Sony RX100 II review

Review Sony RX100 II

posted in Fotomateriaal

Review Sony RX100 II

Op 27 juni 2013 kondigde Sony de officiële release aan van de RX100 II, de opvolger van de reeds hoog aangeschreven RX100. Van Sony Belgium kreeg ik een toestel ter beschikking gedurende mijn reis door Tibet (TAR: Tibet Autonomous Region). Eén dag voor mijn vertrek werd mijn reviewexemplaar door de koerier aan huis geleverd. Net op tijd.

Net als vorig jaar maakte ik een reis naar Tibet, weliswaar grotendeels door andere delen van het land. Een lokaal reiskantoor in Lhasa regelt alle paperassen en permits om de eenvoudige reden dat Tibet makkelijk toegankelijk is wanneer een lokale agent zich met de administratie bezighoudt. Afhankelijk van de regio die je wilt bezoeken, heb je een ander soort permit nodig.

Waiting to board a Boeing 747 flying from Amsterdam to Chengdu.

Vermits deze georganiseerde reis in groep verliep en een vast schema volgde, was ik van plan om al mijn aandacht te vestigen op de tocht zelf. Om die reden had ik op voorhand beslist om geen overbodig materiaal mee te sleuren zoals een laptop of een tablet. Ik had geen behoefte om onderweg beelden te bewerken. Enkel de RX100 II en een Moleskine schriftje om een reisdagboek bij te houden. De beslissing om licht te reizen zorgde voor een intensere ervaring. In plaats van de hele avond naar een compterscherm te staren, schreef ik volop mijn ervaringen neer in een notitieboekje. Mijn enige bedoeling was om te genieten van dit avontuur zonder me over materiaal zorgen te maken. Ik was dan ook aangenaam verrast dat ik me op geen enkel moment druk heb gemaakt over het gemis aan apparatuur, wat een enorme opluchting betekende. Ik ga deze aanpak in de toekomst zeker en vast opnieuw overwegen. Jezelf beperkingen opleggen: ik kan het aan iedereen aanbevelen.

Voorafgaand aan deze reis leek de Sony RX100 II een doordachte en weloverwogen keuze als compact camera. Achteraf bleek mijn beslissing correct ingeschat.

Tibet

Ik ga je niet lastigvallen met allerlei technische praat of grafieken, noch ga ik de specificaties in detail overlopen. Deze informatie kan je elders uitgebreid terugvinden. Het is mijn bedoeling om terug te blikken in welke mate deze camera mijn verwachtingen kon inlossen. In dit korte hands-on artikel wil ik mijn goede en minder goede ervaringen delen. Ik moet hierbij wel vermelden dat ik niet alle functies heb geprobeerd omdat ik geen interesse heb in het gebruik van de ingebouwde Creative Styles, Scene Modes of iAuto om er een paar te noemen. Ik fotografeerde altijd in RAW met telkens diafragmavoorkeur of manuele modus.

Tibet

Enkele specificaties van de Sony RX100 II

– 20.2 megapixel 1″ (13,2 x 8,8 mm) Exmor-R Backlit CMOS sensor
– Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens (focal length equivalent 28-100mm, aperture F1.8 – F4.9)
– Auto ISO 160 tot 12800 (uitbreidbaar tot ISO 100/125)
– Belichtingscompensatie +/- 3.0 EV, in stappen van 1/3 EV
– Programmeerbare toetsen
– Ingebouwde pop-up flitser
– Ingebouwde flitscompensatie +/- 2.0 EV, in stappen van 1/3 EV
– Multi Interface Hot Shoe
– 1080/60p/24p (1080/50p/25p) HD movie recording (NTSC/PAL)
– Kantelbaar 3″ 1.229 million dot WhiteMagic LCD-scherm
– Aluminium camerabody
– Ingebouwde Wi-Fi met NFC (Near Field Communication)

Tibet

Pluspunten

– Heel overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Ik was reeds vertrouwd met de Sony RX1 en bijgevolg duurde het niet lang vooraleer ik het gebruik van het toestel in de vingers had. De menu’s en algemene bediening zijn zeer gelijklopend.
– Licht en compact ontwerp. Past in je broekzak. Ik kan makkelijk uren rondlopen met de camera in mijn hand zonder hiervan hinder te ondervinden.
– In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt de RX100 II wel over een kantelbaar scherm. Tot op vandaag heb ik nooit een toestel gekocht met zo’n schermpje, maar op de RX100 II blijkt het erg praktisch en nuttig te zijn. Tot mijn verbazing kan ik deze feature ten zeerste appreciëren.
– De batterij gaat voldoende lang mee. Ik kan makkelijk een 300-tal beelden schieten vooraleer het batterijlampje begint te knipperen. Ik had twee extra batterijen mee vermits we met momenten in afgelegen gebieden verbleven met weinig tot geen elektriciteit.
– Goede kwaliteit in hogere ISO’s. Perfect bruikbaar tot ISO 1600 en zelfs 3200 met een correcte belichting.
– Betrouwbare en snelle autofocus. Zelfs de tracking focus werkt behoorlijk goed.
– Uitstekende beeldkwaliteit.
– Programmeerbare toetsen: Control Ring (vooraan), enkele toetsen op de Control Wheel, en je kan tot zeven functies toewijzen aan de Fn-toets.
– Een specifiek draaiwieltje voor belichtingscompensatie ontbreekt maar voelt niet onmiddellijk aan als een gemis. De compensatie kan je toepassen via de onderste toets op het Control Wheel. De bediening hiervan verloopt vlot.
– Ingebouwde pop-up flitser kan je naar boven richten. De positie van de flitser kan je niet vastzetten.
– Ingebouwde pop-up flitser niet erg krachtig, maar toereikend voor portretten op korte afstand.
– Bereik van 28-100mm is voldoende voor een doorsnee gebruik.

Tibet

Minpunten

– Stevig prijskaartje voor een compact camera
– Het LCD-scherm is weinig bruikbaar overdag in fel zonlicht.
– De batterij moet je opladen in de camera. Er is geen afzonderlijke lader meegeleverd. Deze moet je apart bijkopen.
– De optie Auto ISO laat je niet toe om een minimum sluitertijd in te stellen.
– De bediening van de Control Ring is omslachtig. De draaibeweging verloopt niet zo vlot. Ik heb de ring haast niet gebruikt vermits je de meeste functies aan een andere programmeerbare toets kan toewijzen.
– Met de functie Protect Images kan je je beelden beschermen zodat je ze niet per ongeluk kan verwijderen. Het gebruik van deze functie is jammer genoeg tijdrovend waarbij je teveel toetsen moet indrukken.
– Geen ingebouwde ND-filter waarmee je overdag met veel licht toch een groot diafragmaopening kan gebruiken. Er is een afzonderlijke filter beschikbaar, maar naar mijn mening had deze filter softwarematig ingebouwd moeten worden.
– De foto’s op het LCD-scherm lijken soms overbelicht, met uitgebrande hoge lichten terwijl de histogram deze pieken niet toont. Lightroom toont de belichting toch correct.
– Met optionele accessoires zoals een elektronische zoeker, externe flitser, stereo microfoon of batterlijlader kan het prijskaartje aanzienlijk oplopen.

Tibet

Ik kan geen definitief oordeel vellen over de videokwaliteit of de wi-fi omdat ik deze functies slechts kort heb gebruikt. De enige opname die ik gemaakt heb, zag er anders wel erg goed uit, rekening houdend met het marktsegment waarin deze camera zich bevindt. Ik beschik ook niet over een Android smartphone of een ander apparaat geschikt voor NFC en bijgevolg heb ik deze Near Field Communication (NFC) niet kunnen testen. Op mijn iPhone heb ik wel Sony’s PlayMemories App geïnstalleerd en dat leek toch vlotjes te werken. Deze app laat je toe om draadloos foto’s van de camera naar je smartphone te kopiëren.

Tibet

Besluit

Ik heb tijdens deze avontuurlijke reis erg genoten van de Sony RX100 II. Voor mijn noden en het doel dat in gedachten had, bleek deze camera de perfecte all-round reisgezel. Jazeker, er zijn wat minpuntjes, maar die hebben me achteraf gezien weinig tot niet gestoord.

Tibet

Tibet

Tibet

Tibet

Tibet

Tibet

Tibet

Tibet

Tibet

error: