere foto’s huiswaarts keert.

Inhoud boek reisfotografie

1. Reisfotografie
2. Voorbereiding
3. Op reis
4. Landschappen
5. Steden
6. Mensen
7. Dieren
8. Natuur
9. Cultuur
10. Onderweg
11. Bescherming apparatuur en foto’s
12. Weer thuis

Boek reisfotografie van Laura Vink

Omdat reisfotografie heel divers is, klinkt het ook logisch dat je elk thema in een afzonderlijk hoofdstuk behandelt. Laura heeft zich hiervoor laten inspireren door Travel Photography van Lonely Planet. Een blik op de inhoudstafel hierboven bevestigt dat dit concept goed werkt. Hierdoor blijft het boek netjes en overzichtelijk. Elk hoofdstuk zit boordevol praktische en creatieve tips en bevat heel wat mooie en inspirerende foto’s die je meteen doen wegdromen.

Je kan hele bibliotheken vullen met enkel boeken over reisfotografie. Klassiekers van Lonely Planet en National Geographic mogen op de boekenplank van een (reis)fotograaf uiteraard niet ontbreken. Wat onderscheidt haar boek van andere boeken die ik over dit onderwerp al heb gelezen? Welnu, het is (bewust) geen technisch boek. Ze geeft hier en daar wel wat uitleg over sluitertijd, diafragma, scherptediepte, iso en witbalans, maar verder dan een paragraafje gaat de uitleg nooit. Ze praat ook nergens hoe je je foto’s moet bewerken. Op die manier blijft het boek aangenaam om te lezen en legt ze de focus op fotograferen tijdens de reis. Het boek is in eerste instantie gericht aan de beginnende (reis)fotograaf die je best niet overvalt met een stortvloed aan technisch vakjargon. Wil je achteraf toch meer te weten komen over techniek en bewerking, dan kan je terecht op haar website. Er zijn hierover ook ontelbare handboeken en videocursussen verkrijgbaar.

Wie Laura’s fotoblog een beetje volgt, weet dat ze klare taal spreekt. Ze heeft een vlotte en aangename schrijfstijl die lekker weg leest. Die aanpak trekt ze door in het boek. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en doet je zin krijgen om op reis te vertrekken.

Boek reisfotografie van Laura Vink

Vormgeving

Het boek telt bijna 400 pagina’s en neem je daarom niet zomaar eventjes mee op reis. Het is een boek om thuis rustig te doorbladeren en van te genieten. Het is een erg mooie uitgave met een verzorgde en overzichtelijke vormgeving en een heleboel fraaie beelden. De foto’s krijgen bovendien ruimte om te ademen want het is tenslotte toch ook een fotoboek. De kwaliteit van druk, papier en harde kaft zijn van een onberispelijke kwaliteit. Bij elke foto staan de camera-instellingen, maar het gele lettertype hiervan is afhankelijk van de lichtinval soms moeilijker leesbaar. Verder is er op het boek echt niets aan te merken.

Prijs

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en kost €59 (exclusief verzending). Bestellen kan via Laura’s website. Je kan het ook in een bundel aankopen met anderhalf uur aan videolessen die een aanvulling zijn bij het boek. De prijs hiervan bedraagt €129. Deze video’s kan je niet apart verkrijgen.

Besluit

Iedere toerist is tegenwoordig fotograaf, maar niet alle foto’s zijn daarom de moeite waard om te bekijken. Wil je graag de kwaliteit van jouw reisfoto’s opkrikken? Hou dan zeker een plekje vrij in je boekenkast voor dit boek want ik kan het echt wel enorm aanbevelen. Als je mij vraagt welk boek over reisfotografie ik uit mijn eigen bibliotheek zou aanraden, dan is het zonder enige twijfel het boek van Laura Vink. Voor een beginnende (reis)fotograaf met beperkte ervaring is haar boek absoluut de moeite waard om in huis te halen. Heb je al wat meer ondervinding met reisfotografie, dan nog biedt dit boek meer dan voldoende inspiratie en motivatie om de kwaliteit van je foto’s elke reis opnieuw in stand te houden en zelfs te verbeteren.

Boek reisfotografie van Laura Vink

error: