Sony RX1

Sony RX1 eerste indrukken

posted in Fotomateriaal

Sony RX1 eerste indrukken

Ik moet toegeven dat ik de voorbije jaren aan opzoekingen over fotomateriaal redelijk wat tijd heb gespendeerd. Wachtend op dé perfecte camera heb ik menig toestel kunnen testen en bestuderen. Ondanks dat ik steeds heel tevreden ben geweest van mijn Nikon materiaal, begon het gewicht me steeds meer te hinderen. Meer zelfs, met zo’n uitrusting val je op waardoor toegang in bepaalde culturen moeizamer verloopt. Tijdens twee reportages in Afrika heeft men mij er telkens op aangesproken, terwijl het nooit mijn bedoeling is geweest om mensen schrik aan te jagen met het materiaal dat ik gebruik.

Ik herinner me nog een gesprek met Michiel Hendryckx vijf jaar geleden over de toekomst van compacte camera’s zonder spiegel en met verwisselbare lenzen. En kijk, in 2011 introduceert Fuji de X100, gevolgd door de X-Pro 1, allen voorzien van een APS-C sensor. Maar het is Sony die als eerste een compacte full-frame camera op de markt brengt, aangekondigd op Photokina in 2012.

Vorig jaar heb ik met een kameraad uitgebreid over fotomateriaal gediscussieerd. We kwamen tot de conclusie dat de meest interessante en innoverende fototoestellen ontegensprekelijk van Sony en Fuji zullen komen. Ik ben alvast erg benieuwd hoe Sony zich in dit marktsegment verder zal ontwikkelen en positioneren. Nieuwe modellen met een 21/24/28/50mm objectief, of zelfs een compacte full-frame met verwisselbare lenzen zullen de markt compleet overhoop gooien.

Sony RX1 EVF

Sony RX1: enkele specificaties

– 24.3 megapixel full frame CMOS sensor
– Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2 (vaste brandpuntafstand)
– ISO 100 tot 25600 (in stappen van 1/3 EV, uitbreidbaar naar ISO 50/64/80)
– 14-bit RAW formaat
– Diafragmaring in stappen van 1/3 EV
– Belichtingscompensatie +/- 3.0 EV, in stappen van 1/3 EV
– Macroschakelaar op de lens activeert de macromodus
– Vijf programmeerbare toetsen
– Ingebouwde pop-up flash
– 1080p60 HD video-opnames
– 3″ 1.229k-dot WhiteMagic LCD scherm
– Camerabehuizing in magnesiumlegering

Optionele accessoires

– Optische zoeker FDA-V1K (Carl Zeiss. Field coverage approx. 85%)
– Elektronische zoeker FDA-EV1MK (XGA OLED Tru-Finder with 2.359.296 dots. Tiltable from 0 to upward approx. 90 degrees. Field coverage approx. 100%)
– Zonnekap LHP-1
– ‘Thumb grip’, flitsers, batterijen, batterijlader, enz.

Sony RX1 OVF

Pluspunten

– Compacte full-frame camera, past in de jaszak
– Uitstekend Carl Zeissobjectief
– Erg goede beeldkwaliteit
– Goede kwaliteit op hogere ISO’s. Zeker bruikbaar tot ISO 3200. Meer zelfs, ISO 3200 is zeker even goed als bij de Nikon D600
– Erg robuuste bouwkwaliteit
– Stevige toetsen en draaiwieltjes
– Makkelijk te bedienen
– Programmeerbare toetsen
– Behoorlijk snelle en accurate autofocus in normale lichtomstandigheden
– Ingebouwde correctie voor distortie, vignettering en chromatische aberratie

Minpunten

– Geen ingebouwde zoeker
– Dure accessoires: €499 voor de optische zoeker; €379 voor de elektronische zoeker; €139 voor de zonnekap
– De batterij kan enkel opgeladen worden wanneer ze in het toestel zit vermits er geen aparte lader wordt meegeleverd. Die kan je desgewenst apart bijkopen.
– Batterijduur niet indrukwekkend.
– Met een externe zoeker op het toestel gemonteerd, kan je op de hotshoe geen flitser meer bevestigen.
– De ingebouwde pop-up flash kan je niet naar boven richten.
– Tragere autofocus in slechtere lichtomstandigheden.

Sony RX1 comparison: full frame sensor, APS-C sensor, 1/2.3 sensor

Tussentijds besluit

Het prijskaartje van €3000 (enkel voor de body met lens) is momenteel het meest besproken onderwerp. Anderzijds, bestudeer je mogelijke alternatieven, zit je min of meer in dezelfde prijscategorie wanneer je een gelijkaardig toestel bij Canon of Nikon met een Carl Zeiss lens uitrust. Vergelijk je dan weer met een Leica M en bijhorende lens, zit je in een prijsklasse buiten categorie.

Onlangs vroeg iemand me of deze Sony RX1 het betaalbare alternatief is voor een Leica. Eerlijk gezegd heb ik weinig ervaring met Leica, uitgezonderd een korte test met de M9 meer dan drie jaar geleden waarvan ik niet echt onder de indruk was. Zoek je een betaalbaar alternatief voor een meetzoekercamera? Dan kan je best de Fuji X-Pro1/X-E1/X100S of deze Sony RX1 overwegen. De manier van fotograferen vertoont gelijkenissen met een meetzoeker, aan een veel lagere prijs.

Ik heb het toestel niet voldoende lang kunnen testen om finale conclusies te trekken. Ik ben alvast zeer te spreken over deze Sony RX1. Opgelet, de camera is niet bedoeld voor sportfotografen, maar voor mijn soort werk is deze compacte full-frame camera zonder spiegel zeer welkom. Mijn spiegelreflexmateriaal is ondertussen allemaal de deur uit. Nu is de tijd aangebroken om alle opties te overlopen vooraleer ik beslis in welk systeem ik investeer. Alleen Sony zelf kan voor de kers op de taart zorgen door een aantal tekortkomingen van de RX1 te verhelpen, en dan bekom je een toestel dat moeilijk te kloppen zal zijn.

1 comment

  1. Pingback:Sony RX100 II, review compacte reiscamera - Fotografieblog

Comments are closed.

error: