Praktijkboek reisfotografie

Maak betere foto’s op reis met dit praktijkboek over reisfotografie

posted in Fotoboeken

Maak betere foto’s op reis met dit praktijkboek over reisfotografie

We gaan tegenwoordig niet meer uitsluitend tijdens de zomervakantie op reis. Het is geen nieuw fenomeen dat we het hele jaar door ontspannende weekendjes, leuke citytrips of grotere reizen plannen. Een verre bestemming of dicht bij huis? Dat maakt uiteindelijk niet veel uit want fotograferen kan je overal. En natuurlijk wil je nadien huiswaarts keren met een geheugenkaartje vol geslaagde reisfoto’s. Het Praktijkboek Reisfotografie van de Nederlandse uitgeverij Birdpix bied je een heleboel nuttige tips zodat je tijdens jouw volgende vakantie betere foto’s zal maken.

Inhoudstafel

1. Apparatuur
2. Voorbereiding
3. Landschapsfotografie
4. Wildlife fotografie
5. Straatfotografie
6. Architectuurfotografie
7. Avond- en nachtfotografie
8. Dagelijks leven
9. Beeldverhaal

Praktijkboek reisfotografie

Wat heeft dit boek over reisfotografie te bieden?

De markt van praktijkgerichte fotografiehandboeken is al zodanig verzadigd dat een nieuw boek al veel moeite moet doen om de aandacht te trekken. Er bestaan ook al redelijk wat boeken met dezelfde of een gelijkaardige titel. En die hanteren ook een klassieke indeling en vrijwel identieke thema’s. Wat heeft dit praktijkboek over reisfotografie dan meer te bieden dan andere boeken op de markt?

Het boek is samengesteld door verschillende auteurs en fotografen samengesteld die hun kennis en ervaring over deze materie delen. Het heeft een vrij duidelijke structuur en bespreekt één onderwerp per hoofdstuk waarbij je niet noodzakelijk een bepaalde volgorde hoeft te respecteren. Je kan gerust met eender welk hoofdstuk starten zonder vooraan in het boek te moeten beginnen. Dit praktijkboek verschaft je een degelijke basiskennis over reisfotografie en bespreekt diverse thema’s die op vakantie aan bod kunnen komen. Uitgeverij Birdpix verkoopt bovendien een hele reeks praktijkboeken die verschillende van deze disciplines verder uitdiepen. Ben je op zoek naar een specifiek boek over weer- en nachtfotografie, natuurfotografie, landschapsfotografie of wildlife? Je vindt al deze titels in hun webshop.

Praktijkboek reisfotografie

Je kan terecht de bedenking maken dat de schrijfstijlen niet bij elkaar zullen passen, maar in de praktijk valt het zeer goed mee. Je merkt dat de artikels door meerdere auteurs zijn geschreven, maar de redactie heeft de inhoud wat stijl betreft behoorlijk goed op dezelfde lijn gekregen zodat je een aangename en leesbare tekst krijgt. Het taalgebruik is helder want het boek is in eerste instantie gericht aan de beginnende fotograaf. En dus krijg je artikels die vlot leesbaar zijn waarbij de auteurs het vakjargon staven met een duidelijke uitleg en voorbeelden.

Werkelijk elk mogelijk onderwerp over (reis)fotografie komt aan bod: over alleen reizen of in groep; fotoreizen; verwachtingen en tegenslagen; back-up en harde schijven; tips over het beste tijdstip van de dag; regel van derden; lijnen en patronen; belichting; filters; welke soort lenzen voor wildlife en waarom; auteurs- en portretrecht; lange sluitertijden; lens, statief en type camera; compositie; camera-instellingen; korte stukjes over sterrensporen, de Melkweg en het Noorderlicht; welk beeldverhaal wil je maken en voor wie; uitwerking van je beeldverhaal; onderzoek voorafgaand aan de reis. En ga zo maar door.

Geen enkele auteur dringt een bepaald cameramerk op. En zo hoort het. Ze trachten zo neutraal mogelijk te vertellen over de voor- en nadelen van de beschikbare cameramodellen en van het toestel waarmee ze werken.

Praktijkboek reisfotografie

Wat met de foto’s in dit boek?

Er staan best wel een aantal fraaie beelden in dit boek. Die rollen in de meeste gevallen uit de camera van Marsel van Oosten, meteen de bekendste naam in het lijstje van auteurs. De anderen zijn mij totaal onbekend. Het valt meteen op dat de kwaliteit van zijn foto’s met gemak boven de rest uitsteekt. Dit kwaliteitsverschil zorgt er wel voor dat de foto’s in dit boek gemiddeld genomen zeker niet slecht zijn, maar niet altijd een wauw-gevoel oproepen. Elke fotograaf heeft nu eenmaal zijn of haar eigen stijl. Wanneer je samenwerkt aan een boek en foto’s oplevert, krijg je verschillende stijlen in één boek. Daar kan je niet omheen.

Bij elke foto vind je bovendien welke camera, lens en instellingen de fotograaf heeft gebruikt.

Het is wel jammer dat een boek dat zich tot de beginnende fotograaf richt een aantal foto’s toont die met gespecialiseerde en vaak dure apparatuur zijn gemaakt. Een Mamiya 645D middenformaatcamera met digitale rug of tilt & shift objectieven is fotomateriaal waarmee je een doorsnee vakantieganger of beginnend fotograaf niet gauw zal aantreffen.

Praktijkboek reisfotografie

Prijs? Waar te koop?

Het Praktijkboek Reisfotografie kost €27,90 en kan je rechtstreeks bestellen in de webshop van Birdpix. Je vindt het boek uiteraard ook bij (online) winkels zoals Standaard Boekhandel of Bol.com.

Het boek is netjes ingebonden, heeft een stevige kaft en is mooi gepresenteerd. De afdrukkwaliteit is goed en de kleuren sprankelen. De prijs is zeker correct voor een publicatie van deze kwaliteit.

Praktijkboek reisfotografie

Besluit

Je kan onmogelijk alle reisfotografieboeken op de markt in huis halen om ze met dit praktijkboek te vergelijken. Maar kort samengevat verdient dit boek zeker een plaatsje in de bibliotheek van elke fotografieliefhebber die graag wil bijleren en op reis betere foto’s wilt maken. Het boek biedt een solide basis over reisfotografie en laat je kennismaken met een waaier aan verschillende onderwerpen. Het is een ideaal vertrekpunt wanneer je je achteraf in een discipline verder wilt verdiepen. Het boek richt zich duidelijk tot de beginnende fotograaf die met reisfotografie weinig of geen ervaring heeft. Het zou toch iets te kort door de bocht zijn om te stellen dat gevorderde fotografen weinig uit dit boek zullen halen. Je zal dieper moeten graven, maar bruikbare tips zal je er ongetwijfeld in terugvinden.

Praktijkboek reisfotografie

Praktijkboek reisfotografie

Praktijkboek reisfotografie

Praktijkboek reisfotografie

error: