tsjernobyl

Tsjernobyl: op bezoek bij Olga

posted in Reportage

Tsjernobyl: op bezoek bij Olga

In 2006, twintig jaar na de kernramp in Tsjernobyl, reisde ik naar het getroffen gebied en bezocht ik enkele bewoners van de streek die na de ramp naar hun huizen zijn teruggekeerd. Deze fotoreportage was mijn eindwerk tijdens de opleiding Fotokunst aan de academie in Anderlecht. Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol heeft tal van technische vragen beantwoord die ik in mijn reisverslag heb verwerkt. Op 26 april 2016 is het dertig jaar geleden dat deze kernramp plaatsvond. Deze maand publiceer ik een aantal fragmenten uit dat verslag van 2006.


Tijdens de lunch vraag ik aan Maxim waar de rauwe groenten vandaan komen. “De notre petit jardin à l’arrière du bâtiment”, antwoordt hij droogjes. Even later verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. “C’est une blague”, zegt hij. Het is namelijk niet toegelaten om groenten te kweken in de verboden zone. Het voedsel is geïmporteerd uit Kiev. De oorspronkelijke bewoners kweken meestal toch nog hun eigen groenten.

Olga (77) is één van hen. We brengen haar een bezoekje en ik neem wat voedingswaren voor haar mee, zoals brood en conserven. Haar huisje ligt net buiten het centrum van Tsjernobyl. Olga vertelt dat er regelmatig filmploegen en fotografen passeren die niet altijd even vriendelijk zijn. Sommige filmploegen durven zelfs al op het erf te filmen zonder toestemming te vragen. Ik geef het oude vrouwtje de zak met voedingswaren. Ze is er heel blij mee. Wat voor ons gewoon voedsel uit blik is, is voor haar ‘vers’ voedsel.

We nemen plaats in de woonruimte waar ze vertelt over haar leven en het werk in en rond het huis. Zij is altijd huisvrouw geweest, haar man was straatveger. Het kranige dametje heeft nu nog enkel gezelschap van een hond en enkele katten. Ze heeft haar woning na het ongeval nooit verlaten.

Over de ramp zelf herinnert ze zich nog dat het er heel chaotisch aan toe ging. Men was erg karig met informatie en het duurde dagen vooraleer er wat nieuws doorsijpelde. De ware omvang van de ramp werd toen verzwegen. Zij en haar man weigerden te vertrekken en hebben de draad van hun dagelijks leven weer opgepikt. Haar man is ondertussen overleden, maar niet aan een ziekte als gevolg van de ramp.

1 comment

Comments are closed.

error: