Kata 3N1-30 review

Review fototas Kata 3N1-30

posted in Fotomateriaal

Review fototas Kata 3N1-30

Voor persoonlijk werk en andere korte bezoeken ga ik graag licht en compact op stap. Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte fototas ontdekte ik de 3N1-reeks van Kata. Deze tassen doen niet enkel dienst als traditionele fotorugzak, je kan ze eveneens als slingshot gebruiken waarbij je de tas naar voren schuift zodat je makkelijk aan je materiaal kan zonder de tas op de grond te zetten.

In deze reeks heb je drie modellen: 3N1-10, 3N1-20, 3N1-30. Bij elk model kan je de tas als rugzak of als linkse/rechtse slingshot gebruiken. De draagriemen en heupsteunen kan je netjes wegbergen.

Kata 3N1-30 review

Welk fotomateriaal kan je in deze Kata 3N1-30 opbergen?

– Nikon camera (D3 of D300/700 met batterypack) met 24-70mm f/2.8 en zonnekap gemonteerd, direct gebruiksklaar. Een 70-200mm f/2.8 met omgekeerde zonnekap zou blijkbaar ook passen.
– Een aantal van mijn prime lenzen kunnen rechtop staan, bijvoorbeeld een 50mm of 85mm, beiden met zonnekap gemonteerd.
– Flitsers moet je plat neerleggen; je kan er twee op elkaar stapelen.
– In de zijdelingse opbergvakken met ritssluiting plaats ik extra batterijen en compact flash kaarthouders.
– Er is nog een compartiment bovenaan waar je nog enkele spullen in kwijt kunt zoals notaboekje, paperassen, reisgids, boek, mp3-speler, zonnebril, zonnecrème, enz. of zelfs een tweede camerabody in het geval je onderaan geen plaats meer zou hebben.

Kata 3N1-30 review binnenaanzicht

Indeling Kata 3N1-30

Je kan de indeling binnenin zo configureren dat je bij het gebruik als slingshot enkel je camerabody te zien krijgt (zie foto 4). Wens je tijdens het fotograferen toch een snelle lenswissel uit te voeren of een flitser te monteren, kan je de indeling zodanig aanpassen waarbij compartimenten aan de zijkant ook toegankelijk zijn (zie foto 5).

Kata 3N1-30 review zijaanzicht

Kata 3N1-30 review

Pro

– Compact formaat.
– De tas valt niet op als zijnde een fototas.
– De gebruikte materialen zijn van prima kwaliteit.
– Handig draagsysteem waarbij je de fototas als rugzak of als slingshot kunt gebruiken.
– Het draagcomfort bij gebruik als slingshot is goed, aangenaam en evenwichtig.
– Je kan een camera met objectief én zonnekap gemonteerd makkelijk opbergen.
– Een aantal prime lenzen kan je rechtop zetten.
– Ondanks het feit dat de ritssluiting aan de buitenkant zit, en bijgevolg het materiaal makkelijk bereikbaar is voor zakkenrollers, kan je het compartiment met twee veiligheidsclips extra beveiligen.

Contra

– Bij een gebruik als rugzak zou iets meer steun op de heupen welkom zijn geweest.
– De twee opbergvakken bovenaan zijn redelijk klein en bijgevolg kan je er enkel batterijen en kaartjes in kwijt, alhoewel dat waarschijnlijk ook het enige doel van deze opbergvakken is en dan kan je het niet echt als een nadeel beschouwen.
– De flap van het onderste compartiment kan niet volledig worden geopend waardoor een deel van het materiaal van bovenaf net iets moeilijker bereikbaar is (zie derde foto).

Waar te koop

De Belgische invoerder van Kata is Hotz in Aartselaar. De Kata 3N1-30 kan je rechtstreeks bij hen kopen of bij andere fotowinkels zoals onder meer Art en Craft.

Alternatieven

Binnen deze 3N1-reeks zit zoals reeds gezegd ook nog een 3N1-20 en 3N1-10. Deze laatste is de kleinste tas in deze reeks en biedt plaats aan een mid-sized DSLR (en enkele lenzen) zoals een D300/D700/5DMarkII (of kleiner) zonder batterypack gemonteerd.

Conclusie

Heb je geen zin om al je materiaal mee te zeulen én je wilt een fototas die makkelijk toegankelijk is? Dan is een slingshot een interessante investering. Als echte slingshot is de 3N1-30 voor mijn lichaamsbouw misschien net iets te groot, als rugzak daarentegen is de grootte perfect. De kleinere 3N1-20 (die eveneens plaats biedt aan een D3 of D300/700 met batterypack, 24-70mm f/2.8 en zonnekap) komt bij een gebruik als slingshot voor mij meer in aanmerking.

error: