tsjernobyl

Tsjernobyl: op bezoek bij Maria en Micha

posted in Reportage

Tsjernobyl: op bezoek bij Maria en Micha

In 2006, twintig jaar na de kernramp in Tsjernobyl, reisde ik naar het getroffen gebied en bezocht ik enkele bewoners van de streek die na de ramp naar hun huizen zijn teruggekeerd. Deze fotoreportage was mijn eindwerk tijdens de opleiding Fotokunst aan de academie in Anderlecht. Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol heeft tal van technische vragen beantwoord die ik in mijn reisverslag heb verwerkt. Op 26 april 2016 is het dertig jaar geleden dat deze kernramp plaatsvond. Deze maand publiceer ik een aantal fragmenten uit dat verslag van 2006.


We rijden over onverharde en hobbelige wegen naar een dorpje nabij Tsjernobyl, of tenminste wat er van overblijft. Na enkele kilometers komen we aan bij het gamele huisje van Maria en Micha. Het zijn vrienden van Maxim. Hij heeft ze leren kennen sinds hij gids geworden is en bezoekt ze een tweetal keer per maand. Ze zijn een eind in de zeventig en wonen in een kleine boerderij waar verschillende schuurtjes achteraf bijgebouwd zijn. Katten, pluimvee en runderen lopen vrij rond. Het contrast met het huisje van Olga is niet zo heel erg groot, alleen zijn Maria en Micha niet zo ordelijk.

Ze nodigen ons uit om binnen te proeven van hun zelfgestookte wodka. Ze serveren ook nog brood, sardines uit blik, eieren en tomaten. De wodka is straf spul en heel even staat mijn keel in brand, maar dat duurt gelukkig niet lang. Zelfgestookte wodka kan blijkbaar sneller blindheid veroorzaken. Dit is een gekend probleem in Siberië en Rusland. Met deze gedachte in het achterhoofd besluit ik om het bij dat ene slokje te houden.

Na de ramp moesten ze hun eigendom verlaten. Micha is na een week teruggekeerd, Maria volgde haar man een maand later. De politie heeft getracht om het koppel uit hun huis te zetten, maar dat is nooit gelukt. De overheid wees hen een nieuwe woning toe die hen niet kon bekoren. De meeste bewoners kregen onderdak in een klein appartement in één van de vele betonwijken van Kiev, maar konden niet wennen aan de beslommeringen van een grootstad. De overheid heeft nadien de terugkeer van een aantal bewoners gedoogd. Ze krijgen jaarlijks een medisch onderzoek.

Maria en Micha zijn geen van beiden te spreken hoe de instanties informatie hebben achtergehouden. In de periode na de ramp circuleerden er ook veel leugens. Ondanks de verbittering bij de vele teruggekeerde bewoners en slachtoffers, zijn Maria en Micha de voorbije twintig jaar nooit ziek geweest. Ze kweken hun eigen groenten en eten eieren van hun eigen kippen. De meeste andere voedingswaren kopen ze bij een mobiele winkel die tweemaal per maand in het gebied passeert en goederen aan huis levert.

Na anderhalf uur eten en drinken keren we terug. Nikolaj heeft alle moeite van de wereld om de Lada weer aan de praat te krijgen. De avond valt hier erg snel want na slechts 20 minuten rijden komen we aan in een pikdonker Tsjernobyl.

2 comments

  1. Deze documentairereeks was mijn eindwerk tijdens mijn laatste academiejaar 2006-2007. Daarbij moet je in een korte scriptie uitleg verschaffen over je werk, je moet de context schetsen, wiens werk je geïnspireerd heeft, het technische luik toelichten, enz. De standaardregeltjes van de academie waren niet aan mij besteed. Ik heb tijdens mijn bezoeken aan Tsjernboyl een dagboek bijgehouden en van daaruit heb ik mijn scriptie opgebouwd. Ik heb een doorlopende tekst uitgeschreven met mijn ervaringen. Ik heb het uitgewerkt als één verhaal. Ik vond dat je zo meer voeling kreeg met de personen en de situatie ginder.

Comments are closed.

error: