ricoh 35 efs

Ricoh 35 EFS: mijn eerste fototoestel

posted in Fotomateriaal

Ricoh 35 EFS: mijn eerste fototoestel

Zoals de titel al doet vermoeden, was de Ricoh 35 EFS mijn eerste fototoestel, een cadeau voor mijn plechtige communie. Ik had voordien wel al foto’s gemaakt met wegwerpcameraatjes en een oud toestel met zo’n uitklapbare balg dat mijn grootvader nog gebruikt heeft, maar de Ricoh was mijn eerste eigen kleinbeeldcamera. Ik kan me eerlijk gezegd niet direct meer herinneren wat ik ermee gefotografeerd heb, maar ik vermoed enkele familievakanties en snapshots.

Later kwamen de Minolta Dynax 3000i en Nikon F80. Nadien kocht ik op de tweedehands markt verschillende analoge camera’s zoals de Nikon F5, een Hasselblad 500 en een Nikon F3T. Vanaf 2003 fotografeer ik digitaal. Eerst met Nikon om dan vanaf 2012 volledig over te stappen op Fuji.

Ik ben wel eens benieuwd welk jullie eerste toestel was? Heb je ook een link naar een foto van het toestel mag je dat zeker vermelden in de commentaren.

23 comments

 1. Een Olympus AZ200 superzoom compactje! Daarna, in deze volgorde: een Nikon F80, een Bronica S2, Nikon D70, een hele resem gaatjescamera’s, en dan nog een Holga en een Nikon D700. Ik heb ook nog wel enkele camera’s die ik zelden of nooit echt gebruikt heb, maar deze hebben wel allemaal dienst gedaan (of doen dat nog steeds).

 2. Begonnen met een Rolleiflex SL35, tot die na een tripje aan zee zijn sluiter nog maar voor de helft wou opendoen (zand). Uit elkaar gevezen en nooit terug in elkaar gekregen. πŸ™‚ Daarna een EOS 1000Fn, EOS 500, en een EOS 300. Deze drie gaven me nooit echt de vrijheid die ik zocht, die vond ik wel bij de Canon AE-1 Program (back to the future!). Veel plezier mee gehad tot ik centjes nodig had voor nen digitale. Dat werd de EOS 20D en die is nu recent aan de kant geschoven voor een 5D. Wat ben ik blij dat ik dat ooit allemaal heb bijgehouden in een logboekje. πŸ™‚

  Die Rollei, ja daar komt eens een foto van online. Nog altijd een mooie camera en de charmantste analoge die ik in mijn bezit heb gehad. Merci Pap!

 3. nu ik er over na denk heb ik toch een hoop zooi gehad…

  – Voigtlander Vitoret
  – Pentax ME Super
  – Canon Powershot A60
  – Canon EOS 300D
  – Canon G2 (IR-conversie)
  – Canon EOS 40D
  – Canon EOS 5D Mark II πŸ˜‰

  echt een mannentopic om over hun hardware te praten πŸ™‚

 4. Ruud, ik hoop dat vrouwen ook reageren op dit topic! Bij deze, dames, feel free to add a comment πŸ™‚

 5. Sorry, geen vrouw hier πŸ™‚
  Ah, de nostalgie van die oude camera’s… Mijn eerste analoge camera was een Nikon F80, gekocht tijdens mijn eerste academie-jaar. Ik herinner me nog dat ik de handleiding aan het lezen was op het vliegtuig naar Cuba.
  Mijn eerste digitale camera was de 2 megapixel Nikon Coolpix 950. Hij had een origineel design waarbij je de lcd kon roteren los van de lens, wat speciale cadrages toeliet. Hij kostte toen omgerekend de prijs van een D300 nu. Een geheugenkaartje van 64 MB kostte toen 2 keer zoveel als wat je nu voor 8 GIGA betaalt.
  Mijn mooiste camera is evenwel de Nikon FM 3-a. Een retro design met manual focus en automatische lichtmeting.

 6. De eerste was een Olympus Trip MD, gekregen voor mijn plechtige communie (heb hem niet meer in mijn bezit).
  Vervolgens:
  > Nikon FM met motordrive (was van m’n vader, véél gebruikt tot een onfortuinlijke val het spiegelmechanisme heeft doen sneuvelen en de bajonetvatting doen scheuren. Hij staat op de kast, misschien laat ik ‘m ooit nog wel eens restaureren)
  > Nikon F65 (overgangsmodel, digitale toestellen waren te duur en het budget was te beperkt. Staat op de kast.)
  > Canon Powershot G3 (eerste ervaring met digitaal, doorverkocht aan een vriend)
  > Nikon D70 (doet nog steeds dienst als tweede toestel)
  > Nikon D300
  Verder heb ik hier ook een Kodak Duaflex II voor TTV-foto’s en een mij onbekende box-camera met balg. Nieuw aan de collectie toegevoegd zijn de Holga 120 SF (eerste rolletje zit erop) en een Zeiss Ikon Contessa L.

 7. Mijn eerste was een geleende van m’n vader: inderdaad, zo’n balgding met een pieterig zoekertje bovenop die totaal andere proporties liet zien dan de werkelijkheid.
  Daarna een Rolleicord (de Flex was een beetje te kostbaar….) die nog trots in m’n vitrine staat.
  Toen kwam er een Minolta, prima camera en waar die gebleven is weet ik niet. Toen kwam er een Asahi Pentax en die is gejat in Houston terwijl ik blijkbaar meer aandacht had voor mijn McDonald hamburgertje dan voor mijn camara….Zelfs een Polaroid zit in m’n verzameling. Niet te geloven, wat je in een paar πŸ˜‰ jaar kunt verslijten. Nu ben ik al jaren trouw aan Canon met een G6 en een 5D. Even pas op de plaats dus….

 8. Bedankt voor de uitgebreide reacties tot dusver! Heel leuk om te lezen!

  Ik ben zelf twee camera’s vergeten toe te voegen aan mijn lijstje πŸ™
  – Holga 120 (slechts tweemaal gebruikt)
  – Polaroid Spirit 600 CL (gratis gekregen maar nooit gebruikt)

 9. Ben pas enkele jaren geleden beginnen fotograferen. Vroeger nooit een camera gehad.
  Mijn dochters van 6 en 4 hebben nu zelfs al een camera: een Vtech Digizoom, die mag zelfs van de trap vallen.

 10. Koen, ik was ook wel best tevreden van mijn Minolta Dynax 3000i, ik heb er mooie plaatjes mee geschoten.

 11. Yashica FX 3 met 28-80 mm en flitske in superaanbieding bij de Macro!
  Een drietal jaren met dit eenvoudig manueel toestel gefotografeerd en een hele reeks lenzen aangeschaft. Ook tweedehands Contax en zeisslenzen die compatibel waren met Yashica.
  Dan kwam Minolta met de camera van het jaar, de Dynax 7000i en ben ik overgeschakeld (iemand geinteresseerd in Yashica/contaxobjectieven?) Al gauw een tweede body gekocht en jarenlang genoten van voortreffelijk Minoltaglas.
  En toen…ja, het gekende verhaal. Minolta heeft de digitale reflextrein compleet gemist en ik ben dus overgeschakeld naar Nikon (iemand geinteresseerd in Minoltaobjectieven?)
  Intussen gewerkt met D 70, D 50, D 80, D 300, D 700, …how Koen, niet vooruit lopen!’ Inderdaad lange tijd met (prima!)amateurbody’s gefotografeerd wegens de te snel evoluerende markt en de grotere interesse in objectieven.
  Minolta, als ik er terug aan denk… hoe is het mogelijk!

 12. Begonnen met fotografie toen ik een jaar of 15 was, met een minolta compactje. Daarna de minolta x300s, m’n eerste spiegelreflex, analoog toen nog natuurlijk. Toen kwam de nikon F65, en even later de Canon Powershot A50, m’n eerste digitale toestel.
  Daarna de Nikon D70 gekocht (en de F65 verkocht), en zopas de Nikon D300. De D70 is ondertussen ook verkocht en als tweede body heb ik nu een fuji s5 pro.

  Nicky

 13. Mijn eerste toestel was (op 15 jarige leeftijd) een Minolta spiegelreflex, gestolen op de trein in Polen, gevolgd door een Pentax.

  Op mijn 25ste is de kriebel terug begonnen met een anologe Canon Spiegelreflex (welke weet ik echt niet meer. De dag van de allereerste echo van Aenea in mijn buik hebben Dimi en ik (helemaal in de wolken) de impulsaankoop van de eerste digitale Nikon D70 gedaan. Gevolgd door een Nikon D200 en nu een Canon 5D.

  Volgend jaar hoop ik de Canon 5D mark II te kunnen kopen.

  Ook nog een hele fijne Hasselblad (500C als ik me niet vergist) met 3 lenzen in mijn bezit. ‘t Kriebelt wel om daar nog eens mee te werken…

 14. Leuk om dit allemaal te lezen.
  Ik ben begonnen met een Kodak Brownie, gekregen van Oma, op voorwaarde dat ik de eerste foto van haar zou maken. Die foto heb ik nog wel ergens.

  Daarna kwam een Yascica half kleinbeeld, een Mamyia spiegelreflex, een Olympus OM1 en OM 10.
  Toen overgaan op digitaal met een Fuji (2,1 MP), een Pentax Optio(3 MP), toen een Canon Powershot S50, een Canon Powershot G6 en toen via de Canon 350, de Canon 40D.
  Dus voorlopig wel even genoeg. Het zijn moeilijke tijden voor mensen zoals ik, die snel nieuwigheidjes willen hebben. Gelukkig kan ik weerstand bieden. Anders kun je elk jaar wel iets nieuws aanschaffen.

 15. Begonnen met een Praktica ) – geweldig manueel toestel πŸ˜‰ Daarna jaren niet meer gefotografeerd, twee jaar geleden de smaak terug te pakken gekregen en een Nikon D70 aangeschaft. Ondertussen heeft die plaats gemaakt voor een Fuji S3, en ik hoop op niet al te lange termijn (de onderhandelingen met het vrouwke zijn aan de gang) over te stappen naar een D700 of D3…

 16. Mijn aaaaaalllller eerste camera was een Fisherprice camera πŸ™‚

  Daarna was het een oude minolta.

 17. De enige camera die ik uit mijn beginperiode nog heb is deze
  Hier heb ik heel veel mee gefotografeerd in mijn studentenperiode.

 18. Oeps te snel om submit gedrukt, deze camera heb ik in de jaren 70 gekocht, nadien ben ik overgeschakeld naar Nikon reflexen en daar fotografeer ik nog steeds mee al was mijn eerste digitale camera in 2002 een canonneke πŸ˜‰ om dat digitaal gedoe eens te proberen, maar ben nadien weer overgestapt naar Nikon, met alle tevredenheid!

 19. goh…effe nadenken, he…
  mijn allereerste camera was een olympus af-1, gekregen voor mijn plechtige communie (zoals blijkbaar veel mensen hier).
  nadien ben ik overgestapt op een ander olympus-toestel waarmee je kon zoomen e.d., maar vraag me niet meer welk model dat was.
  de volgende was een canon ixus (niet-digitaal).
  de eerste digitale was een kodak dx4530.
  die werd voriga jaar opgevold door een canon 400d en onlangs (deze zomer) nog een canon ixus 75.

 20. Toen ik 17 was kocht ik van mijn eerste centen verdiend door vakantiegeld een olympus om 707. Deze heb ik nog steeds maar is versleten. Een tiental jaren later kocht ik een Canon eos 500. Hiermee fotografeer ik nog steeds, hoewel ik moet toegeven dat ook hij …”op z’n tandvlees zit” …
  Bij de geboorte van mijn zoontje kocht ik een tweedehands Hasselblad 503CX. Ook hiermee werk ik nog regelmatig. (Back to basics)
  Zo’n twee jaar geleden stapte ik in het digitale tijdperk door de aanschaf van de eos 30D.

 21. Mijn eerste was een beirette, daarna practica nova, was rommel. Toen ricoh singlex, sterke camera. Weer later fuji 801. En tenslotte pentax mx en me super. En nikon f3″ heb ook zelf veel afgedrukt, meestal zwart wit maar ook wel kleur, ook van dia’s. Daarna kwam digitaal. Denk erover om ook weer wat analoog te gaan doen want heb intussen een verzameling van allerlei merken oa. Olympus, canon, nikon, contax, miranda, minolta, topcon, voigtlander, konica, cosina, ricoh en ook meerdere objectieven. Leica ontrbreekt komt misschien nog!!

Comments are closed.

error: