Sony A850 full-frame DSLR met Carl Zeiss lens

Sony a850 full frame spiegelreflex eerste indrukken

posted in Fotomateriaal

Sony a850 full frame spiegelreflex eerste indrukken

Een tijdje geleden kreeg ik van het persbureau van Sony de vraag of ik interesse had om een Alpha 850 full frame spiegelreflex met een Carl Zeiss 24-70mm f/2.8 ZA objectief te testen. Een mooie kit die ik twee weken heb mogen gebruiken.

Ik ben nooit vertrouwd geweest met de toestellen en lenzen van Sony vermits ik grotendeels enkel de ontwikkelingen bij Canon en Nikon volg. Sony heeft geen verleden als camerabouwer al kwam daar de laatste jaren verandering in. Ondertussen hebben ze hun assortiment uitgebreid en bieden ze zowel volwaardige full frame spiegelreflexen (A900/A850) als betaalbare instapmodellen (A290/A390). Hun catalogus bevat bovendien enkele mooie lenzen, zowel kitlenzen als professionele f/1.4 en f/2.8.

Ik ben overwegend positief over de combinatie van dit toestel en de Carl Zeiss lens al heb ik wel enkele puntjes van kritiek.

Pluspunten

* Robuuste bouwkwaliteit van zowel body als lens. Carl Zeiss heeft op dat vlak een stevige reputatie opgebouwd en stelt ook hier niet teleur.
* Uitstekende beeldkwaliteit bij lagere ISO-waardes.
* Prachtige kleuren en contrast, alleszins in combinatie met de Carl Zeiss lens.
* Zeer hoge 24,6MP resolutie. Na een uitsnede of lenscorrectie kan je nog makkelijk 20MP overhouden.
* Ingebouwde “SteadyShot INSIDE” zorgt voor stabilisatie bij alle gemonteerde lenzen alhoewel de winst volgens mij eerder 1,5 à 2 stops bedraagt en zeker geen 2,5 à 4 stops zoals Sony beweert.
* Duidelijke menustructuur en geen overdaad aan knopjes op de body.
* Dual card slot biedt plaats aan één Compact Flash en één Memory Stick kaartje.
* Accurate autofocus.
* Heldere en grote zoeker.

Minpunten

* Redelijk wat ruis vanaf iso 400/800. De Sony A850 presteert hier minder goed dan zijn rechtstreekse concurrenten Nikon D700 en Canon 5D Mark II. Dankzij de verbeterde ruisonderdrukking in Adobe Lightroom 3 kan je dit ‘tekort’ wel nog enigszins camoufleren om tot zeer aanvaardbare resultaten te komen.
* Ondanks het kleiner formaat ten opzichte van mijn Nikon D3, ligt het hoekige design van de A850 niet zo goed in mijn hand. De zachtere rondingen van een D3 liggen beter in mijn kleinere handen, hoe vreemd dat misschien mag klinken.
* Enkele bedieningstoetsen zijn mijn insziens minder doordacht gepositioneerd. Zo staat de ISO-toets bovenaan te ver naar achter waardoor ik mijn hand moet verplaatsen. Een oplossing bestaat er in om de ISO-toets te programmeren onder een makkelijker bereikbare Functie-toets achteraan de body.
* Tragere autofocus in vergelijking met Nikon D700/D3.
* LCD-scherm bovenaan toont summiere informatie en is beperkt in gebruik.
* Geen overflow bij de dual card slots: wanneer het ene kaartje vol is, ga je niet automatisch verder op het tweede kaartje, je moet in het menu het tweede slot manueel selecteren.
* Ongecompresseerde rawbestanden zijn 36MB groot en kunnen belastend zijn voor oudere computersystemen.

Het ontbreken van Live View of HD Video beschouw ik niet als minpunten. Dat zijn features die op dit toestel niet aanwezig zijn, doch voor mij op dit moment niet van doorslaggevend belang bij de aankoop van een fototoestel.

Prijzen

– Prijs Sony A850 body: 1939 euro bij Art en Craft
– Prijs Carl Zeiss Vario Sonnar-T* 24-70mm f/2.8: 1839 euro bij Art en Craft

5 comments

 1. bijna on-serge-achtige plaatjes die goed smaken.
  grappig dat je testuitslag begint met een onscherpe tijdsopname 😉
  leuke smog foto ook 😉

  het ziet er naar uit dat de plaatjes behoorlijk bewerkt zijn… of valt dat wel mee ?

 2. Ruud, ik heb de beelden nauwelijks bewerkt, standaard handelingen in Lightroom, en in Photoshop lichte curves toegepast en verscherping. Meer niet.

 3. dus de contrasten zijn standaard zo hard in de sigma, de schaduwen zo donker en de middens zo licht ?

 4. Ruud, ik heb nergens gezegd dat de beelden zo standaard uit de Sony (Sigma??) komen. Met standaard handelingen in Lightroom bedoel ik mijn eigen workflow en aanpassingen volgens mijn stijl en smaak, en als dat resulteert in jouw conclusies ivm contrasten en schaduwen, tja, dan is dat maar zo. Die LR handelingen duren hooguit 15 sec., wat slepen aan sliders om extra punch aan het beeld te geven volgens mijn smaak.

  Zal ik aan het persbureau vragen om de Sony A850 jouw richting uit te sturen? 🙂

 5. ik denk dat ze geen camera sturen naar iemand die sigma zegt tegen een sony 🙂
  maar die nieuwe nex-serie lijkt interresant met zon ‘grote’ sensor.. en wil ik best testen met een pancake 😉

Comments are closed.

error: