sony vaio pro 13 ultrabook

Review Sony Vaio Pro 13 Ultrabook

posted in Fotomateriaal

Review Sony Vaio Pro 13 Ultrabook

Dankzij Sony Belgium kon ik tijdens de fotografieworkshop met Magnumfotograaf David Alan Harvey in Oaxaca (Mexico) gebruik maken van de Sony Vaio Pro 13 Ultrabook, een krachtige lichtgewicht laptop.


Als fotograaf en reiziger ben ik op zoek naar een uiterst draagbare computer die tevens dienst doet als kopie van mijn desktop. Ik bedoel hiermee: waarop ik mijn huidige software kan installeren zoals Adobe Lightroom, Photoshop, InDesign, Word, Dropbox, Evernote, elektronische woordenboeken, enzovoorts. Dit toestel moet bovendien redelijk vlot overweg kunnen met Lightroom en Photoshop, twee programma’s waarvoor je toch graag wat meer power achter de hand hebt. Ik sleur ook niet graag met zware en hoekige laptops. Ik geef de voorkeur aan een pluimgewicht, indien mogelijk met een verwijderbaar toetsenbord. Meer nog, sommige van de tools die ik nu gebruik zijn enkel beschikbaar op Windows. Het is niet mijn bedoeling om te prutsen met Apple’s Bootcamp of VMWare enkel en alleen om deze tools te kunnen gebruiken. Dat is te tijdrovend en te omslachtig. Het systeem moet eenvoudig blijven. Vermits ik mijn huidige configuratie niet gauw zal wijzigen (lees: overschakelen naar Apple), gaat mijn voorkeur voor deze laptop uit naar het Windowsplatform.

Ik moet wel even vermelden dat ik reeds lang een Windowsgebruiker ben. Sinds mijn eerste computer in 1991 ben ik steeds op Windows blijven werken. Vanaf mijn tweede pc enkele jaren later is elk van deze machines zelf gemonteerd geweest, met andere woorden: ik heb sinds die tweede aankoop nooit meer een kant-en-klare pc gekocht. In het middelbaar onderwijs werkten we in de computerklas op Macintosh Classics. Destijds had Apple lang niet de naambekendheid die het vandaag geniet. Niemand die ik kende, werkte op een Mac en dus had ik ook nooit de reflex om deze toestellen te overwegen bij de aankoop van mijn eerste computer.

Sony Vaio Pro 13 Ultrabook: specificaties

– Intel Core i7-4500U CPU @ 1,8GHz (Haswell 4e generatie processor)
– 4GB RAM geheugen
– 128GB SATA SSD harde schijf
– 13,3 inch IPS touchscreen display, Full HD 1920 x 1080
– 2x USB 3.0 ports, HDMI video output, SD card reader, headphone/microphone jack
– Gewicht: 1,06 kg
– Windows 8.1 Pro 64-bit

Sony Vaio Pro

Mijn ervaringen met de Sony Vaio Pro 13 Ultrabook

– Het gebruik van koolstofvezel maakt van deze laptop een pluimgewicht.

– Minimalistisch ontwerp

– Snelle ‘koude’ opstart dankzij verbeterde programmatie in Windows 8. Slechts 10 seconden wachttijd vooraleer ik de gebruikersnaam en het paswoord kon intypen.

– Snelle toegang tot apps en software dankzij Solid State Drive. Wanneer je in Sony’s webshop een laptop configureert, zal je merken dat er twee types harde schijf bestaan: een Solid State Drive via SATA of via PCIe interface. Deze laatste is sneller maar ook duurder.

– Beschikbaarheid van twee USB 3.0 poorten is erg praktisch, net als het volledige SD kaartslot.

– Uitstekend scherm met mooie en accurate kleurweergave.

– Dit basismodel beschikt over slechts 4GB RAM geheugen en een harde schijf van 128GB. In Sony’s webshop kan je zwaardere modellen aankopen wat wel betekent dat de prijs snel de hoogte in gaat.

– Een harde schijf van 128GB geeft je niet bijster veel speelruimte. Op de meeste laptops wordt naast het besturingsysteem ook third-party software geïnstalleerd waardoor je vrije schijfruimte sterk afneemt. Veel van deze extra tools zijn nutteloos en vertragen op termijn het systeem. Naar het einde van de workshop had ik nog slechts een paar gigabytes vrij waardoor ik me genoodzaakt zag om een aantal van deze tools te verwijderen.

– Desondanks Intel’s nieuwste Haswell 4e generatie processor die een verbeterde batterijduur garandeert, kon ik met de opgeladen batterij ongeveer 5 uur werken. Al bij al niet zo slecht wanneer je rekening houdt dat ik tijdens de workshop de laptop zwaar belast heb door continu met volledige schermhelderheid in Lightroom te werken en onder meer 1:1 previews liet aanmaken.

– Ventilator is duidelijk hoorbaar, zelfs wanneer je gewoon op het web surft.

– Wi-Fi ontvangst is eerder pover. Het signaal verliest regelmatig de verbinding. Volgens sommige forumberichten kan je dit oplossen door de Wi-Fi modus op 2.4GHz in te stellen (in plaats van 5GHz).

– Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen Windowstoetsenbord gevonden waarvan het touchpad me kon bekoren. Het blijft stroef in gebruik. Het lijkt alsof enkel Apple er in slaagt om uitstekende touchpads te ontwikkelen.

– De behuizing lijkt niet erg stevig. Om het gewicht laag te houden, heeft Sony gebruik gemaakt van lichte koolstofvezelmaterialen waardoor de laptop wat fragiel aanvoelt.

– Wanneer je de laptop opent, wordt het toetsenbord lichtjes gekanteld (zie afbeelding hieronder) waardoor het onderste gedeelte het tafelblad niet raakt. Op die manier kan de warmte ook makkelijker weg.

Sony Vaio Pro

Besluit

Op vlak van performantie, prijs, technische specificaties, beeldkwaliteit en gewicht kan deze Sony Vaio Pro 13 Ultrabook zeker wedijveren met Apple’s MacBook Air. Wanneer je de stevigheid en kwaliteit van de behuizing vergelijkt, eindig de Air onbetwist op de eerste plaats. Ben je op zoek naar een uiterst draagbare en krachtige Windows-based laptop om in Lightroom of Photoshop je foto’s te bewerken? Dan kan ik deze Sony sterk aanbevelen. Neem zeker een upgrade naar 8GB RAM, 256GB PCIe SSD, en de Intel Core i5/i7 processor. Prijzen starten vanaf 859 euro in Sony’s webshop.

error: