Sony RX100 III review

Sony RX100 III

posted in Fotomateriaal

Sony RX100 III

Toen ik vorig jaar tijdens een avontuurlijke rondreis door Tibet enkel de Sony RX100 II meenam, was dat een beslissing die ik voor mijn vertrek met een bang hartje had genomen. Ik stapte uit mijn comfortzone van vertrouwde fototoestellen met verwisselbare lenzen om op stap te gaan met een uit de kluiten gewassen ‘compactje’. Achteraf bekeken, en zelfs al tijdens de reis, heb ik me die beslissing geen seconde beklaagd. Een bespreking van dit toestel kan je hier nog eens nalezen: Een maand in Tibet met de Sony RX100 II

Sinds enkele maanden is met de Sony RX100 III de opvolger beschikbaar. In vele opzichten voldoet het vorige model nog steeds prima. En toch is Sony er in geslaagd een aantal interessante nieuwigheden toe te voegen. Anderzijds valt het te betreuren dat bepaalde probleempjes niet zijn opgelost en enkele nuttige features nog steeds ontbreken.

Sony RX100 III

Sony RX100 III belangrijkste specificaties

– 20,1 megapixel 1 inch (13,2 x 8,8 mm) Exmor R CMOS sensor
– Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens (equivalent 24-70mm F1.8 – F2.8)
– ISO 125 tot 12800 (uitbreidbaar tot ISO 80/100)
– Belichtingscompensatie +/- 3.0 EV, in stappen van 1/3 EV
– Flitscompensatie +/- 3.0 EV, in stappen van 1/3 EV
– Programmeerbare toetsen
– Ingebouwde OLED Tru-Finder elektronische zoeker (EVF)
– Ingebouwde pop-up flitser
– 3 stops ND filter
– 1080/50p/25p en 720/100p Full HD filmopname (bestandsindeling XAVC S, AVCHD, MP4)
– 180° kantelbaar 3 inch 1.228.800 pixels TFT LCD-scherm
– Wi-fi & NFC (Near Field Communication)
– Gewicht: 290 g (met batterij en geheugenkaartje)
– Afmetingen (B X H X D): 101,6 x 58,1 x 38,3 mm

Sony RX100 III

Voornaamste verschillen met de RX100 II

– Full HD filmopname met de bestandsindeling XAVC S. Opgelet: om dit videoformaat te gebruiken, heb je een SDXC geheugenkaartje nodig anders kan je dit formaat niet activeren en krijg je in het menu een waarschuwing te zien.
– Het LCD-scherm is nu ook 180° kantelbaar wat praktisch is voor het maken van ‘selfies’.
– Inklapbare elektronische zoeker.
– Nieuwe lens met een zoombereik van 24-70mm.
– De hotshoe van het vorige model is verdwenen.
– 3 stops ND filter.

Sony RX100

Programmeerbare toetsen

Net als het vorige model kan je een aantal toetsen programmeren zodat veelgebruikte functies snel toegankelijk zijn. Eenmaal je de camera naar jouw behoeften hebt ingesteld, hoef je niet dikwijls meer in de algemene menu’s te duiken. Hieronder vinden jullie mijn instellingen.

– Aan de besturingsring heb ik de ISO-functie toegewezen. Doorgaans hanteer ik Auto ISO, maar die enkele keren dat ik liever een vaste waarde wil gebruiken, kan ik dit makkelijk instellen via deze ring.

– Draai aan het besturingswiel achteraan om het diafragma te verzetten wanneer je met diafragmavoorkeur (A) werkt. Kies je voor de manuele stand (M) kan je via het besturingswiel zowel het diafragma als de sluitertijd instellen. Door een druk op de onderste toets wissel je tussen beide functies. Een icoon op het scherm toont hierover de nodige informatie. Zo weet je welke functie op dat moment actief is.

– De onderste knop van het besturingswiel is niet programmeerbaar. Hier staat standaard de belichtingscompensatie ingesteld.
– Via de rechtertoets op het besturingswiel kan ik de flitsfunctie wijzigen.
– Via de linkertoets op het besturingswiel kan ik de flitscompensatie aanpassen.
– C-toets: Focus Area
– Onder de functietoets (Fn) kan je maximaal 12 functies registreren (zie afbeelding hieronder).

Sony RX100

Apps en bediening via smartphone

Ik bezit geen Android smartphone noch een ander apparaat uitgerust met de Near Field Communication functionaliteit en bijgevolg heb ik dit niet kunnen testen.

Op mijn iPhone heb ik wel Sony’s PlayMemories App geïnstalleerd en dat werkt behoorlijk vlot. Deze app laat je toe om draadloos foto’s van de camera naar je smartphone te kopiëren.

Apps installeren op de camera gebeurt via de computer ofwel rechtstreeks via de camera door verbinding te maken met je draadloos thuisnetwerk. Hiervoor heb je een account nodig bij Sony. Een aantal van die apps zijn bovendien gratis, andere zijn dan weer betalend. De prijzen bedragen 4,99 en 9,99 euro.

Via de remote app kan je het toestel via de telefoon bedienen al zijn de mogelijkheden eerder beperkt. Het beeld dat naar mijn iPhone 4S wordt gestuurd, vertoont soms vertraging. Ik veronderstel dat dit veeleer te maken heeft met mijn verouderde smartphone dan met de hardware van de camera.

Sony RX100

Pluspunten

– Heel overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Ik was reeds vertrouwd met de Sony RX1 en RX100 II waardoor het niet lang duurde vooraleer ik het gebruik van het toestel in de vingers had. De menu’s en algemene bediening vertonen veel overeenkomsten.
– Licht en compact ontwerp.
– Stevige bouwkwaliteit.
– Net zoals zijn voorganger beschikt de RX100 III over een kantelbaar scherm met dat verschil dat het scherm nu ook 180° kantelbaar is. Dit is erg nuttig wanneer je selfies wil maken. Het nieuwe groothoekbereik van 24mm komt hierbij erg goed van pas.
– De batterij gaat voldoende lang mee. Fotografeer je veel, koop je best een extra batterij zodat je een volledige dag kan overbruggen.
– Goede kwaliteit in hogere ISO’s. Perfect bruikbaar tot ISO 1600 en zelfs 3200 mits een correcte belichting en enige ruisonderdrukking in Lightroom. Een voorbeeld: tijdens de reis vorig jaar heb ik omstreeks 9u ‘s avonds aan het Rongbuk klooster nabij Base Camp een aantal foto’s gemaakt van Mount Everest, volledig ingezoomd uit de losse hand, op ISO 3200. Na een behandeling in Lightroom heb ik deze foto op A4 formaat afgeprint en aan de muur opgehangen. Vanzelfsprekend kan en mag je niet vergelijken met pakweg de full-frame Sony A7-reeks, maar in zijn categorie scoort de RX100 III toch meer dan voldoende.
– Betrouwbare en voldoende snelle autofocus in normale lichtomstandigheden.
– Uitstekende beeldkwaliteit in normale lichtomstandigheden.
– Programmeerbare toetsen: besturingsring (vooraan), enkele toetsen op het besturingswiel, de C-toets, en je kan tot 12 functies toewijzen aan de Functietoets (Fn).
– Een specifiek draaiwieltje voor belichtingscompensatie ontbreekt maar voelt niet onmiddellijk aan als een gemis. De compensatie kan je toepassen via een druk op de onderste toets op het besturingswiel.
– Ingebouwde pop-up flitser kan je naar boven richten. De positie van de flitser kan je niet vastzetten.
– Ingebouwde pop-up flitser toereikend voor portretten op korte afstand.
– Ingebouwde 3 stops ND-filter zodat je overdag met veel licht toch een groot diafragmaopening kunt gebruiken.
– Inklapbare OLED elektronische zoeker biedt een erg goede kwaliteit. De vertraging in de zoeker blijft al bij al beperkt. Verwacht wel geen zoeker zoals de Fuji X-T1 in huis heeft, maar de zoeker is zeker en vast bruikbaar.
– Face detection werkt goed.

Sony RX100 III

Minpunten

– Stevig prijskaartje voor een compacte camera
– De batterij moet je opladen in het toestel wat erg onhandig kan zijn. Je kan de camera niet gebruiken om te fotograferen wanneer je tegelijkertijd een batterij wilt opladen. Een volwaardige oplader is niet meegeleverd, deze moet je apart bijkopen.
– Net zoals bij het vorige model verloopt de bediening van de besturingsring vooraan niet zo vlot. Je moet nogal redelijk wat draaien om alle instellingen te overlopen.
– Ondanks het kleine formaat past de camera pas na enige moeite in je broekzak. Het kan, maar heel comfortabel voelt het niet. De camera is iets groter geworden waardoor een ruimere jaszak of een heuptasje meer aangewezen is.
– Nog steeds geen touchscreen.
– Geen ingebouwde GPS of timelapse
– Vanwege het uitklapbare ontwerp zou de elektronische zoeker voor brildragers haast niet bruikbaar. Of deze situatie echt problematisch is, kan ik als niet-brildrager niet beoordelen.

Sony RX100 III

Wat kan beter

Een aantal probleempjes kan Sony allicht via een firmwareupdate oplossen:

– Wanneer je de elektronische viewfinder induwt, schakelt de camera zichzelf uit in plaats van opnieuw het LCD-scherm te activeren.
– Wanneer er grote videobestanden of veel foto’s op het geheugenkaartje staan, start de camera trager op. Het duurt enkele seconden vooraleer alle informatie op het LCD-scherm verschijnt. Met een geformatteerd kaartje zijn alle instellingen direct ingeladen.
– De weergavemodus toont de bestandsnaam niet.
– Scrollen door menu’s kan enkel vertikaal. Wil je horizontaal scrollen moet je de linker- of rechterknop op het besturingswiel gebruiken wat niet zo prettig werkt. Op het voorgaande model kon je via het wieltje wel heel erg snel doorheen alle menu’s scrollen.
– Op geen enkel moment krijg je een indicatie dat de camera naar het geheugenkaartje wegschrijft.
– Met de functie Protect Images kan je je beelden beschermen zodat je ze niet per ongeluk kan verwijderen. Het gebruik van deze functie is tijdrovend waarbij je iets te veel toetsen moet indrukken vooraleer je foto beschermd is.
– De optie Auto ISO laat je nog steeds niet toe om een minimum sluitertijd in te stellen.
– Wil je het scherpstelpunt manueel instellen, moet je telkens enkele keren klikken vooraleer je de positie kan wijzigen.

Sony RX100 III

Updaten of niet?

Via Sony’s online shop kan je de twee voorgaande modellen nog altijd bestellen. Dat deze toestellen in omloop blijven, bewijst dat deze reeks een succesverhaal is dat van bij de allereerste lancering een schot in de roos was. In het marktsegment van camera’s met 1 inch sensoren duiken er steeds meer concurrenten op die hun graantje van de koek willen meepikken. Het is een doordachte beslissing van Sony om de vorige modellen aan een lagere prijs te blijven aanbieden.

Het allereerste model dat twee jaar geleden op de markt kwam, heb ik nooit getest. Overweeg je om te upgraden? Dat kan volgens mij nooit een foute keuze opleveren. Gebruik je het model van vorig jaar, is die beslissing niet zo makkelijk te nemen. Heb je accessoires gekocht om op de hotshoe te bevestigen (bv. een flitser of een optionele zoeker)? Dan ben je er aan voor de moeite vermits op het nieuwe model de hotshoe verdwenen is. Heb je deze accessoires niet, dan weeg je best af of de nieuwe features de moeite waard zijn om te upgraden naar dit derde model waar toch wel weer een hoger prijskaartje aan vast hangt.

Sony RX100 III

Besluit

In een marktsegment waar steeds meer gelijk(w)aardige camera’s verschijnen, heeft de consument ondertussen keuze uit tal van alternatieven. Ben je op zoek naar een leuke en handige compacte (reis)camera die erg mooie prestaties kan voorleggen, en ben je bereid de premium prijs van 849 euro op tafel te leggen? Dan is de Sony RX100 III absoluut een aanrader.

error: