Selecties maken in Lightroom of Photoshop

Selecties maken in Lightroom of Photoshop?

posted in Opleiding

Selecties maken in Lightroom of Photoshop?

Naar aanleiding van mijn artikel Mask It Like A Pro: Complete Guide to Layer Masking in Photoshop stelde Marc me onlangs de vraag of ik Photoshop boven Lightroom verkies om selecties te maken. Hij is goed vertrouwd met de logica van Lightroom, maar heeft meer moeite om zijn draai te vinden binnen Photoshop vermits beide programma’s een compleet verschillende gebruikersinterface hanteren. In een aantal situaties, waarbij hij een bepaald resultaat voor ogen heeft, botst hij op de beperkingen van Lightroom.

Selecties maken in Lightroom of Photoshop?

De vraag van Marc deed me onmiddellijk terugdenken aan een artikel uit 2008: Selecties maken met Adjustment Brush in Lightroom. In die periode had Adobe net een optie toegevoegd waarmee je lokale selecties kon maken. Ik was er destijds niet echt wild van vermits het een erg intensief proces bleek te zijn. Mijn computer kwam regelmatig in ademnood waardoor Lightroom steeds vertraagde en zelfs blokkeerde. Van vlot werken was op die momenten geen sprake. Voor kleine selecties – bijvoorbeeld op de ogen, de mond of een gradient in de lucht – werkte deze functie wel vlot en snel. Voor het zwaardere werk bleef ik nog steeds beroep doen op Photoshop.

Lightroom werkt vanaf de eerste versie met een centrale database waarin ook de historiek van alle selecties en andere bewerkingen wordt weggeschreven. Deze structuur zorgt ervoor dat Lightroom serieus kan vertragen. De afgelopen jaren is de software danig geoptimaliseerd en verbeterd waardoor ook de Adjustment Brush aangenamer in gebruik is geworden. Dit neemt niet weg dat de database nog steeds het centrale vertrekpunt blijft. Photoshop bewaart de bewerkingen (en de laagmaskers) per bestand en niet in een centrale database wat maakt dat de software zelf niet vertraagt.

Lightroom is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd naar een totaalpakket dat elke stap van een standaard workflow dekt. Tegenwoordig zijn er fotografen die alle bewerkingen gewoon binnen Lightroom uitvoeren en slechts sporadisch de hulp van Photoshop inroepen. Computers zijn krachtiger dan enkele jaren geleden waardoor werken met Lightroom een pak vlotter verloopt. Dat speelt allicht ook een rol. Mijn huidige computer is heel wat krachtiger dan in 2008 en toch loopt Lightroom af en toe nog steeds tegen de limiet aan. De foto uit bovenstaande screenshot bevat een aantal ruwere selecties. Wanneer je de Adjustment Brush oproept en wijzigingen aanbrengt, scheelt het niet veel of Lightroom dreigt vast te lopen. De database optimaliseren brengt geen soelaas.

De videocursus Mask It Like A Pro leert je hoe je in Adobe Photoshop op een efficiënte manier eenvoudige en complexe selecties maakt om die vervolgens via lagen en laagmaskers verder te bewerken. De nadruk in deze opleiding ligt op accurate selecties maken en welke verschillende selectietechnieken je daarbij kunt hanteren.

Het hangt er een beetje vanaf welk soort foto’s je wilt bewerken. Aan snapshots van familiebijeenkomsten of verjaardagsfeestjes ga je niet dezelfde eisen stellen als aan foto’s die je voor een tentoonstelling of een publicatie in een fotoboek voorbereidt. Voor de eerstgenoemde toepassing voldoet Lightroom ruimschoots. Heb je nood aan complexe, accurate en veelvuldige selecties geniet Photoshop nog steeds mijn voorkeur.

Graag hoor ik van mijn bezoekers welke werkwijze jullie hanteren en waarom. Alvast bedankt voor de feedback!

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de vraag van Marc ook aan Adobe Certified Expert en auteur Piet Van den Eynde voor te leggen. Als doorwinterde gebruiker van beide programma’s is hij de geschikte persoon om zijn ervaringen hierover te delen.

1 comment

  1. Volgens de geruchtenmolen verschijnt binnenkort Lightroom 6 waarin onder meer de performantie wordt verbeterd door gebruik te gaan maken van de grafische processor. Laat ons hopen dat deze aanpassingen er komen en dat ze een positieve invloed hebben op de soms stroeve werking van selecties zoals ik hierboven beschreven heb. Ik ben alvast erg benieuwd.

Comments are closed.

error: