SOS Nepal

posted in Actualiteit

SOS Nepal

Nepal werd getroffen door een zware aardbeving en heeft onze hulp nodig. Met deze gastblog willen Michael en Kristel een warme oproep tot solidariteit onder de aandacht brengen. Nepal heeft ook in mijn hart een speciale plaats veroverd: het was in 2000 mijn eerste avontuurlijke reis met de rugzak, samen met Michael. Nadien heb ik het land nog tweemaal bezocht. De foto van Bharat hierboven werd gemaakt in een roeibootje op het meer van Pokhara, in december 2000.

Hartelijk dank voor jullie aandacht en jullie steun!

Serge


Jullie weten ongetwijfeld dat wij in ons leven al heel wat landen hebben bezocht. We krijgen daarbij soms de vraag welk van die landen het meeste indruk op ons heeft gemaakt en daarbij antwoorden we steevast: Nepal. Daar zijn vele redenen voor: een trektocht door de Himalaya is immers onvergetelijk en raden we aan iedereen aan. De steden komen er uit een andere wereld en de mensen zijn er vriendelijker en gastvrijer dan om het even waar. We zijn er dan ook al een paar keer geweest en zijn vast van plan om er ook in de toekomst nog terug te keren.

Momenteel heeft Nepal echter dringend onze hulp nodig. Vanzelfsprekend weten jullie dat het land onlangs getroffen werd door een allesverwoestende aardbeving. In vele streken staat er geen steen meer op een andere en mensen zitten er al dagen zonder voedsel, kledij en medicijnen. Vele internationale hulporganisaties schoten ondertussen in actie en maar goed ook, want de Nepalese bevolking is radeloos. Op hun eigen regering hoeven zij immers niet te rekenen, die zijn jammer genoeg al jaren corrupt en te onkundig om ook maar iets voor de gewone mens te betekenen. De Nepalezen zijn dus volledig afhankelijk van onze steun.

We horen het jullie echter al zeggen: vele van die hulporganisaties zijn evenmin te vertrouwen, er blijft daar al eens iets aan de vingers kleven, ze huizen in weelderige gebouwen en hun directeurs verdienen een vorstelijk loon. Jammer genoeg klopt dat in sommige gevallen natuurlijk ook wel. Je hoeft er de kritische literatuur maar eens op na te lezen.

Dat laat niet weg dat de Nepalezen ondertussen ten einde raad zijn. Stel je maar eens voor dat je eigen stad met de grond gelijk wordt gemaakt en dat er geen enkele hulp voor handen is…

Even onze connectie met Nepal schetsen:

Sinds 15 jaar zijn wij bevriend met Bharat Poudyal. We hebben hem al verschillende malen ontmoet en tussendoor hielden we contact via internet. Al die tijd heeft hij ons nooit om iets gevraagd. Zelfs nu niet, na een ramp van dergelijke omvang. Na de aardbeving hebben wij hem zelf gecontacteerd met de vraag of we iets voor hem konden doen. Het heeft vier berichten heen en weer gekost vooraleer hij onze hulp wou aanvaarden.

Het hoeft dan ook geen betoog dat wij Bharat voor de volle 100% vertrouwen en dat we er zeker van zijn dat elke euro die we aan hem overmaken volledig zal worden gebruikt voor de wederopbouw van zijn geboortedorp Balimter, dat in de buurt ligt van het epicentrum en dat door de aardbeving zo goed als volledig is verwoest. Je zal het op geen enkele kaart vinden, ook als je het probeert te googelen krijg je helemaal niks terug. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de wereld weinig of geen aandacht heeft voor dit dorp. Nochtans zijn de overgrote meerderheid van de huizen er ingestort en zijn de inwoners er al sinds de aardbeving afhankelijk van voedselhulp die hen slechts sporadisch bereikt.

Wij zouden bij deze dus heel graag een beroep doen op jullie generositeit en warm hart. Het bedrag maakt niet uit. Met 5 euro kunnen we bijvoorbeeld al gemakkelijk een zak rijst kopen waarmee een gezin een tijdje gevoed kan worden. Alle giften zijn welkom en worden integraal aan onze vriend overgemaakt.

Tot 14 mei 2015 zijn de kosten voor een geldtransfer naar Nepal gratis. Een mooi gebaar van Western Union om de mensen van Nepal ter hulp te komen. Wacht dus niet te lang als je wil helpen en stuur ons een persoonlijk bericht. We laten je dan weten hoe we concreet tewerk kunnen gaan. Je kan hiervoor het volgende emailadres gebruiken: michaeldemunck@yahoo.com. Hopelijk worden we in de komende dagen overspoeld door berichten.

Alvast bedankt in naam van onszelf, van Bharat en van de mensen in zijn dorp.

En wie weet, misschien hebben jullie ooit de kans om Bharat zelf te ontmoeten. Ik ben er zeker van dat hij iedereen met open armen zal ontvangen, een fantastische reis doorheen Nepal zal uitstippelen, jullie daarbij zoveel mogelijk in de watten zal leggen en jullie zijn eeuwige vriendschap zal aanbieden… zoals hij ook met ons heeft gedaan en blijft doen…

Hieronder nog enkele foto’s van de hulp die Bharat en zijn vrienden ondertussen reeds op eigen kosten hebben geboden.

Bedankt voor jullie gift en om dit bericht zoveel mogelijk te delen, hetzij op Facebook, hetzij via mail.

Namaste en hopelijk tot één dezer,

Michaël De Munck & Kristel De Smet

Copyright Bharat Poudyal

Copyright Bharat Poudyal

Copyright Bharat Poudyal

Copyright Bharat Poudyal

Copyright Bharat Poudyal

Copyright Bharat Poudyal

 


UPDATE 14/05/2015
Wij willen alvast iedereen heel hartelijk bedanken die tot nu toe zijn steentje heeft bijgedragen of toegezegd heeft om dat in de komende dagen nog te zullen doen. Deze hulp is nodig, zeker nu Nepal nog een tweede maal door een zware aardbeving werd getroffen. Wij waren alvast opgelucht om te horen dat Bharat en zijn familie daarbij ongedeerd zijn gebleven.

Tot op heden ontvingen wij al 14 donaties, alles bij elkaar goed voor de ronde som van €1000. Om dit bedrag een beetje te kunnen kaderen even wat vergelijkingsmateriaal:

– Het officiële minimuminkomen van een Nepalese arbeider bedraagt zo’n €75 bruto per maand. Daar gaan nog zo’n 15 tot 20% aan belastingen af.
– Een traditionele familiewoning op het platteland van Nepal kost gemiddeld ongeveer €3500 om te bouwen.

Wij hebben dus zeker nu al een substantiële bijdrage geleverd aan de wederopbouw van het dorp van Bharat.

Concreet werd er vorige week vrijdag aan Bharat reeds €300 overgemaakt waarmee reeds aan de eerste nood van zijn familie en dorpsgenoten tegemoet kon worden gekomen. de rest van het bedrag (€700) werd gisteren doorgestort. Beide transacties gebeurden via Western Union (beschikbaar in de meeste postkantoren) en zijn ondertussen goed terecht gekomen. Om de Nepalese bevolking mee te ondersteunen rekende Western Union hiervoor geen kosten aan, een mooi gebaar van deze internationale geldwisselaar.

Bharat liet ons ondertussen weten het geld te zullen gebruiken voor dringende voedselhulp, de wederopbouw van het familieonderkomen alsook van het schooltje in het dorp. Hij beloofde ons ook indien mogelijk wat foto- en videomateriaal te bezorgen.

Uiteraard hopen Kristel en ikzelf in de komende weken nog enige donaties te ontvangen. Daarnaast zijn wij ook al aan het nadenken over mogelijke bijkomende acties. Hierover later zeker meer. Bharat van zijn kant vertrekt morgen naar de heuvels boven Ghorka om er zijn familie en dorpsgenoten te bezoeken. Hij zal daarbij zeker al de nodige hulpgoederen meenemen en er ter plaatse bekijken wat er nog meer moet worden gedaan. Wij houden jullie alvast op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.


UPDATE 25/05/2015
Bharat is net terug van een ronde langs de dorpen van VDC (village development committee) Dhawa in het Ghorka-district waarvan dat van zijn familie er één is. Daarbij hebben hij en zijn vrienden 21.000 kg rijst verdeeld over 1.047 huizen en hebben ze er meegeholpen met de bouw van tijdelijke onderkomens. In Nepal staat immers het regenseizoen voor de deur en is het momenteel niet meer mogelijk aan de bouw van duurzame huizen te beginnen. Belangrijk is nu om de mensen door deze regentijd heen te helpen waarna kan worden bekeken wat er verder kan worden gedaan om de dorpen terug op te bouwen.

Wij zijn alvast nog altijd donaties aan het verzamelen die in de komende weken aan Bharat zullen worden overgemaakt. Wij houden jullie op de hoogte van eventuele verdere acties alsook van onze definitieve resultaten.

error: