Selecties maken met Adjustment Brush in Lightroom

Lightroom 2: adjustment brush mask

Een paar dagen geleden vroeg iemand me waarom ik een foto bewerkt had in Photoshop en niet in Lightroom. Eén van de belangrijkste redenen is het gemak waarmee je in Photoshop bewerkingen kunt uitvoeren. Je bent na al die jaren ook wel met het programma vertrouwd waardoor je niet zo gauw je workflow aanpast of verschuift naar een ander programma, althans ik toch niet.

Sinds de komst van Lightroom 2.0 Beta eerder dit jaar, was ik erg enthousiast over de localized corrections: “Enhance specific areas of an image for unsurpassed nondestructive flexibility and control reminiscent of the traditional darkroom dodge and burn experience.” Je kan er specifieke delen van je foto bijwerken wat betreft belichting, helderheid, contrast, saturatie, scherpte, enzovoorts. Ik heb deze nieuwe functie toen vluchtig getest en was er erg over te spreken. Vandaag heb ik in de definitieve versie van Lightroom deze functie op onderstaande foto aan een grondigere test onderworpen. Ik kan jullie nu al verklappen dat dit niet zonder slag of stoot is gebeurd, ik heb tijdens een nabewerking al zelden zo gesakkerd als vandaag.

Ik ga de werking niet in detail uitleggen. Handleidingen hebben per slot van rekening ook een bestaansreden. Wat ik wel ga doen, is mijn ervaringen delen over het maken van selecties via de Adjustment Brush.

De Adjustment Brush (sneltoets K) vind je terug rechtsbovenaan in de Develop-modus. Zoals jullie in onderstaande screenshot merken, kan je net zoals in Photoshop een masker tonen op dat deel van de foto dat je geselecteerd hebt. Dit doe je door op het controlepunt van die bewerking te klikken en vervolgens op de O-toets te drukken.

Tijdens het maken van de selectie heeft de processor enorm veel moeite om de selectie te verwerken wat resulteert in lange wachttijden en het ogenschijnlijk vastlopen van Lightroom. Mijn twee jaar ‘oude’ Intel Core 2 Duo (E6600 op 2,40 GHz 4 MB L2-cache) flirt constant met de grens van 100% processortijd. Wanneer ik een selectie beëindig en de penseel durf te verplaatsen naar een andere positie op het scherm, neemt Lightroom die beweging 9 keer op 10 mee op in mijn echte selectie wat resulteert in ongewenste penseelstrepen over het beeld die ik nadien via de Erase-brush of via de History moet weghalen. Erg vervelend.

Ik kom uiteindelijk tot de vaststelling dat je geen tientallen kleine penseelstreken mag uitvoeren want telkens heeft de processor al zijn capaciteit nodig om de selectie, hoe klein of hoe groot ze ook is, te verwerken. Je selecteert het deel dat je wilt bewerken best in één beweging. Even vlot en accuraat werken als in Photoshop is bijgevolg geen sinecure.

Wat me ook opvalt, is dat de historiek door al mijn selecties en bewerkingen met de Adjustment Brush behoorlijk groot is geworden waardoor het inladen van de foto langer duurt dan normaal én het exporteren naar een jpeg van 400 op 600 pixels telkens een bestand van enkele honderden kilobytes oplevert, ongeacht de sterkte van de compressie. Een zwaar geladen historiek beïnvloedt serieus de snelheid en speelt eveneens een rol in de uiteindelijke grootte van het geëxporteerde jpeg-bestand.

Conclusie: ik ben gewend om in Photoshop grotere en complexere selecties te maken door middel van korte en snelle penseelstreken zonder dat de processor in ademnood komt en bijgevolg is de Adjustment Brush bij dergelijke bewerkingen niets voor mij. Maak je slechts enkele kleine selecties – bijvoorbeeld op de ogen, de mond of zelfs een gradient in de lucht – werkt deze functie wel vlot en snel.

Hopelijk is deze uitleg duidelijk en ook nuttig? Hebben jullie gelijkaardige of eerder positievere ervaringen met de Adjustment Brush in Lightroom 2.0 hoor ik dat graag via de commentaren. Bedankt!

13 comments

 1. Thomas, dat van “stack with original” had ik ook al opgemerkt, ook vervelend want ik gebruik dat constant.

 2. Ik hoopte eigenlijk ook stilletjes dat de localized edits in Lightroom 2.0 iets makkelijker te gebruiken zouden zijn. Voorlopig ga ik ook voor zwaardere edits even tot in Photoshop. Als ik enkel de ogen wat moet optrekken of een klein stukje wil aanpassen in de foto, dan doe ik het wel in Lightroom.

  Wat me meer stoort is dat wanneer je binnen Lightroom 2.0 kiest om een bestand in Photoshop CS3 te editeren, het bestand na saven in Photoshop niet meer in Lightroom verschijnt en gestacked wordt met het originele RAW bestand. Blijkbaar een bug en in de Lightroom user to user forums staat ondertussen al een zeer lange thread hierover.

  In het kort: kleine edits in LR, grotere edits in Photoshop 😀

 3. Goed opgemerkt Ake 🙂

  Ik heb ondertussen de trialversie van 2.0 lopen, de overschakeling naar een licentie zal voor binnenkort zijn. Vastlopen doet het bij mij alvast niet.

 4. En zo krijgen we toch al een kleine preview te zien van je werk in De Haan 😉
  Wat ik me afvroeg, ga je de 2.0 beta versie inruilen voor de licentie? Ik hoor verschillende verhalen dat het ‘altijd’ vastloopt…

  Mooie uitleg trouwens, tijd om nog eens in mijn LIghtroom boeken te kruipen…

 5. Ik heb ook een trial versie draaien en die is tot nu toe ook nog nooit vast gelopen. Op mijn 3 jaar oude pentium 4 3.6 ghz iser tot nu toe af en toe wel vertraging maar voorlopig doet hij het goed.

  Maar ik vind lightroom 2 heel fijn. Gewoon al omdat ik nog nietzo’n photoshop guru ben. Maar wel heel goed met lightroom overweg kan

 6. Ake: ik heb ondertussen een student license van LR2 ontvangen en in de drie weken dat ik er nu mee werk is het nog niet vastgelopen. Wel zeer traag bij het maken van lokale edits en de bijhorende maskers, maar dat is alles.

 7. Ook hier hetzelfde verhaal: als je te lang ‘schildert’ aan een masker en je sleept je cursor naar een ander menu-item, riskeer je dat Lightroom denkt dat je nog steeds aan het schilderen bent… Met alle ongewenste gevolgen vandien…
  Ik gebruik de Localised Adjustments dan ook voor de quick & easy fixes: een beetje licht bijgeven links of rechts… van zodra het meer werk vereist, is het Photoshop-time! Als je daar werkt met adjustment layers werk je ook nog altijd non-destructief…
  Ik kan het adagium van Serge dus enkel bijtreden: kleine edits in LR, grote in PS.
  Ter verdediging van LR kan ik enkel aanvoeren dat het een nieuw gegeven is, en ik kan enkel vermoeden (en hopen) dat het verder ‘getweakt’ zal worden in volgende versies van LR: per slot van rekening zitten we nog maar aan de net uitgekomen versie LR 2.0… Photoshop is ook niet op één dag gebouwd 🙂
  Nog een ding dat ik trouwens mis in LR, is de mogelijkheid om een preset te ‘faden’: hoe dikwijls gebeurt het niet dat je een preset toepast, en het effect te sterk vindt. Het zou leuk zijn mocht je, net als in PS, het effect kunnen ‘faden’. Misschien iets voor LR 3.0 ?

 8. Van vastlopen heb ik tot nu toe geen enkele last gehad…
  Misschien omdat ik helemaal niet zo bedreven ben in CS2 mis ik veel dingen niet die jij wel ziet. Toch fijn dat je ons deelgenoot maakt want daar valt veel (en ook van de commentaren) van op te steken.

 9. Ik heb de 64-bit mode geselecteerd bij mijn MacPro en kan zeker niet klagen van de snelheid bij localized edits. Dat gaat heel vlot.

 10. Dieter, ik heb niet direct last van de traagheid bij weergeven, ordenen en scrollen. Misschien hangt de performantie ook af van de grootte van je catalogus? Bij mij is die niet zo gigantisch zwaar en bovendien opgedeeld in persoonlijk werk en werk voor klanten.

 11. ik heb nog steeds de vorige versie van LR.
  in het begin superenthusiast, maar de laatste maanden beu geworden.
  Gemakkelijk voor digitale bestanden uit mijn minisony te classeren en te taggen en “en groupe” wat blauwer te maken, maar dat beestje werd toch héél traag hoor. En als je dan met ingescande 6×7 wil werken dan kan je het zeker vergeten. Misschien met de evolutie naar digitaal middenformaat dat adobe hier meer aandacht zal schenken?
  ik blijf voorlopig bij photoshop om te bewerken.
  Kheb een 6700 duo met 6ram en zelfs daarmee valt de traagheid van LR me op – en dan spreek ik enkel over weergeven en ordenen en scrollen. Je kan het niet echt vergelijken maar ACDSEE lijkt me toch sneller.

 12. Pingback:Adobe Lightroom 2 Ontmaskerd - Fotografieblog

Comments are closed.

error: