X-Rite ColorMunki Photo calibrator op Eizo monitor

Monitorprofilering met ColorMunki Photo

posted in Fotomateriaal

Monitorprofilering met ColorMunki Photo

Monitorcalibratie, of beter gezegd, monitorprofilering. Het is niet de eerste keer dat ik over dit onderwerp iets op mijn blog publiceer. Ik ben in het verleden redelijk wat bezig geweest met informatie op te zoeken rond monitoren, calibratie/profilering en kleurprofielen. Een materie die niet altijd even duidelijk is of makkelijk om te begrijpen. Om die reden heb ik dan ook dikwijls contact gehad met vakmensen die in een drukkerij werken, of workshops geven rond kleurprofielen en calibratie, tot de technische dienst van Eizo.

Na de aankoop van een Eizo begin 2008 is mijn (te fanatieke) zoektocht grotendeels uitgedoofd. Een monitorprofiel aanmaken doe ik sindsdien met een GretagMacbeth i1Pro spectrophotometer en ColorNavigator, de software die Eizo zelf ter beschikking stelt.

ColorMunki Photo

Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om een ColorMunki Photo te testen, een toestel van fabrikant X-Rite, een firma die enkele jaren geleden hun concurrent GretagMacbeth heeft overgenomen. Alle soft- en hardware van zowel GretagMacbeth als X-Rite zitten nu onder eenzelfde dak. De ColorMunki Photo is eveneens een spectrophotometer en je kan er naast de profilering van je monitor en projector ook printprofielen mee aanmaken, een zeer interessante optie voor diegenen die thuis printen. Zelf foto’s printen of projecteren doe ik niet, bijgevolg zal ik mijn bevindingen enkel tot de monitorprofilering beperken.

“Designed specifically for wedding, portrait and event photographers” staat er op de website van X-Rite te lezen. Een slogan die ik eerlijk gezegd niet goed begrijp want mijn insziens heeft elke fotograaf baat bij een correct monitorprofiel.

De verpakking bevat (vanzelfsprekend) een ColorMunki meetapparaat, de profileringsoftware (voor Mac en Windows), ColorPicker en DigitalPouch hulpprogramma’s, een instructiedvd, een beschermhoesje met tegengewicht (zie foto hierboven), een snelstartgids en een USB-kabel.

De Colormunki Photo heeft een aantal standen voor de verschillende types van profilering: monitor, print en projector. Daarnaast kan je nog het omgevingslicht meten en de ingebouwde testcalibratie met wit-referentie inschakelen. Al naargelang het type profilering draai je de schijf op het toestel in de gewenste stand. De software geeft bovendien aan wanneer je die stand best wijzigt.

Vooraleer je de meting uitvoert, stel je via “File – Preferences” de correcte gammawaarde in. Dit gebeurt in het onderstaande scherm.

X-Rite ColorMunki Preferences

De procedure is erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Je hoeft enkel een aantal opties aan te vinken zoals type scherm, witpunt en luminantieniveau. Je kan ook aangeven dat je het luminantieniveau wil laten bepalen aan de hand van de sterkte van je omgevingslicht. Kies je deze optie, dan zal de ColorMunki een meting van het omgevingslicht uitvoeren. Ik kies steeds voor een witpunt van 5000K en een luminantieniveau van 120 cd/m². Vervolgens calibreert de Colormunki Photo zichzelf aan de hand van de ingebouwde testcalibratie en nadien kan de meting beginnen. Op het einde van deze procedure bewaart de software het nieuwe monitorprofiel automatisch op de juiste locatie. De meeste van deze programma’s werken doorgaans op een gelijkaardige manier.

Xrite ColorMunki Startup Screen

Xrite ColorMunki Selecting Display

Accuraat monitorprofiel

Omdat ik meer vertrouwd ben met Eizo’s ColorNavigator heb ik de ColorMunki ook eens via deze software een monitorprofiel laten aanmaken. Het voordeel aan deze software is de uitgebreide validatie waarvan je naderhand een gedetailleerde tabel met resultaten kan opvragen. Deze tabel bevat een resultaat per kleur die in deze bijkomende validatie is geverifieerd. Dit resultaat geeft het verschil aan tussen de echte kleurwaarde (volgens de gestandaardiseerde Delta-E metingen) en de manier waarop de monitor deze kleur weergeeft. Dit getal bevindt zich best tussen 0 en 4. Hoe dichter de waarde zich bij nul bevindt, hoe kleiner de correctie. In theorie is het verschil bij een waarde van 0,5 of 1 of zelfs 3 niet met het blote oog zichtbaar. Tijdens deze validatie kan je volgen in welke mate een kleur dient te worden gecorrigeerd. De onderstaande afbeelding toont hiervan een voorbeeld. Hoe dichter de rode lijnen tegen de zwarte aanleunen, hoe kleiner de correctie.

Bij een vergelijkende test tussen de ColorMunki en mijn eigen i1Pro merk ik nauwelijks verschil in waardes terwijl een nieuwe i1Pro wel meer dan het dubbele kost. Het grootste verschil tussen beide apparaten zit hem in het feit dat een i1Pro elke 10nm een meting uitvoert en de ColorMunki elke 20nm, aldus de technische dienst van X-Rite. De i1Pro is in theorie accurater, maar zoals gezegd zijn dergelijke verschillen, althans voor mij, niet met het blote oog zichtbaar.

Eizo Colornavigator Validating Profile

Prijskaartje

De prijs van de ColorMunki Photo schommelt tussen de 350 en 400 euro, afhankelijk van de winkel of online shop. Voor die prijs krijg je gelukkig een erg volledig pakket waarmee je niet enkel monitor of projector kan profileren, maar eveneens printprofielen kan aanmaken. De meting voor het monitorprofiel is zeer goed, rekening houdend met de validatieresultaten die we via Eizo’s ColorNavigator bekomen. Een goedkoper alternatief is de X-Rite i1Display2 (dit is een colorimeter, geen spectrophotometer) waarmee je enkel een monitorprofiel kunt aanmaken.

Meer gedetailleerde informatie over de soft- en hardwareproducten van X-Rite vind je op de website www.xritephoto.com. Wat zeker de moeite waard is om te ontdekken, zijn de gratis online webinars waar ze hun producten demonstreren.

3 comments

  1. Zeer interessant Artikel Serge. Moet dringend ook eens een calibratie tool aanschaffen.

    F.

Comments are closed.

error: