Blurb fotoboek fotoalbum review

Review: Blurb fotoalbum (deel 1)

posted in Recensies

Review: Blurb fotoalbum (deel 1)

In mijn artikel Digitale fotoalbums: een zoektocht naar kwaliteit heb ik twee weken geleden aangekondigd dat ik een Blurb fotoalbum met vakantiefoto’s van Egypte besteld had. Ik kan jullie meedelen dat mijn bestelling onlangs is toegekomen.

Vorig jaar ben ik voor het eerst in contact gekomen met een Blurb fotoboek. Ik heb er toen een eenvoudig boekje laten maken met enkele portretten zodat ik een idee zou hebben van de kwaliteit. Viel dat erg tegen. De meeste foto’s waren niet goed geprint alsof er een extra verscherping van de foto plaatsgevonden heeft. De randen waren te scherp en gekarteld terwijl de originele bestanden wel goed waren. Nadien heb ik voor mijn ouders een klein formaat landschap boekje met foto’s van Rome besteld. Ook hier was de kwaliteit niet erg bevredigend. Dan maar een streep trekken onder Blurb. Althans dat dacht ik.

Ik heb ooit ergens gelezen dat de Blurb fotoboeken in grotere formaten op een andere (lees: betere?) printer worden gedrukt al heb ik daar nooit informatie over gevonden bij Blurb zelf. Afgaande op de positieve commentaren van de voorbije maanden heb ik me er twee weken geleden dan toch nog eens aan gewaagd. Een groot formaat landscape fotoboek (33 x 28 cm) met vakantiefoto’s uit Egypte. Ik kan jullie reeds verklappen dat ik nog steeds gemengde gevoelens heb over Blurb, zij het ietsje positiever dan mijn ervaringen van vorig jaar.

Benieuwd naar mijn indrukken van dit Blurb fotoboek? Hieronder volgt een opsomming:
– De printkwaliteit van de foto op de kaft is goed, doch niet zo goed als binnenin het boek. De foto’s ogen ietsje minder scherp.

– Wanneer ik met mijn hand over de cover wrijf, voel ik hier en daar enkele oneffenheden.

– De cover vertoont op één plaats een minieme inkerving die je enkel ziet onder een bepaalde hoek, terwijl het boek heel voorzichtig uit de verpakking is gehaald, dus kan het niet aan het uitpakken te wijten zijn.

– Op de achterzijde staat gedeeltelijk een foto, de rest is zwart en in dat zwart merk ik enkele vegen.

– De kwaliteit van het papier is echt heel erg goed. Het voelt zacht, soepel en aangenaam, zoals papier in een echt boek. In mijn twee andere boekjes van Blurb is het papier iets dikker en zwaarder en duidelijk van een mindere kwaliteit. Maar… er is één grote maar… het nieuwe papier blijkt toch iets te dun. Ik heb enkele grote foto’s met een blauwe lucht waar het mij opviel dat bepaalde delen van de lucht donkerder werden geprint terwijl de originele foto dit niet heeft. Na wat zoeken blijkt dat een kleinere donkerdere foto op de volgende pagina een “doordruk” geeft in de lucht op de vorige pagina waardoor het lijkt alsof er een op een bepaald gedeelte van de lucht een soort mislukte gradient is toegepast. Ik moet wel bekennen dat het niet heel storend overkomt, ik heb het nu wel opgemerkt omdat ik mijn foto’s goed ken. Desondanks erg jammer dit te moeten vaststellen, alhoewel je dit euvel kan vermijden door lichte en donkere foto’s te groeperen en ze niet afwisselend in de layout te tonen. Of je kiest zwart als achtergrondkleur van het papier. Of je kiest voor de lichte en donkere foto dezelfde layout/grootte.

– Op een handvol foto’s na, zijn de kleuren heel goed en komen ze voor +/- 98% overeen met de kleuren op mijn scherm.

– De software om het fotoboek samen te stellen vind ik erg vlot werken, is heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

– De binding “kraakt” een beetje bij het doorbladeren van het boek. Ik kan niet onmiddellijk inschatten of de binding stevig genoeg is om lang mee te gaan.
– Het digitaal raster dat je in dergelijke digitale fotoboekjes wel eens opmerkt, is in dit geval niet aanwezig, het is alleszins niet zichtbaar.

– Op een echte laboprint is tekst op de foto scherper afgebeeld, in het fotoboek zijn de randen van de letters wat gekarteld.

Conclusie
Na twee minder goede ervaringen met de Blurb fotoboeken vorig jaar, heb ik uiteindelijk toch besloten om ze nog eens een kans te gunnen. Ik ben erg te spreken over de print- en papierkwaliteit. De kwaliteit van de kaft kan zeker beter en het papier mag toch iets dikker. Mijn opmerkingen hieromtrent zal ik hen via hun feedbackformulier laten weten. Rekening houdend met de voor- en nadelen van deze nieuwe ervaring ben ik mogelijk van plan om een selectie van mijn reportagereeks over Tsjernobyl in een groot fotoboek te laten printen. Indien jullie geïnteresseerd zijn, laat ik het resultaat hiervan eveneens weten.

25 comments

 1. Dat ziet er toch alvast de moeite uit. En ik die net dacht dat ik het bij Fotobuch & Asukabook ging houden (en misschien een occasioneel boek van Vakcolor). Je doet me weer twijfelen 🙂 Wat vooral opvalt is dat je tot 440 pagina’s in één boek kan plaatsen. En dat de prijzen daarvoor héél goed meevallen.
  Ik hield tot nu toe meer van vierkante boeken, maar je foto’s zo vierkant op een verticale pagina met witruimte errond heeft ook wel iets. Het lijkt een beetje op een grote polaroid. Op mijn blog overigens ook net een review over Asukabook gepost.

 2. By all means! Aangezien ik op het punt sta om mijn huwelijksfoto’s via één of andere fotoservice in een boek te laten inbinden ben ik een zeer aandachtige lezer van deze rubriek 😉 Alle extra reviews over kwaliteit en service zijn dan ook zeer welkom.

 3. Ik heb vorig jaar mijn vakantieboek bij blurb laten maken, en tot 2 keer toe lieten de bladen los, ik heb wel netjes 2 keer een nieuw boek ontvangen, de 3e is nog heel, maar ik doe er ook erg voorzichtig mee. Maakt mij wat huiverig opnieuw bij blurb te laten drukken…ben benieuwd hoe deze het dus uithoudt!

 4. Ziet er inderdaad redelijk degelijk uit. Maar ik was ook wel benieuwd naar de prijs van dat experimentje ?

 5. ik heb slechts één vraag: je zegt dat de kleuren goed overeenkomen met je scherm.
  1. is je scherm gekalibreerd?
  2. heb je je schermkleuren aangepast op basis van een softproofing met hun profiel (zie ook comment van henri brands op ) ?

  Bij mij is er een enorm verschil tussen enerzijds de foto op mijn scherm met de kleuren die ik perfect vind, en anderzijds het beeld op mijn scherm na softproofing in photoshop CS3.
  En dan NOG een groter verschil als ik de optie “papiersimulatie” aan en af toggle.

  Kun je me hierover wat feedback geven? Dan weet ik of ik al mijn foto’s moet aanpassen naar
  ofwel de softproofing zonder papiersimulatie
  ofwel de softproofing met papiersimulatie
  of dat ik de gok mag wagen gewoon op basis van een gekalibreerd scherm.

 6. Piet, volgens mijn informatie worden de boekjes in Europa gedrukt en verzonden. Nadeel is dat ze geen factuur met BTW nummer kunnen voorzien (als intracommunautaire aankoop).

  PeterM, bedankt voor deze informatie, wist ik niet. Gaan we dan verschillende soorten papier kunnen kiezen?

  Dieter, mijn monitor is uiteraard gecalibreerd, na elke 160u hercalibreer ik die overigens. Maar wat ik niet goed begrijp bij Blurb is dat ze spreken om de papiersimulatie aan te vinken, tijdens een cursus kleurenbeheer hebben ze mij verteld dat dit niet nodig is. Ook het softproofen met het drukprofiel van bv. Asukabook gebeurt zonder de papiersimulatie aan te vinken. Ook bij mij is er een verschil zichtbaar wanneer ik deze optie aanvink in vergelijking met het softproofen zonder deze optie aangevinkt. Ik heb het grootste gedeelte van mijn beelden lichtjes aangepast en dat viel uiteindelijk toch erg goed mee. Mocht ik er nog meer tijd aan besteed hebben, had ik misschien 99% gehaald, want 100% is volgens mij nooit mogelijk.

 7. Op Photokina wist men mij te vertellen dat Blurb binnen enkele weken de mogelijkheid zou geven om boekjes te maken op dikker papier. Het staal dat ik hiervan zag, zag er mooi uit … Zeker op te volgen, denk ik.

 8. Kevin, het is inderdaad geen makkelijke materie. Ik denk dat profs voor digitale fotoalbums gebruik maken van GraphiStudio, Asukabook, Vakcolor en wie weet ook Fotobuch of Blurb. Of een combinatie van deze leveranciers.

 9. Boeiende info. Ik vraag me af wat de profs eigenlijk gebruiken om huwelijksboeken, communieshoots, enz af te drukken??
  Ik denk dat er eigenlijk geen enkele afdrukservice 100% goed is als je alle reviews leest. Moeilijke materie dus.

 10. Hartelijk dank Serge, voor je bespreking. Op PhotoKina heb ik heel wat van die ‘online printing services’-stands bezocht en de kwaliteit verschilt nogal. Persoonlijk vind ik, prijs/kwaliteit, http://www.fotobuch.de en iets hoger scoren (zeker op gebied van zw/w en kleur en kwaliteit van papier), maar het blijft een stuk persoonlijk zeker?

 11. Jan, CEWE kende ik nog niet, ze hebben wel interessante landscape-formaten waar ik naar op zoek ben. Ik ga hun site eens uitpluizen. Bedankt voor de link!

 12. Als beeldend kunstenaar heb ik een boekje laten maken bij Blurb, en ben behoorlijk tevreden over het binnenwerk, maar erg ontvreden over de kaft. Als proef heb ik eerst alle drie de opties geprobeerd, dus softcover, hardcover met stofomslag en hardcover met daarop geprinte foto, alledrie in formaat standard landscape.

  Behalve dat gedrukte effen kleurvlakken op de cover streperig worden, vond ik de afwerking erg lelijk:

  De softcover is gemaakt van (te) glanzend en wat dun karton en krult binnen een uur naar buiten om (omdat hij eenzijdig bedrukt werd?).

  De stofomslag is ook van te dun en te glanzend papier gemaakten krult evenseens meteen om. Beide boeken zien er daardoor goedkoop uit. Bovendien zat de stofomslag er scheef omheem, dwz dat de rug op de voorkant uitkwam.

  De hardcover met daarop gedrukte foto is lelijk en grof gevouwen aan de hoekjes.

  Blurb zou heel veel winnen als ze dat alles verbeteren, want het binnenwerk vind ik heel acceptabel.

 13. Ik heb met verbazing je ervaringen met Blurb gelezen. Ik vind je commentaar ook een beetje “heel erg kritisch”. Bijvoorbeeld als er een miniem scheurtje in de omslag zit, vind ik dat geen aspect dat de kwaliteit van Blurb bepaalt. Zelf heb ik inmiddels 5 boeken gemaakt bij, waarvan de laatste op “premium” papier (max. 160 pagina’s). De kwaliteit van alle boeken is grandioos en er valt niets op af te dingen. Ik ontdekte een nare fout in hun software waardoor ik een paginanummer miste. Zonder daar problemen over te maken kreeg ik gratis een gecorrigeerd exemplaar. Over de service ben ik erg goed te spreken, ook over het beantwoorden van technische vragen. Inmiddels ben ik met mijn 6e boek bezig en hoop dit binnen twee weken af te hebben. Mijn voornaamste voordelen van Blurb zijn:
  1) uitgebreide hoeveelheid sjablonen om pagina’s op te maken;
  2) prima software pakket met fantastische mogelijkheden;
  3) mogelijkheid om maximaal 440 pagina’s te gebruiken;
  4) de prijs in vergelijking met Nederlandse aanbieders (ook de gunstige $ koers);
  5) uitstekende kwaliteit, snelle verwerking en gunstige levertijd.

  Mijn boeken zijn te bekijken onder de naam “pake”.

 14. Bernard, mijn commentaar is niet slecht bedoeld hoor want ik ben erg tevreden van Blurb. Klanten verwachten een kwalitatief hoogstaand album en dat moet vanzelfsprekend prima in orde zijn, zowel de kaft als het papier als de printkwaliteit moeten erg goed zijn. Deze reeks artikelen is opgezet als een zoektocht naar de kwaliteit die verschillende online drukkers aanbieden, vandaar mijn commentaren. Voor een persoonlijk vakantiealbum biedt Blurb ook voor mij een uitstekende prijs/kwaliteit. Wat klanten betreft, hangt het er vanaf hoe veeleisend de klant is. Ondertussen biedt Blurb ook premium papier aan wat ik nog niet gebruikt heb. Voor mijn volgend vakantiealbum ga ik dat zeker uitproberen en dan laat ik mijn bevindingen zeker weten.

 15. Hallo Serge, mijn excuses want ik had het zo niet begrepen. Ik heb zelf ruim een jaar geleden een onderzoek gedaan naar de albumaanbieders in Nederland, en in het kort komt mijn onderzoek er – in vergelijking met Blurb – op het volgende neer:
  1) te beperkt aantal pagina’s
  2) te beperkte stramienen
  3) veel programma’s hebben beperkte mogelijkheden in vergelijking met Blurb
  4) prijs/prestatieverhouding met Blurb is ongunstig voor de Nederlandse aanbieders, mede als gevolg van de Euro/Dollar koers.

  De kwaliteit van de Nederlandse aanbieders ontloopt die van Blurb niet. Het boek dat ik op premium papier heb laten drukken is subliem en leent zich bijzonder voor paginavullende foto’s. De URL van je site zal ik opslaan omdat ik graag je verdere ervaringen lees. Voorlopig blijf ik bij Blurb. Zaterdag ontving ik een enquete van Blurb waarin gevraagd werd naar de behoefte aan interessante zaken zoals: glossy paper, grotere boekformaten, en boeken volledig als “preview” te bezichtigen. Kortom, ze zitten niet stil en proberen de concurrentie voor te blijven.

 16. Ikzelf heb een vierkant album laten maken bij Blurb op premium papier en ben daar zeer tevreden over. De kleuren zijn correct en ook de kaft met omslag is in orde. Mijn scherm is gecallibreerd, maar ik heb geen softproof gedaan in Photoshop CS3. Ik zou trouwens niet weten waar die optie staat.

  Ik heb een vraag gesteld aan hun helpdesk en had binnen de 24u antwoord. Wat mij betreft is Blurb dus OK.

  CEWE is een groot Duits laboratorium waar ook Mediamarkt mee samenwerkt.

 17. Hallo Serge,

  sinds enige tijd kun je opgeven bij Blurb dat jet het hele boek online wilt laten zien. Dit is natuurlijk een geweldig optie! Van de trouwerij van onze dochter maakte ik destijds een fraaie reportage en maakte daar een boek van: Elke keer als we het opslaan is het weer alsof we de dag opnieuw beleven, dankzij de kwaliteit van Blurb.

 18. Ik lees hier bijna alleen maar over de kwaliteit van de fotoboeken en dat kan inderdaad voor velen het belangrijkste argument zijn om een bepaalde leverancier te kiezen.

  Maar ik ben niet verder gekomen dan de software die ik zo onflexibel, bewerkzaam en onhandig vond in vergelijking met de bekende software (Hema, Crewe) dat al het plezier bij het maken vergald werd.
  Vooral Crewe software levert je de mogelijkheid om volledig vrij je foto’s te plaatsen, wat een verschil.

  Zie ik iets over het hoofd ?

  Crewe geeft denk ik niet de beste fotoresultaten, maar ik ben bereid wat kwaliteit in te leveren om ook nog wat leut in het maken van een boek te hebben, voor dagen noeste arbeid voor een mooi boek ben ik te weinig professional.

  Overigens heb ik begrip voor mensen die een perfecte fotokwaliteit willen hebben en daarvoor minder plezierige software op de koop nemen, maar waarom gaat goeie kwaliteit en ‘lekkere” software niet samen??
  Of weet iemand zulke software ?.

 19. Paul, de software van Blurb of Fotobuch werkt wel redelijk vlot vind ik. Met de software van Hema/Crewe die je opsomt, heb ik geen ervaring. Je kan ook altijd zelf templates maken in Photoshop of Indesign.

 20. Dag Serge, leuk dat je reageert en ook nog heel snel. Ik wil hier niet in een welles nietus discussie belanden, iedereen heeft zijn eigen smaak en zijn eigen verdraagzaamheid tov de rariteiten van een specifiek software pakket. En ook gewenning en onbekendheid met andere pakketten speelt een rol. Maar toch het volgende om een (1) aspect aan te geven dat mij helemaal gewonnen heeft voor de Crewe software. Kan je ook meteen zien of ik niets over het hoofd heb gezien.

  Binnen Blurp software moet je eerst templates (het frame waarin een foto moet verschijnen) aanmaken voor een bladzijde, deze templates kan je bewaren. De templates kunnen van vorm veranderd worden, maar ook de foto wordt dan aangepast, heel hinderlijk, je hebt daar geen controle over.
  Na het maken van de template moet je de foto’s erin slepen. Als je een foto wil croppen moet dat buiten de blurp software gebeuren.

  Dit zijn veel handelingen om een foto op de gewenste wijze op een blad te krijgen.

  Binnen Crewe software krijg je ook een leeg fotoalbumblad voor je, maar je kan zonder enige voorafgaande handelingen meteen de foto naar een bladzijde slepen en die ter plaatse zowel in vorm wijzigen als uitsnijden. Ook verplaatsen is meteen mogelijk zonder eerst terug te gaan naar een template. Zeer snel en heel intuitief en in een makkelijke handeling.
  Dit geld overigens voor de free mode, je kan ook vooraf gedefinieerde templates gebruiken als je dat zou willen.

  Dit feature maakt dat ik ondanks de wat mindere kwaliteit van de albums toch voor Crewe kies.

  Misschien dat als ik een boek met 1 foto per pagina maak of bereid ben de onvrijheid of het ongemak van templates te accepteren , ik eens andere software probeer zoals Blurp of Hema.
  Ik zou zeggen, laad de AH software eens en kijk (zet de free mode aan!) hoe het werkt. Ik ben dan zeer benieuwd naar je commentaar.

  Vriendelijke groeten, Paul

 21. Paul, bedankt voor je bijdrage, heel tof van je! Momenteel heb ik geen fotoboeken te maken en dat zal nog een tijdje zo blijven. Ik zal op dat moment eens kijken of de software van Crewe mij iets te bieden heeft. Ik geef wel de voorkeur aan kwaliteit (van print en kaft en dergelijke) boven gebruiksgemak van de software. Ik werk zelf veel met softwarepakketten en ben er meestal wel snel mee weg, ook als het niet zo gebruiksvriendelijke software blijkt te zijn.

Comments are closed.

error: