straatkinderen gambia

Straatkinderen in Gambia en hun speelterrein

posted in Reportage

Straatkinderen in Gambia en hun speelterrein

In de commentaren van mijn reeks portretten van straatkinderen stelde Ruud me de volgende vraag:

“zijn dit straatkinderen (wezen die van de straat leven) of kinderen die je op straat bent tegen gekomen?”

In dit dorpje in Gambia lopen tijdens de dag de meeste kinderen op straat, meestal verzuimen ze school of gaan zelfs helemaal niet naar school. Veel valt er in zo’n arm dorp niet te beleven en bijgevolg spelen de kinderen buiten op straat. Of dit weeskinderen zijn, kan ik niet bevestigen. Ik vermoed wel dat de meesten een dak boven hun hoofd hebben of toch kunnen overnachten in één of andere constructie dat als een “huis” moet doorgaan.

De straat is hun speelterrein. Elke dag opnieuw. Voetballen doen ze met een platte of versleten voetbal. En als ze die niet hebben, moeten ze inventief zijn. De dag dat ik deze beelden gemaakt heb, waren de twee waterreservoirs op het dak van de school volgelopen. Wanneer men de kraan niet onmiddellijk afsluit, komt de overloop via een afvoerpijp net buiten de schoolpoort terecht. Zo ontstaat een beekje waar deze kinderen heel even van kunnen genieten. Ze nemen houtsplinters of dunne bloemstengels en organiseren wedstrijdjes onder elkaar. Wiens splinter of stengel drijft in de waterstroom het verst? Inventief zijn ze wel!

4 comments

  1. jammer dat de kinderen niet automatisch naar school gaan. ook gezien dat er verder niet veel te doen is.

    opvallend in de foto is dat de helft van de kinderen verwondingen aan het been heeft, waarvan 1 zelfst in het gips zit…

  2. Ruud, ik ben blij dat je de verwondingen hebt opgemerkt, daar ga ik in een volgend artikel dieper op in. Je bent wel niet helemaal de eerste met deze bemerking, ik had reeds “offline” hierover een vraag gekregen.

Comments are closed.

error: