roadtrip voor dummies

Roadtrip voor dummies: persoonlijke tips

posted in Reizen

Roadtrip voor dummies: persoonlijke tips

Het romantische beeld van de onbestemde roadtrip met uw wat wazige blik op de horizon gericht. Voet op het gaspedaal, just the open road in front of you. Je droomt uiteraard van dit soort roadtrip. Toegegeven, er zijn menig iconische reisverhalen op dit stramien geschreven, maar de realiteit is vaak heel wat minder boeiend. De kans is zelfs zeer groot dat je de meest frustrerende reis uit van je leven maakt. Urenlang verloren rijden op wegen waar niks te beleven valt, kostbare tijd verliezen met het zoeken naar een geschikte kampplaats of motel en achteraf heb je vooral het gevoel dat je heel veel kilometers hebt gereden en veel hebt gemist. Dus, het klinkt misschien wat teleurstellend, maar de meest fantastische roadtrips hebben een minimum aan voorbereiding nodig. Want laat ons eerlijk zijn: je hebt niet de onbeperkte tijd of budget om door een continent te gaan zwerven.

Daarom dus mijn zeer subjectieve – want volledig uit harde ervaring opgetrokken – tips waar je zelf mee onderweg kan.

1. Zoek een route met een betekenis of concept

Wat is het idee achter jouw roadtrip? Een wijntrip door de Bourgogne? Bedevaart naar Santiagio De Compostella? De Route 66 volgen van Chicago naar Los Angeles? De Duvelroute langs de twaalf beste café’s die Duvel schenken? Een alternatieve weg naar Zuid-Frankrijk vinden? Met de fiets over de Alpen trekken? Een echte roadtrip heeft een plan. Een thema of een mythisch doel hoeven zelfs niet, het kan ook een heel pragmatisch doel zijn. In Washington DC kwam ik een dochter en haar moeder tegen die naar eigen zeggen een 5000 US$ shopping trip langs the Great American Malls of the East aan het volgen waren.

Zelfs in de grote reisliteratuur gaan roadtrips die ogenschijnlijk nergens heen gaan toch over een bepaald idee. In Blue Highways gaat William Least Heat-Moon consequent op zoek naar de zogenaamde blauwe wegen op de Amerikaanse wegenkaarten (de oude, vergeten wegen zoals die aangeduid werden op de wegenkaarten). In The Lost Continent van Bill Bryson gaat de auteur op zoek naar de perfecte small town in de Verenigde Staten. In De Oude Patagonië Express wil Paul Theroux met de trein van zijn woonplaats in het Oosten van de VS helemaal naar Patagonië in Zuid-Amerika rijden.

2. Plan de route op voorhand

Belangrijkste reden: je wil achteraf niet horen dat je op twee kilometer van een waanzinnig wereldwonder bent gepasseerd zonder het te weten. Het probleem met roadtrips is dat ze de neiging hebben zich aan een bepaalde fysieke weg te hechten. Niet alles wordt naast de weg gebouwd. Vaak zijn de omwegen het zout en peper op uw roadtrip. Voor het Arches National Park moest ik Highway 50 verlaten en meer dan 30 mijl omrijden. Het was één van de mooiste nationale parken die ik ooit zag. Een tweede belangrijke reden is de voorpret. Een roadtrip op voorhand plannen is leuk en spannend. Je volgt met de vinger op de kaart en probeert via reserach te weten te komen wat te zien en mee te maken. De realiteit gaat de werkelijkheid altijd overtreffen, dus maak je geen zorgen om spoilers.

3. Leg een minimum aan accommodatie vast

Met geweldige hedendaagse online apps als booking.com, Expedia, enz. kan je snel en efficiënt tot enkele uren vooraf accommodatie op uw bestemming van die dag boeken, vaak aan zeer goede rates. Je vermijdt er urenlang rondrijden mee langs volgeboekte of te dure hotels. Ga met je tijd mee. In veel motels kan je doorgaans gratis de auto parkeren. Let op voor hotels in steden die enkel valet-parking service bieden. Vaak kost de overnachting van de auto bijna evenveel dan een kamer. Last minute boekingen kunnen soms interessante tarieven opleveren. Op de boekingssites kan je ook zien wat inbegrepen is in de prijs. Sommige hotels laten je bijbetalen voor wifi, andere bieden gratis onbijt aan. Jij bepaalt natuurlijk zelf hoeveel comfort je wilt, maar ik ging zelfs in de meest sleazy motels voor niets minder dan airco, gratis wifi en een aparte badkamer.

4. Gebruik wegenkaarten, naast een eventuele gps

GPS-systemen hebben geen ziel. Ze zullen jou de snelste, kortste en eventueel goedkoopste route aanbieden, maar hebben geen idee van welke de mooiste of de voor jou meest betekenisvolle route is. Daarvoor moet je wegenkaarten gebruiken. Je weet wel, dat artefact uit de jaren negentig die uw moeder probeerde te volgen terwijl uw vader verkeerd reed en moeder daarvoor vloekend de schuld gaf. Wegenkaarten laten zich uitvouwen en inkleuren met een roze markeerstift. Duidt de route aan die je wilt gaan volgen en negeer uw gps die de hele tijd “keer om!” aan het roepen is. De gps in mijn huurauto heeft tijdens deze trip zelfs veel afgestaan.

5. Gebruik het juiste vervoermiddel

Veel mensen vroegen of ik Highway 50 niet met een Harley of een Mustang ging doen. Ziet er geweldig uit natuurlijk, maar wees realistisch over het vervoermiddel. Meer dan 5.000 km op een Harley afleggen is zelfs voor ervaren motorrijders niet evident. In de eerste plaats omdat Harley’s niet de meest comfortabele motoren zijn voor lange ritten, maar het vergt ook een zeer andere concentratie onderweg. Het weer kan een serieuze spelbreker zijn én je bent zeer beperkt in uw bagagemogelijkheden, tenzij je het niet erg vindt om elke drie dagen enkele uren in een wasserij door te brengen of zo erg te stinken dat je het lokale vliegenbestand voortdurend achter je aan hebt. De ideale wagen voor een roadtrip is comfortabel en heeft zeker voor de trip nog een check of onderhoud gehad. Als je tijdens jouw trip ook offroad gaat, is een 4WD natuurlijk essentieel.

6. Wees realistisch

Plan geen ritten van meer dan 650 km per dag. Dat is het absolute maximum. Je wilt nog iets zien en beleven onderweg en na drie dagen wil je ook niet met een compleet geblokkeerde rug uit de auto kruipen. Vermijd grote steden tijdens het spitsuur of rij tegen het spitsuur in of uit de stad. Als je lange roadtrips wilt doen, bouw dan rustdagen in jouw planning in: dagen dat je alles doet behalve rijden.

7. Meenemen: de basics

Wat niet mag ontbreken op elke roadtrip:
– De juiste wegenkaarten, eventueel in combinatie met gps
– Gsm met aangepast internationaal abonnement en opgeslagen lokaal noodnummer en pechverhelpingsnummer. Vergeet uw autolader niet.
– Internationaal rijbewijs. Ergens op het platteland in Indiana heeft de lokale politie geen boodschap aan dat vreemde roze Belgische rijbewijs
– Water, minstens 3 liter
– Mondvoorraad: ik zorgde altijd voor noten, gedroogd fruit en enkele energierepen.
– Zaklamp: handig als je ‘s avonds ergens een stop moet maken
– Papieren zakdoekjes en toiletpapier. Juist… je wilt het niet meemaken.
– Plastic zak om al je rommel in te gooien. Roadtrips genereren heel veel rommel.
– Zonnebril, zonnemelk, muggenmelk, medicijnen, basis EHBO kit
– Regenjas en warme trui op de achterbank. Zelfs in bloedhete woestijnen kan het regenen en wordt het ‘s nachts erg koud.
– Muziek: de meeste radio’s verliezen de goede FM stations als je ver van de bewoonde wereld rijdt. In veel huurauto’s kan je de iPod gebruiken. In de VS bieden de meeste huurbedrijven sattelietradio aan zoals Sirius XM.
– Bagage en eventueele kampeerspullen.
– Foto- en filmapparatuur. Met een iPhone kom je al ver, maar een goede spiegelreflex- of syteemcamera en uiteraard een GoPro kunnen jouw trip nog straffer maken op uw Facebookpagina en Instagram.

8. Geniet

De laatste, maar niet onbelangrijke regel. Geniet ten volle van jouw trip. Rijden op een roadtrip is een heel andere beleving dan de dagelijkse file op de E19. Wijk zeker af en toe van je route af, daar vind je de grootste verrassingen. En vooral: laat de anderen meegenieten. Begin een blog of post jouw belevingen en foto’s op Facebook, Instagram, enz.

Tot hier mijn persoonlijke tips om een roadtrip voor dummies tot een goed einde te brengen. Wat zijn jullie ervaringen met roadtrips? Welke zijn jouw tips? Laat het weten via deze blog. Hit the road Jack!

1 comment

  1. Ik ben zelf nog nooit op roadtrip geweest, ik ben een backpacker en ga altijd te voet. Ook het idee dat ik dingen moet uitplannen is moeilijk overheen te komen hehe. Maar je komt natuurlijk wel op plekken waar je anders noooit zou komen. Misschien moet ik maar een rijbewijs gaan halen! Bedankt voor de inspiratie!

    Jake

Comments are closed.

error: