Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

Treinreis naar Tibet: van Xining naar Lhasa

posted in Reizen

Treinreis naar Tibet: van Xining naar Lhasa

Het is me wat geweest, die treinreis naar Tibet, van Xining tot Lhasa. Een onvergetelijke ervaring, uiteraard. Een saaie bedoening, dat ook. Maar liefst 1972 lange kilometers. Met de Transmongolië Express van Moskou naar Ulan Bator in het achterhoofd, een vijfdaagse treinreis die al jaren op mijn verlanglijstje staat, keek ik erg uit naar deze rit. Als voorsmaakje zeg maar.

Treinreis naar Tibet

Toen de trein op 14 september iets na drie uur in de namiddag het station van Xining verliet, kon ik op dat moment niet vermoeden dat ik 24 uur later in Lhasa opgelucht van de trein zou stappen. Een zware verkoudheid, geteisterd door de airco, de weinig propere sanitaire voorzieningen en een krappe slaapcoupé waar we met zes ingepropt werden, hebben deze treintocht tot een beproeving herleid. Op het moment zelf vond ik er weinig aan. Achteraf bekeken viel het nog allemaal redelijk goed mee.

Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

Het eerste gedeelte van dit traject, van Xining tot Golmud, werd reeds in 1984 afgewerkt. Het tweede deel tot Lhasa is pas officieel geopend op 1 juli 2006 nadat men er zes jaar lang aan had gewerkt. Iets meer dan 500km spoor is gebouwd bovenop permafrost, waardoor de ingenieurs met zware technische uitdagingen te kampen hadden. Dit is één van de redenen waarom men pas in 2000 aan de rest van het traject is kunnen beginnen. De helft van deze spoorlijn ligt op een hoogte boven de 4000m. Het hoogste punt dat deze trein bereikt is 5082m, even later gevolgd door Tanggula, het hoogste treinstation ter wereld op zo’n 5062m. Indrukwekkend!

Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

Reizen door niemandsland

Wat me het meest geboeid heeft, waren de desolate landschappen waar nauwelijks een menselijk spoor te bespeuren viel. Hier en daar een kleine nederzetting en een vrachtwagen die zich een weg baande over de Tibetaanse hoogvlakte. Het nadeel aan deze treinreis is dat je nergens kunt of mag afstappen, op één station na. In Na Qu (4513m) mochten we welgeteld twee minuten frisse buitenlucht opsnuiven. Wie zijn die mensen die in dit afgelegen gebied blijven wonen en werken? Een vraag die ik zou kunnen beantwoorden mocht ik met een vrachtwagenchauffeur van Xining naar Lhasa kunnen meerijden ware het niet dat de Chinese overheid beperkingen oplegt aan toeristen die Tibet willen bezoeken. Reglementeringen die plotsklaps en zonder enige aanwijsbare reden veranderen? In China kan het allemaal. Zo kon je dit jaar enkel een bezoek brengen aan Tibet in een groepje met minimaal vijf deelnemers van dezelfde nationaliteit. En geloof me, onze permit werd regelmatig gecontroleerd.

Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

Interessante lectuur

Wil je graag meer te weten komen over de aanleg van deze spoorlijn kan ik het boek Het spoor naar Tibet aanbevelen, geschreven door de Amerikaanse journalist Abrahm Lustgarten. Aan de hand van getuigenissen van onder meer Chinese ingenieurs, en Tibetaanse winkeliers en landbouwers, beschrijft de auteur de aanleg van deze spoorlijn en de lange periode die daaraan voorafging. Dit grootschalige project lag politiek erg gevoelig vanwege de turbulente geschiedenis in deze regio en de vertroebelde relatie tussen China en Tibet. De verhalen die je in het boek kunt lezen, tonen geen fraai beeld van de Chinese overheidsinstanties die enkel als doel hadden Lhasa zo snel mogelijk per spoor met de rest van het land te verbinden. Ten koste van alles en iedereen. Ook al is de auteur overduidelijk pro-Tibet, wat de objectiviteit in het gedrang brengt, zijn standpunt is wel te begrijpen zeker na wat ik er als gewone toerist heb ervaren.

Het boek is niet bijster goed geschreven, al kan dat ook aan de vertaling te wijten zijn. Los hiervan, is de auteur zeer goed gedocumenteerd (dat getuigt ook de uitgebreide lijst met voetnoten en bibliografie) en verschaft hij de lezer een erg boeiend relaas over dit toch wel omstreden project.

Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

Treinreis naar Tibet van Xining tot Lhasa

error: